4-dagars arbetsvecka: de negativa (och positiva) aspekterna som du kanske inte har tänkt på

av Titti Carlberg

02 Oktober 2023

4-dagars arbetsvecka: de negativa (och positiva) aspekterna som du kanske inte har tänkt på
Advertisement

Allt oftare får vi höra om möjligheten, som vissa företag ger, att arbeta bara fyra dagar i veckan: men vilka är de positiva och negativa aspekterna av denna förändring?
I den här artikeln kommer vi att ta reda på det i detalj.

via Breathe

Advertisement

Efter att i åratal längtat efter helgen och sett fram emot långhelger och semestrar, finns det idag en ny möjlighet: fler och fler företag bestämmer sig för att erbjuda anställda den så kallade "korta veckan", det vill säga möjligheten att arbeta endast fyra dagar i veckan istället för fem. Denna möjlighet verkar väldigt attraktiv, eftersom den erbjuder en extra vilodag att tillbringa med familjen eller att för att ägna sig åt sina hobbyer, vila eller göra en kort resa.

Kort sagt, den kanoniska arbetsveckan, som vanligtvis pågår från måndag till fredag när det gäller kontor, verkar vilja ersättas av ett kortare (men mer intensivt?) arbetsengagemang, med tre dagars vila istället för två. Det låter verkligen bra, men som med allt annat kan det finnas nackdelar som kanske inte är uppenbara i början.

All personal kommer säkert vara väl förberedda på att välkomna denna nyhet, men det finns också några nackdelar att ta hänsyn till. Men låt oss först räkna upp de goda nyheterna och se vilka fördelarna är med den förkortade arbetsveckan.

Advertisement

De positiva aspekterna med en fyradagars arbetsvecka

De positiva aspekterna med en fyradagars arbetsvecka

Pexels

 • Nöjda medarbetare: den första fördelen är utan tvekan att ha en gladare och följaktligen mer produktiv personal. Att få mer tid för att ägna sig åt livet utanför kontoret kan vara en riktig humörhöjare, och tacksamheten för detta kommer också medverka till att företaget gynnas.
 • En minskning på kostnaderna: att driva ett kontor innebär en verkligt hög kostnad om du tänker på alla enheter som används, såväl som ljus och annat. Det bir inte bara minskade förvaltningskostnader, utan även de som är relaterade till de anställdas resor och lunchmöten, vilket resulterar i besparingar för alla i företaget.
 • Hållbarhet: att minska resandet och därför användningen av bilen, både för arbetsgivaren och anställda, är ett utmärkt miljöbidrag.
 • Hälsofördelar: att arbeta en dag mindre i veckan innebär att du kan sova mer. En bra vila är utan tvekan hälsosamt, det hjälper till att hantera stress och främjar allmänt välbefinnande. Vidare skyddar korttidsarbete dig från nervös utmattning på grund av yrket.
 • Ansökningar och lojalitet: många blivande anställda kommer att uppmuntras att söka företag som använder denna nya formel och bland dessa kan det finnas flera som är värda att anställas. Likaså är det osannolikt att de som redan arbetar på företaget kommer att söka sig någon annanstans.
 • Tillfredsställelse och produktivitet: större tillfredsställelse på arbetsplatsen leder ofta till ett större engagemang, på samma sätt som mer vila kan leda till högre kvalitet på produktiviteten tack vare högre koncentrationsnivå.

 

Fyradagars arbetsvecka: nackdelarna

Fyradagars arbetsvecka: nackdelarna

Pexels

 • Mer koncentrerat arbete: vissa företag väljer att behålla samma arbetsmängd per vecka och ökar därför de dagliga arbetspassen till 10 timmar. Detta kan ha en negativ inverkan på de anställda, som inte är vana vid att hantera dessa takter. 
 • Lönesänkning: tvärtom kan företagare som väljer 4-dagarsarbetsvecka utan att öka de daliga arbetstimmarna, besluta sig för att se över den förväntade lönen förde anställda.
 • Mindre tid för uppgifterna: vissa uppgifter kräver viss tidshantering och att eliminera en dag i veckan kan störa fullständigt slutförande, vilket leder till brådska att slutföra arbetet, vilket i sin tur kan resultera i dålig kvalitet.
 • Kommunikation: om de olika anställdas vilodag inte sammanfaller kan detta skapa problem med att kommunicera eventuella förflyttningar och leveranser under frånvaron från kontoret.
 • Upplärning: nya medarbetares ankomst eller i fallet med vidareutbildning är tiden att ägna åt utbildningen avsevärt minskad och detta kan orsaka dålig anpassning till nya arbetsmetoder.
 • Deltid: Företaget kan erbjuda möjlighet att arbeta endast fyra dagar i veckan enbart till de som har heltidsanställning. Detta kan vara en nackdel för deltidsanställda och skapa en tydlig skillnad mellan personalen.

 

Hur man förstår om företaget är lämplig för en 4-dagars arbetsvecka

Hur man förstår om företaget är lämplig för en 4-dagars arbetsvecka

Pexels

I slutändan är inte alla företag lämpliga för att implementera en fyradagarsvecka och innan man antar denna formel kan vissa strategier användas för att utvärdera den:

 • Analysera arbetet: vissa yrken och sektorer kräver konstant närvaro, medan andra är mer flexibla. Det är nödvändigt att förstå om det är möjligt att organisera det specifika arbetet på ett sådant sätt att man garanterar tillräcklig täckning under den korta arbetsveckan.
 • Analysera arbetsflöden och produktivitet: det är viktigt att undersöka interna processer och teamproduktivitet. Att minska med en arbetsdag kan kräva större fokus och optimering av uppgifter för att säkerställa att arbetet slutförs framgångsrikt under en kortare period.
 • Analysera för- och nackdelar: det är viktigt att noggrant utvärdera vad vinsten med en 4-dagarsarbetsvecka blir och vilka eventuella förluster är. Ökat tryck på färre arbetsdagar kan vara en stor nackdel och behovet av en mer effektiv organisation.
 • Bedöma vilken påverkan det får på kunder och partners: om det är ett kundfokuserat företag eller ett som arbetar nära med externa partners, bör man fundera över hur denna förändring kommer påverka dem. Kan service av hög kvalitet upprätthållas under en förkortad arbetsvecka? Kommer kunder och partners vara villiga att acceptera denna förändring?
 • Testa före implementering: en bra praxis kan vara att experimentera en 4-dagars arbetsvecka på en begränsad basis innan den tillämpas definitivt. Detta kan ge en tydligare och mer praktisk uppfattning om hur det kommer att fungera i den nya affärsverkligheten.

Och vad tycker du om 4-dagars arbetsvecka?

Advertisement