En forskning avslöjar att om man äter en viss maträtt tills man är proppmätt kommer det att fördröja lusten att äta den igen på en lång tid

av Titti Carlberg

13 Mars 2022

En forskning avslöjar att om man äter en viss maträtt tills man är proppmätt kommer det att fördröja lusten att äta den igen på en lång tid
Advertisement

Vi har alla preferenser, när det gäller mat. Det finns de som föredrar sött framför salt, de som längtar efter kryddig mat och de som inte gillar det och så vidare. Men hur är det med dryckerna? Samma sak, tänk bara när du beställer vatten på restaurangen frågar servitören "bubbel eller naturligt".

Det är bra att inte ge upp sin favoritmat eller smutta på den dryck vi föredrar: men det finns ett men: det är bättre att göra det sparsamt och sluta innan man känner sig mätt.

Varför? En forskning förklarar detta, enligt vilken, att fylla på med en viss maträtt innebär det att det slutar med att man uppskattar den allt mindre med tiden.

via Neuroscience Standford University

Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Studien genomfördes av två forskare från universiteten i Stanford och Boston med tre experiment.

Det första involverade 134 studenter, som ombads att smaka på tre olika typer av kex och välja sin favorit. Var och en av dem fick ett visst antal kex att äta. När de väl var klara ställde forskarna en specifik fråga: hur mycket tyckte de om dem.

Svaren visade att entusiasmen var betydligt lägre hos dem som fick 15 kex än hos dem som bara fick tre.

Inte nog med det: deltagarna som hade fått en större portion visade att de inte hade bråttom att smaka samma kex igen. De som däremot hade fått en liten mängd bad om att få ta med sig en presentask av den typ av mellanmål som hade valts ut för dem.

Detta betyder att äta en viss maträtt utan att bli mätt, känner man alltid lusten att äta den igen. Men för varje tugga, blir den sedan mindre "attraktiv" och tillfredsstälande än den föregående tuggan. I huvudsak kommer de sista tuggorna att nästan vara tröga snarare än ett nöje.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

"De flesta människor har en tendens att överdriva när de äter den mat de uppskattar mest, utan att inse effekten av det." säger Baba Shiv, professor vid marknadsföring på Stanford. "Med måttlighet uppskattar man maträtten bättre".

Det andra experimentet lyckades, å andra sidan, återbalansera mättnadskänslan. Testet genomfördes på två grupper elever: den första fick en klunk juice att dricka och sedan två kex, medan den andra gruppen, efter de två första passen, fick ytterligare en klunk dryck. Den andra gruppen visade att de uppskattade drycken och bad om att få mer.

Sortimentet av kex lyckades sedan eliminera känslan av fyllighet, vilket gjorde att den andra klunken var lika god som den första, så mycket att de bad om mer.

Vid det tredje experimentet bad akademikerna de 128 studenterna att dricka en liten mängd druvjuice och bad sedan några av deltagarna att ange på vilken nivå de njöt av drycken. Detta test har visat att, det att vara medveten om den verkliga njutningen av att konsumera en mat eller dryck ökar tillfredsställens att göra det.

Pxhere-Nott he actual photo

Pxhere-Nott he actual photo

När de insåg att de uppskattade den första klunken, njöt de till fullo av drycken, och bad snabbt om mer. När de bättre kunde minnas njutningen av den första smaken, sa de att de gillade druvjuicen mer och blev sugna på att få mer av den.

Resultaten av dessa experiment har stor relevans inom minnesområdet, där forskare ifrågasätter sig själva om beslutsprocessen kopplad till informationens aktualitet: när vi väljer något, minns vi då hur vi kände oss senaste gången vi åt eller drack det? Och, vilket är viktigast?

Baserat på de samlade uppgifterna verkar det som att den sista klunken eller tuggan, som sammanfaller med mättnadskänslan, har en större vikt än nöjet från den första. Detta skulle tyda på att hjärnan tenderar att glömma den initiala tillfredsställelsen när den är över.

I slutändan för att verkligen kunna njuta av en maträtt eller en dryck, är nyckelordet måttlighet.

Advertisement