Kina kan bli det första landet som tar månens "mörka sida" till Jorden: uppdraget

av Titti Carlberg

06 Maj 2024

Advertisement

Kina kan vara först med att samla in prover från månens "mörka sida" efter uppskjutningen för det ambitiösa uppdraget. Låt oss ta reda på mer.

Advertisement

Kina erövrar månens mörka sida

Den kinesiska raketen Long March 5 Y2

篁竹水声/Wikimedia commons - CC BY 4.0

Kina kan slå Japan när det gäller att skicka den första mänskliga besättningen till månen, om de lyckas nå sitt mål att den första mänskliga besättningen ska vara klar att skickas till Jordens satellit år 2030, men inte bara det: de kan dessutom vara först med att samla in prover från den sida av månen som definieras "den mörka". Men vad syftar egentligen denna olämpliga term på?

Den indikerar den del av månen som inte är synlig från Jorden, men som dock inte förblir i ständigt mörker, med tanke på att satelliten roterar på samma sätt som vår planet. Vi har helt enkelt inte förmågan att se det, men det betyder inte att det aldrig faller något solljus där, som det gör på den sida av månen som vi ser. 

Ansedd som väldigt svår att nå, kan Kina vara det första landet att nå den: den 3 maj 2024 skickades den första obemmanade rymdfarkosten upp på ett uppdrag som kommer att pågå i drygt 2 månader.

Advertisement

Det kinesiska uppdraget Chang'e-6: mål och varaktighet

Målet med uppdraget är just att samla in prover av stenar och jord från månens bortre sida. Kina är det första landet i världen att göra detta försök, med sin mest majestätiska raket Long March-5, uppskjuten från Peking klockan 17:27 lokal tid från Wenchang Space Center, som ligger på den södra ön Hainan, med Chang'e-sonden som väger över 8 ton.

Sonden kommer att landa i SydPolen-Aitken området, som ligger på den "mörka" sidan av månen, den som inte är synlig från Jorden. Väl där kommer sonden samla in prover och ta dem med hem. Per-Yves Meslin, en fransk forskare, som deltar i Chang'e 6-projektet säger: 

"Det är lite av ett mysterium för oss hur Kina lyckades utveckla ett så ambitiöst och framgångsrikt projekt på så kort tid". 

Å andra sidan är detta ytterligare ett kinesiskt steg mot mån- och rymdutforskning: 2018 utförde Chang'e-4 Kinas första uppdrag till månen utan besättning, år 2020 markerade Chang'e-5 den första insamlingen av månprover på 44 år. Nu kan Chang'e-6 markera ett aldrig tidigare skådat genombrott, med insamlingen av jord från månens "dolda" sida.

"Månens dolda sida har en mystisk charm"

Pexels

Franska, italienska, pakistanska och Europeiska rymdorganisationens forskare och tjänstemän deltar i uppdraget. Ge Ping, biträdande chef för rymd- och månutforskningsprogrammet för CNSA, China National Space Administration, meddelade att USA inte har gjort någon begäran om att få en nyttolasti uppdraget. ESA's Neil Melwille säger:

"Månens dolda sida har en mystisk charm, kanske för att vi faktiskt inte kan se den, vi har aldrig sett den förutom med robotsonder och det låga antal människor som har varit på dess andra sida".

När sonden lossnar från raketen måste den vänta i 4 till 5 dagar för att nå månens omloppsbana. Under de två första dagarna på månen kommer Chang'e-6 att gräva och samla två kilo jord innan den återvänder till Jorden och landar i Inre Mongoliet. Chang'e-5 samlade in prover användbara för att upptäcka ny information om vår satellit, inklusive ett nytt mineralämne och mer exakt datering av vulkanperioden på månen. Nu kan Chang'e-6 avslöja arten av prover som uppskattas vara cirka 4 miljarder år gamla, de äldsta på månen.

Advertisement