En ny varelse upptäckt på en av de äldsta platserna på Jorden

av Titti Carlberg

21 April 2024

En ny läskig varelse har upptäckts på en av de äldsta platserna på Jorden
Advertisement

Det finns fortfarande många okända arter som gömmer sig på de mest olikartade platserna på vår planet. men en ny varelse har upptäckts av forskare, en som har ett ganska läskigt utseende. Detta är vad det handlar om.

Advertisement

En ny art har upptäckts i västra Australien

Trots en alltjämt pågående forskning känner vi fortfarande inte till alla varelser som gömmer sig på vår planet. Vissa av dem har ett gulligt eller ett lustigt utseende, medan andra kan vara mer eller mindre läskiga. Tänk till exempel på de som lever i Mariangraven, den djupaste platsen på Jordens yta. Nu har ännu en aldrig tidigare skådad art upptäckts på en av de äldsta platserna på vår planet, belägen i västra Australien.

Forskarna Mark KL Wong och Jane M. McRae, från UWA, University of Western, befann sig i den klippiga Pilbara-regionen, en australisk ökenyta, där de grävde ett 24 meter djupt hål i marken. Just här, under jorden i det torra landskapet i känguruns land, upptäckte de den lilla varelsen.

Här kan yttertemperaturen nå och överstiga 38°C på dagtid under den varma årstiden, medan det under jorden vimlar av liv. Så, denna lilla varelse med skrämmande utseende gömmer sig alltså i mörkret under jorden på jakt efter föda.

Advertisement

Leptanilla voldemort, den bleka underjordsmyran

En Leptanilla voldemort från västra Australien sedd uppifrån

ZooKeys

Den nya arten i fråga har döpts till Leptanilla voldemort, och är en underjordsmyra i blek färg, "med en avlång kropp, avsmalnande ben och långa vassa underkäkar". Detta är den andra arten av samma släkte som upptäckts i Australien, konstaterar forskarna i sin studie.

Den lilla myran mäter bara 2 millimeter och är ungefär lika stor som ett sandkorn. Efter att ha grävt hålet i marken hamnade två exemplar av Lepatanilla voldemort i nätet. Väl uppe på ytan lade forskarna märke till myrornas avlånga, släta och färglösa kroppar.

"Artepitetet hyllar Harry Potter-seriens antagonist, Lord Voldemort, en elak trollkarl som, liksom denna nya myra, är lång, smal, blek och trivs i mörker" står det i studien. Det huvudsakliga kännetecknet för denna art finns i underkäkarna och dess antenner som är särskilt långa jämfört med de hos andra Leptanilla-arterna, som upptäcktes 1931.

Denna nya myrart lever och jagar i mörker

Leptanilla voldemort sedd framifrån

ZooKeys

Enligt forskarna "är den förmodligen en skrämmande jägare i mörkret. Detta stöds av det vi vet från observationer av jaktbeteende hos andra Leptanilla-arter, där de små arbetarna använder sina vassa käkar och kraftfulla antenner för att immobilisera tusenfotingar som lever under jord, som dessutom är mycket större än myrorna". 

Faktum är att denna myra inte har någon syn, så den använder sina kraftfulla käkar för att jaga och äta i mörkret under jorden. Till skillnad från många andra myror lever Leptanilla i kolonier med runt 100 arbetare och en drottning. Med tanke på att de lever under jord har de ingen pigmentering och eftersom de är väldigt små har de lätt för att röra sig under jorden med en extrem smidighet.

Själva faktumet att vara liten och leva i mörker gör deras biologi extremt mystisk. I Pilbara, som är 3,6 miljarder år gammalt, lever många ryggradslösa djur under jorden. Och nu lägger lilla voldemort till biologiskt mångfald till denna uråldriga plats på Jorden:

"Upptäckten av denna mystiska myra är ett bevis på naturens magi och livets mysterier i mörkrets djup".

Source:

https://zookeys.pensoft.net/article/114072/

Image credit: Gypsy Denise/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED 

Advertisement