Ultraprocessade livsmedel som helt bör uteslutas från kosten är dessa: resultaten av en 30 år lång forskning

av Titti Carlberg

10 Maj 2024

Advertisement

Vi vet mycket väl att ultraprocessade livsmedel inte är det bästa valet för vår kost och inte heller för vårt välbefinnande. Nu har en studie fastställt vilka livsmedel vi helt bör utesluta från vår kost.

Advertisement

Ultraprocessade livsmedel, som bör uteslutas från kosten

Freepik

Vid det här laget vet vi uppgivet att de godaste och mest smakfulla livsmedlen, de som ger vår gom större njutning, också är de som är mest "farliga", inte bara för figuren, utan också för organismen. Det kan dock råda en viss förvirring kring detta, förutom att man då och då ger efter för en viss frestelse och anser den ofarlig.

I vilket fall som helst är medvetenhet grundläggande för att planera sin mat och en studie som pågick i 30 år fokuserade till stor del på ultraprocessade livsmedel, och kom fram till att en större konsumtion av vissa produkter innebär ökade hälsorisker. Ultraprocessade livsmedel är sådana som genomgår olika omvandlingsprocesser på industriell nivå, vilket vanligtvis resulterar i enkel konsumtion och snabb beredning. Om det är livsmedel som tillåter dig att spara tid vid spisen, representerar snabba bekväma måltider, såväl som välsmakande, för många av dem slutar deras fördelar med detta och de är inte på något sätt allierade till ett långlivat och problemfritt liv.

Advertisement

Långtidseffekterna av ultraprocessade livsmedel: studien

I själva verket, förklarar forskarna, behöver man inte utesluta alla ultraprocessade livsmedel, utan studien resultat "ger stöd för att begränsa konsumtion av vissa ultraprocessade produkter för en långsiktig hälsa". Dessa livsmedel inkluderar förpackade snacks och sockerhaltiga spannmål som ofta är rika på färgämnen, smakämnen och olika tillsatser som inte innehåller fibrer och vitaminer.

Även om man vet att många andra livsmedel rekommenderas är det inte många som undersöker långtidseffekterna. Således övervakade forskarna 74.536 amerikanska sjuksköterskor från 1984 till 2018 och 39.501 amerikanska lokalvårdare från 1986 till 2018. Deltagarna uppdaterade teamet forskare en gång om året om sina hälsotillstånd och matvanor, och de fick även fylla i ett detaljerat frågeformulär.

De mest skadliga ultraprocessade livsmedlen är dessa

Freepik

Under loppet av 34 år observerade forskarna att de som åt i genomsnitt 3 portioner per dag av ultraprocessad mat hade en lägre total risk än de som konsumerade 7 portioner per dag av samma sorts livsmedel, med en 4% högre risk. Naturligtvis ökade farorna beroende på vilken sorts produkt de åt: färdiglagat kött, fågel och skaldjursprodukter var bland de mest skadliga. På andra plats hittar vi sockerhaltiga och artificiellt sötade drycker, mejeribaserade desserter och superprocessad frukostmat.

Men enligt teamet har övergripande kostkvalitet en större inverkan på långsiktigt välbefinnande än att konsumera dessa bearbetade livsmedel. I slutändan, förklarar forskarna, bör inte alla ultraprocessade livsmedel elimineras. De tillägger också att rekommendationerna om att minska på dessa livsmedel inte bör få en att tro att andra produkter, som inte är ultraprocessade, som rött kött, kan konsumeras utan begränsningar.

Advertisement