Vitt eller brunt socker, sockerrör eller sockerbetor, rör- eller råsocker: vilken är skillnaden?

av Titti Carlberg

03 Oktober 2023

Vitt eller brunt socker, sockerrör eller sockerbetor, rör- eller råsocker: vilken är skillnaden?
Advertisement

På kaféer är det nu vanligt att se flera behållare på disken som innehåller olika märken och typer av sötningsmedel. När kaffet är klart att serveras kan kunderna fritt välja efter sina preferenser eller behov. Allt oftare finns det därför de som väljer den mindre raffinerade produkten snarare än den grövre. 

Så vilket är bäst, vitt eller farinsocker?

Normalt sett ska man inte ens tänka på det. Faktum är att det är en allmän uppfattning att den senare är mer hälsosam och mindre kaloririk än den förstnämnda. Ändå är det inte riktigt så. Sanningen är en helt annan och vi ska nu här skingra denna lilla urbana legend.

Advertisement

Vitt eller brunt, skillnaden finns, men inte den du tror

Vitt eller brunt, skillnaden finns, men inte den du tror

freepik

När du väljer mellan vitt eller farinsocker, tänk på ungefär samma sätt som när du väljer mellan vanlig och fullkornspasta. I praktiken är allt som är "mörkare" naturligt, har genomgått mindre bearbetning, har därför färre kalorier, lägre glykemisk index och är hälsosammare. Generellt sett fungerar konceptet tillräckligt bra, men det är inte detta det handlar om.

De två typer av sockerarter som är under lupp idag ger faktiskt samma mängd energi och sackaros. Faktum är att båda sorterna innehåller cirka 4 kalorier per gram. Den enda verkliga skillnaden är den bruna färgen på farinsocker. Detta beror helt enkelt på närvaron av melass, som har en brun och nötig pigmentering.

Så, ämnet är sött, men sanningen ganska bitter. Att konsumera rörsocker och tro att du gör det bästa valet är bara en illusion. Det bör också noteras att i vissa fall är sockret i påsen inte ens från äkta sockerrör. I själva verket är det vanligt vitt socker, utsatt för snabba "rostnings"-processer för att få en annan färgnyans, eller kombinerat med melass, som normalt skulle elimineras för att få en klar vit färg.

Advertisement

Vitt och brunt, sockerrör och sockerbetor, råsocker eller rörsocker: låt oss förtydliga

Vitt och brunt, sockerrör och sockerbetor, råsocker eller rörsocker: låt oss förtydliga

freepik

Vitt och brunt: vi har sett hur differentieringen av sockerarter endast baserade på färg kan leda till felaktiga överväganden: i själva verket tror man ofta att vitt socker alltid kommer från sockerbetor, medan farinsocker alltid är sockerrör. Så är inte fallet, i själva verket kan ett perfekt vitt pulver också utvinnas ur sockerrör om bara all melass elimineras.

Sockerrör och sockerbetor: socker utvinns huvudsakligen från dessa två grödor. Skillnaden mellan slutprodukterna är minimal, i själva verket består 99% av dem av sackaros och bidraget från andra element - vitaminer och mineraler - är försumbart. I bearbetningsprocessen av socker extraherat från betor separeras alltid melass, eftersom dess smak inte är speciellt god, medan melass som erhålls från sockerrörsbearbetning är söt och används som en ingrediens för att omvandla vitt betsocker till brunt socker.

Rå och rörsocker: dessa två termer i samband med ämnet socker är också föremål för förvirring. Råsocker är inte detsamma som rörsocker, låt oss titta på skillnaderna.
Vi kan säga att termen "rå" används på ett missvisande sätt eftersom det inte indikerar något annat än ett raffinerat socker som sedan "färgas", eller med tillsats av melass med en syntetisk färg som förekommer under namnet E150C, eller sockerkulör, ammoniakprocess.
Det enda socker som skapar distans till kommersiella och raffinerade sockerarter är råsocker, som också kan betraktas som annorlunda på ett näringsmässigt plan. Detta socker är inte raffinerat, eller åtminstone bara minimalt, vilket håller näringsdelen som består av vitaminer och mineralsalter intakt. Jämfört med alla andra sockerarter har den därför också ett lägre glykemisk index. 

Vilket är det bästa sockret?

Valet av det bästa sockret bör göras baserat på många faktorer, men hälsoaspekten är definitivt det som uppvisar minst skillnader. Såvida du inte föredrar ett mer sofistikerat från sockerrör, än de som vanligtvis finns i storskaliga detaljhandelshyllor.

I andra fall väljer man socker baserat på smak - det bruna har en mer "karamelliserad" och mindre söt smak - eller av syfte: om sockret, till exempel, ska lösas upp i en varm dryck som kaffe, är det bättre om det är finkorningt, medan det vid bakning är att föredra att använda socker med grova korn för att uppmuntra införlivandet av luft i degen.

Advertisement