Detta är Kinas största parkeringsplats: en riktig labyrint av bilar som det verkar omöjligt att ta sig ur

av Titti Carlberg

21 Maj 2024

Advertisement

Denna enorma parkeringsplats ligger i Kina och bara genom att se på den känner man sig förvirrad. En riktig orientalisk labyrint som rymmer oändligt många fordon: hur tar de sig ut därifrån?

Advertisement

Kinas största parkeringsplats finns i Chongqing

Vi befinner oss i Chongqing, en stor kommun i sydvästra Kina som ligger vid sammanflödet av floderna Jialing och Yangtze. Denna stad är ett hem för Folkets stora sal, ett berömt kupolförsett komplex som ligger ovanför Folkets Torg, som ståtar med Three Gorges Museum som visar antika konstverk.

Men bland de olika konstnärliga och kulturella attraktionerna i denna kinesiska kommun är det en annan sak som sticker ut, som har fångat uppmärksamheten på sociala medier: det är Kinas största parkeringsplats och kanske till och med världens största. 
I ett klipp som delas på Instagram av Hashem.Mo, från Shanghai, visas det enorma utrymmet som är tillägnat parkeringsplatser och liknar en labyrint, med så många bilar att det nästan är omöjligt att räkna dem alla.

Advertisement

Parkeringsplatsen i Chongqing i Kina är nästan full

shanghai.dre/Instagram

Hashem.Mo delade en video med texten "Kinas största parkeringsplats". Det är dock svårt att föreställa sig att det finns en annan på vår planet som kan slå den i storlek, även om vissa hävdar att det finns en som är ännu större i Kanada. Filmen visar området från ovan och man kan se oändliga rader av bilar som står bredvid varandra och även om han rör på kameran så är det omöjligt att rama in dem alla.

Mellan de förbipasserande körfälten ser man bilar i rörelse, förmodligen inriktade på att hitta utfarten eller en ledig plats att ställa sig på: parkeringsområdet är inte bara enormt stort, utan ser dessutom ut att vara ganska fullt. Många människor klagar på att det finns för lite tillgängliga parkeringsplatser i sin stad, men det kan man inte säga om de som bor i Chongqing. Men en så stor parkeringsplats kan också ha sina nackdelar: om tillgången på utrymmen kan göra det snabbare och enklare att parkera sin bil - att döma av antalet bilar stämmer det - dyker det dock upp en spontan fråga, vilken även webbanvändarna, som blev mållösa när de såg klippet, ställde.

Hur hittar man tillbaka till sin bil på Kinas största parkeringsplats?

"Tänk dig att du tappar biljetten med parkeringsnumret" skriver någon. Exakt: hur stor är risken att man inte hittar tillbaka till sin bil på en så stor parkeringsplats, efter att man har glömt var man ställde den? Den risken är säkert stor, men det är inte den enda "kontraindikationen" som webbanvändarna noterade.
"Efter att ha parkerat behöver man en bil för att ta sig till sin destination" är följande kommentar: områdets vidsträckta storlek är faktiskt sådan att vissa bilar är väldigt, väldigt långt från destinationen dit förarna sedan måste ta sig till fots.

Någon konstaterar ironiskt att "2,3 liter bränsle tar slut när man ska ta sig ut därifrån", medan andra tycker att Kina är världens bästa land. I slutändan är nästan alla överens om att det är en verklig bedrift att lyckas hitta varandra i denna oändliga vidd av bilar i inte så många olika färger:
"Jag skulle lämna bilen där och gå hem", utöver det faktum att parkeringsplatsen är så stor att man måste "ta en taxi för att nå sin bil".

Som med allt annat finns det både för- och nackdelar. Vad använder Chongqing-invånarna för "knep" när de vill nyttja Kinas största parkeringsplats effektivt?

Advertisement