Första benfria sötvattenfisken är skapad: den kan revolutionera hela fiskeindustrin

av Titti Carlberg

25 Februari 2022

Första benfria sötvattenfisken är skapad: den kan revolutionera hela fiskeindustrin
Advertisement

Vem vill inte, åtminstone lite då och då, äta en rejäl middag med fisk? Förutom veganer, en god rätt med havs smak är ett välbefinnande för gommen som många gillar att unna sig. Vare sig det är hemma eller på restaurang har dock fiskbaserade rätter en "liten defekt": irriterande ben som tränger sig in mellan tänderna eller ännu värre, glider ner och fastnar på tvären i halsen, vilket man måste vara väldigt uppmärksam på.

Ett besvär som du måste ta itu med om du inte vill avstå från din favoritmaträtt, men det kan finnas en lösning: en del kinesiska forskare verkar ha hittat ett botemedel, åtminstone på Karp.

via China Daily

Advertisement
Viridiflavus/Wikmedia commons-Not the actual photo

Viridiflavus/Wikmedia commons-Not the actual photo

Ett team forskarefrån Heilongjiang River Fisheries Research Institute, övervakad av CAFS (Chinese Academy of Fishery Sciences) har identifierat genen som orsakar utvecklingen av intramuskulära ben hos en viss art av sötvattensfisk: Crucian Karp.

Efter att ha analyserat över 1.600 gener under ett decennium kunde forskarna hitta "boven" och eliminera den. På så sätt var det möjligt att ge liv åt en identisk art till den ursprungliga men utan ben i dess muskler. De nya exemplaren kan föröka sig samtidigt som den geneiska modifieringen bibehålls, men förblir helt i samma utseende som deras "beniga släktingar".

Crucian Karp är en mycket vanlig fisk, med en mild konsistens och en fräsch smak, även om det fram till upptäckten av genen, har varit ganska jobbigt att äta den, på grund av alla små ben i den. Dess muterade variant kommer därför att ge liv till en population av karp utan ben och därför mer ätbar.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Enligt forskarna kommer faktiskt denna upptäckt att öka handeln och konsumtionen av marina produkter, av denna anledning föreslår de sina kollegor att genomföra studierna, tills de har eliminerat ben från alla fiskrätter.

Ett team från Huazhong Agricultural University har också gjort upptäckter i detta avseende: den forskargruppen har identifierat nyckelgenen som är ansvarig för intramuskulära ryggar i Wuchang braxen och det verkar som att den är likadan hos andra arter. Även denna forskning har pågått i tio år och har erhållit resultat.

"Många människor har svalt fiskben, så vi vill odla en mängd benfria fiskar som kan bli en framtida trend för fiskeindustrin- säger professor Gao Zexia, chef för forskningen - "Jag tror att detta kommer att leda till en uppgradering av sötvattenfiskindustrin och familjedieter" - avslutar han.

Det verkar därför som att vi, enligt vad som framkommit från dessa undersökningar, kommer att kunna säga adjö till de irriterande benen i fiskrätter.

Advertisement