Stenåldersmänniskans kost var huvudsakligen vegetarisk: den oväntade upptäckten

av Titti Carlberg

09 Maj 2024

Advertisement

En ny studie har upptäckt något som "motsäger" det vi trodde att vi visste om grottmänniskans kost: den var enligt uppgift övervägande vegetarisk.

Advertisement

Paleolitisk och Paleo-diet

En ny studie, utförd av ett interkontinentalt team forskare, har funnit nya detaljer angående kosten på stenåldern: vid den tiden skulle människan till stor del varit vegetarian. Om vi hittills har föreställt oss primitiva grottmänniskor som var inriktade på att konsumera kött tack vare jakt och användning av eld, kan det i verkligheten inte ha varit exakt så.

Enligt vad som var känt hittills fanns det under den paleolitiska eran, som går tillbaka till för över två miljoner år sedan, det som kallas Paleo-dieten. Harvard School of Public Health hävdar faktiskt att de som bebodde Jorden långt före oss hade enkla och rudimentära stenredskap till sitt förfogande, för enkla för att kunna odla och bearbeta växter. Så de begränsade sig till aktiviteter som fiske, jakt och skörd av vilda frukter och växter för att nära sig och få de nödvändiga proteinerna.

En ny forskning har dock motbevisat denna teori: flera element stöder tanken att grönsaker var grunden för våra föregångares kost.

Advertisement

Stenåldersmänniskorna närde sig på grönsaker och odlade spannmål

En utställning på Neandertal museet

Martyman (2D recreation)/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Forskarna tittade på Taforalt, en grotta i Marocko, norra Afrika, som är cirka 15.000 år gammal. Teamet undersökte lämningar som tillhörde de sena paleolitiska iberomauruserna och, genom en metod som kallas isotopanalys, kullkastades tanken att våra förfäder åt övervägande kött. Deras favoritföda verkar ha varit baljväxter, pinjenötter och ekollon, men även majs, råg och betor, som utgorde den viktigaste delen av stenåldersmänniskans kost.

Zineb Moubtahij, huvudförfattare till studien, förklarar: "Vår analys visar att dessa jägar-samlargrupper inkluderade en stor mängd växtmaterial, vilda växter i sin kost, vilket har förändrat vår förståelse av kosten för befolkningen före jordbruket".

Dessutom visade studien att denna befolkning utarbetade metoder för att odla och skörda jordens frukter tusentals år före jordbruksevolutionen. Jägare-samlare "ägnade sig också åt tidiga former av växtodling, såsom sådd och skörd av vilda spannmål. Denna praxis banade förmodligen vägen för utvecklingen av jordbruket i regionen" står det i studien.

Grönsakskost för pre-jordbruksbefolkningen

Pexels

I slutändan framhöll forskarna vikten av förekomsten av växter i kosten för grottmänniskorna i Taforalt, "medan de konsumerade mycket mindre djurkött än på andra platser under äldre stenåldern".

Teamet kommer att flytta till andra paleolitiska platser i Nordafrika och använda banbrytande verktyg för att fortsätta undersökningar om antika kostvanor och deras inverkan på människans utveckling. Några av våra förfäder från stenåldern följde därför inte Paleo-dieten som använts sedan 2000 f.Kr., som inkuderar att äta "magert kött, fisk, frukt, grönsaker, nötter och frön" som HSPH rapporterar, utan de var huvudsakligen vegetarianer, även om en sådan central roll för grönsaker i en pre-jordbruksbefolkning är ganska ovanlig påpekar forskarna.

Advertisement