En "lunar camper" är under konstruktion som gör att man kan utforska månen utan att vara klädd i en rymddräkt: som en resa på land

av Titti Carlberg

17 April 2024

Lunar Cruiser månfordon
Advertisement

Undertecknandet av avtalet för rymdsamarbete mellan NASA och Japan har tillkännagivits, vilket även inkluderar skapandet av en asiatisk månrover som den mänskliga besättning kommer att resa i på vår planet.

Advertisement

Två japanska astronauter går på månen

Lunar Cruiser-fordonet

Toyota / JAXA

USA har gått med på att välkomna två japanska astronauter på kommande mänskliga expeditioner till månen. De enda människor som hittills har gått på vår satellit är amerikanska män från Apollo-uppdraget mellan 1968 och 1972. Med Artemis 2 kommer även en kvinna och en färgad person befinna sig, för första gången. Detta samarbete sanktionerades vid Japans minister Kishida Fumios statsbesök hos USA:s president Joe Biden: det är dock inte känt i vilket uppdrag de japanska astronauterna kommer att medverka, men landningen är fastställd till 2032.

Avtalet Surface Exploration Implementing Arrangement undertecknades av Bill Nelson, NASA-administratör, och Mashito Moriyama, Japans minister för utbildning, kultur, sport, vetenskap och teknik. Dock på ett villkor: att Japan Aerospace Exploration Agency konstruerar en trycksatt rover som tillåter astronauter att inte bära rymddräkter under körning, till skillnad från fordonet som användes under Apollo-uppdragen.

Advertisement

Lunar Cruiser, den mobila "lunar camper"

Således samarbetade Jaxa, Toyota och Mitsubishi Heavy Industries för utvecklingen av Lunar Cruise-rover, som ska fungera med och utan besättning ombord (fjärrstyrd) som en slags husbil. Projektet påbörjades 2019 och förväntas vara klart till 2031 för Artemis 7-uppdragsbesättningen. Nelson förklarar att det är "en mobil livsmiljö, ett månlaboratorium, ett månhus och en månutforskare. Det är en plats där astronauter kommer att bo, arbeta och navigera på månytan, vilket kommer att leda till fantastiska upptäckter för oss alla".

Lunar Cruiser kommer att tillåta astronauter att resa till de mest avlägsna platserna på månen för att utföra vetenskaplig forskning och stanna på satelliten under längre perioder.
"Amerika kommer inte längre vara ensam med landstigning på månen. Med denna nya rover kommer vi att upptäcka banbrytande saker på månens yta som kommer att gynna mänskligheten och inspirera Artemis-generationen" säger Nelson.

Rovern, vars aktivitet kommer att kunna ta emot två astronauter som ska täcka cirka 20 km per dag under en period av högst 30 dagar när de rör sig nära månens sydpol, där förekomsten av vatten antyds, kanske tillräckligt för att stödja besättningen.

Det behövs ingen rymddräkt i Lunar Camper

Lunar Cruise-modell utställd på Japan Mobility Show 2023

SuFlyer/Wikimedia commons - CC0 1.0 DEED

Faktum är att rovern kommer att fungera som en slags husbil på månen, vars kontrollerade tryck gör att astronauter kan köra och stanna inne i den utan att behöva vara klädd i rymddräkt. Dessutom kommer Lunar Cruiser att ansvara för att upptäcka resurserna i månens underjord, som täcker cirka 100 000 km. Uppskjutningskandidaterna är astronauterna Makoto Suwa och Ayua Yoneda, men ytterligare en japan kommer att kliva ombord på Lunar Gateway, den nya rymdstationen som kommer att kretsa rumt månen i Artemisprogrammet och som kommer att fungera som en "station" för månlandningar.

Japan kommer att vara ansvarig för miljökontroll och support för driften av denna station. Därför, om Kina inte hinner före dem - efter att ha förklarat sin önskan att skicka den första mänskliga besättningen till månen år 2030 - kommer Japan i sitt arbete inom rymdsektorn, att skicka de första icke-amerikanska medborgarna till månen.

Advertisement