Vita små knotter på ögonlocken? Detta är vad det är och orsakerna till varför man har dem

av Titti Carlberg

05 Oktober 2023

Vita små knotter på ögonlocken? Detta är vad det är och orsakerna till varför man har dem
Advertisement

Mer eller mindre alla, under hela livet, har vaknat en morgon och lagt märke till små vita knottriga utslag i ögonlocksområdet. Men vad är det egentligen och hur mycket ska vi oroa oss? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Om du efter att ha rört vid ditt ansikte eller lagt märke till något konstigt i ögonområdet när du speglat dig, kan du kanske ha blivit orolig och oförmögen att förstå vad det är för något. Att se små vita prickar liknande pormaskar över och under ögonen, i närheten av fransraden är ganska vanligt, det viktiga är att förstå deras natur och det korrekta sättet att behandla dem. Om du har försökt att klämma dem har du säkert insett att de inte har något med akne att göra: trots den vita pricken är det faktiskt ingen idé att försöka klämma  för att få bort dem från ansiktet, inte heller användning av produkter riktade mot denna typ av fläckar.

Men vad är det för något? Detta beror mycket på deras mycket specifika plats, kosmetiska utseende och till och med färgen, som alla kan vara olika beroende på den underliggande orsaken. Dessa uppenbara pormaskar runt ögonen kan ha olika ursprung och namn, låt oss se några av dem.

Advertisement

1. Vagel

1. Vagel

pexels

En vagel uppträder som en ofta inflammerad och smärtsam, röd bula på det nedre eller övre ögonfransområdet. Orsaken är av bakteriellt ursprung och det handlar om en infektion i talgkörtlarna som finns vid basen av ögonfranssäckarna, eller i de så kallade Zeis-körtlarna, som är ansvariga för att producera den oljiga substansen som smörjer dem. Denna tillväxt ger ökad känslighet för ljus och de främsta bovarna är oftast Staphylococcus aureus, bakterier som redan finns på vår hud, men som kan orsaka infektioner när de infiltrerar ögonkörtlarna genom en follikel eller ett litet sår på ögonlocket.

Men deras uppkomst, förutom att orsaka smärta och obehag, är vanligtvis inte farligt och infektionen varar i mellan en till två veckor. För att hjälpa läkningsprocessen ska du inte röra eller försöka klämma den, utan applicera varma kompresser direkt på det drabbade området för att hjälpa vageln att rinna bort. Vissa fall kräver användning av antibiotika eller andra typer av medicinska ingrepp om smärtan och svullnaden är överdriven och problemet kvarstår.

2. Xanthelasma

Xanthelasma är en hudsjukdom som kännetecknas av bildandet av små gul- eller vitaktiga små utväxter på huden runt ögonen, särskilt runt ögonområdet. Dessa utväxter är resultatet av ackumulering av fettavlagringar som kallas xantom i hudcellerna. Framför allt är det en ansamling av kolesterol som är vanligt efter att man passerat 40-årsåldern, men som även kan drabba yngre. Detta påverkar inte synen på något sätt och är inte smärtsamt, men det kan vara en indikator på underliggande hälsotillstånd, såsom hyperlipidemi eller en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Behandling kan innebära kirurgiskt avlägsnande av utväxterna, särskilt om de orsakar betydande kosmetiska problem och hantering av underliggande tillstånd, såsom hyperlipidemi, genom kostförändringar, träning och, om nödvändigt, mediciner som ordineras av en läkare.

3. Chalazion

3. Chalazion

freepik.com

Chalazion orsakar en svullnad på ögonlocket, ofta både övre och nedre. Orsaken beror på inflammation i de meibomiska talgkörtlarna som producerar den olja som behövs för att smörja tårfilmen och hålla ögonytan fuktig. När en av dessa körtlar blockeras eller sluter sig helt kan oljan inte rinna och en ansamling av sekret skapas som leder till utväxten. Denna kan variera i storlek och orsaka smärta, rodnad, känslighet och tårar. Det förväxlas ofta med vagel, eftersom de uppträder på liknande sätt, även om orsaken är en annan. Behandlingen innebär att man trycker en varm kompress på ögat för att återställa dräneringen av det ackumulerade sekret, en ögonlocksmassage som ges av läkare eller antibiotika.I vissa fall kan kirurgiskt avlägsnande vara nödvändigt om andra metoder är ineffektiva.

4. Milier

4. Milier

Silver442n/Wikimedia commons

Milia, singular "milium", är små epidermala cystor som visas som vit- eller gulaktiga blåsor, liknande små korn. Deras bildning beror på keratinium, ett hudprotein som fastnar i porerna elelr hårsäckarna. De orsakar ingen smärta eller irritation, men kan orsaka estetiskt obehag. Vidare kan sekundära milier uppstå efter laserbehandligar eller hudskador.

I många fall tenderar de att försvinna av sig själv med tiden, men många väljer att kontakta en hudläkare för att ta bort dem i rent estetiskt syfta.

 

 

Advertisement

Naturläkemedel mot vita pustler på ögonlocken: vad ska man göra?

Naturläkemedel mot vita pustler på ögonlocken: vad ska man göra?

Krissypoop/Reddit

Om du märker en svullnad på dina ögonlock, kan du försöka ingripa med följande naturläkemedel:

 • Varma kompresser: blötlägg en ren tvättlapp i varmt vatten, inte för varmt, och applicera den försiktigt på området för vageln i 10-15 minuter, upprepa flera gånger om dagen. Detta hjälper till att öka blodflödet till det inflammerade området, vilket främjar dränering.
 • Tea Tree Oil: har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper. Du kan spä ut en droppe i en tesked kokos- eller olivolja och försiktigt applicera det på det drabbade området med en bomullstuss. Se till att oljan inte kommer in i ögat.
 • Kamomill: koka en kopp kamomillte, låt det svalna något och använd en bomullstuss för att applicera det varma teet som en kompress. Kamomill har antiinflammatoriska och lugnande egenskaper.
 • Äppelcidervinäger: blanda en del äppelcidervinäger med två delar vatten. Använd en bomullstuss doppad i lösningen för att försiktigt rengöra området två gånger om dagen, detta bekämpar infektionen.
 • Potatis: applicera tunna skivor kall potatis på svullnaden i 10-15 minuter. Detta kan hjälpa till att minska svullnaden och smärtan.
 • Aloe Vera: ren aloe vera gel har lugnande egenskaper och det ska försiktigt appliceras på det inflammerade området för att minska irritation.
 • Återfuktning: att hålla kroppen väl hydrerad hjälper till att stödja ditt immunförsvar. Drick mycket vatten under dagarna.
 • Antioxidantrika livsmedel: en balanserad kost rik på frukt och grönsaker kan hjälpa till att stödja övergripande hälsa och kroppens immunsystem.
 • Undvik smink: undvik att applicera smink på ögonen, eftersom det kan irritera området ytterligare.
 • Rena händer: var noga med att tvätta händerna ofta och undvik att röra eller gnugga dina ögon med smutsiga händer för att förhindra att infektionen försämras.
 • Mild massage: efter applicering av den varma kompressen kan du massera ögonområdet lätt för att främja dränering i händelse av vagel eller chalazion.
 • A-vitamin: vissa studier tyder på att A-vitamin kan spela en roll för ögonens hälsa. Se till att din balanserade diet innehåller mat med den vitaminen, såsom morötter, spenat och sötpotatis.

Om dessa medel inte hjälper, eller om problemet återkommer ofta, kontakta en ögon- eller hudläkare. Kom ihåg att förebyggande, upprätthålla god hygien och anamma hudvårdsvanor kan bidra till hälsan för dina ögonlock.
Har du någonsin haft något av dessa problem?

Advertisement