Rostig kökskniv, är det bara att slänga den?

av Titti Carlberg

01 Oktober 2023

Rostig kökskniv, är det bara att slänga den?
Advertisement

Har du en rostig kniv som du inte vet inte om du ska slänga eller inte? I den här artikeln ska vi ta reda på om det finns några verkligt effektiva metoder för att få bort rost och få knivar att se ut som nya igen, eller om det är bättre att slänga dem och köpa nya.

via Made in Cookware

Advertisement

Varför rostar knivarna?

Varför bildas det rost på knivar? I samma ögonblick som du märker dess utseende på bladet, men även på andra metallredskap och verktyg du har hemma, undrar du om det är värt att försöka rengöra dem eller om det är bättre att köpa nya. Knivar, till skillnad från andra verktyg som kan rosta, kommer ofta i kontakt med vår mat, så det är viktigt att se till att de förblir användbara.

Rost bildas när järnet eller stålet oxiderar på grund av fukt och syre. Konsekvensen är en kemisk reaktion som producerar järnoxid, vilket gör att orangea fläckar dyker upp på metallen. Detta kan även hända när man använder kniven för att skära mat som innehåller sura ämnen, till exempel tomater eller citroner, vars juice kan ha en frätande verkan om bladet inte diskas direkt efter användning.

Men finns det några medel mot detta fenomen, som även orsakas av tidens gång och slitage? Svaret är ja, till och med fler än en!

Här är några enkla men effektiva sätt att ta bort rost från din favoritkniv.

Advertisement

1. Citronsyra och andra allierade till din rostiga kniv

1. Citronsyra och andra allierade till din rostiga kniv

Pexels

Citron är en perfekt källa för citronsyra och ett utmärkt medel mot rost. Du kan skapa en blandning av dessa två produkter, eller dela en citron som du strör ut bikarbonat på och gnuggar den mot knivbladet: denna frätande blandning kommer att få rosten att försvinna på nolltid.

Alternativt kan du använda en annan lösning baserad på citron, men med tillsatt av salt och sockerkaka. Strö först saltet på bladet och pressa sedan citronsaft direkt på den saltfläckade metallen. Efter drygt två timmar, använd citronskalet och den mjuka sockerkaksbiten på kniven, därefter är det bara att diska den.

Vad fick du för resultat? Överraskande, eller hur?

2. Lök

2. Lök

Pixabay

Ett annat medel för att få bort rost på kniven är något du med all säkerlighet inte ens behöver gå ut för att köpa, vilket är lök. Men hur använder man detta livsmedel för att få knivbladen som nya? 

Bland dess föreningar finns sulfonsyror, vilka kommer att vara soldaterna som agerar i kampen mot rost: skär bara i en lök, gnugga den mot kniven och se vad som händer. Fläckarna försvinner utan att du behöver göra något mer.

3. Vinäger

3. Vinäger

Curioctopus

Vinäger är en användbar ingrediens i en mängd hushållssysslor och det har också en stark kraft mot rost som bildas på metaller. Därför, för att få ut det mesta av det behöver du även lite diskmedel och en svamp. Fyll ett glas med vinäger, doppa ner knivbladet i det och låt stå i en dryg halvtimme om kniven är lite lätt rostig, annars väntar du i upp till 10 timmar. Vid det här laget, skrubba med svampen och diskmedel: et voila, din kniv är på nytt blank!

4. Bördig jord

4. Bördig jord

Pixabay

Om du har blomkrukor eller ännu hellre en trädgård kan du ta hjälp av jord. Detta är ett annat naturligt medel för att få bort rost från knivar: hur fungerar det?

Enkelt: stoppa ner bladet i jorden till det nödvändiga djupet, upprepa processen cirka tjugo gånger. När du väl är klar och kniven rengjorts ska rosten vara borta.

Advertisement

5. Potatis mot rost

5. Potatis mot rost

Pixabay

Slutligen, ytterligare ett naturligt medel, en rotfrukt som du säkerligen har hemma: potatis, som tillsammans med natriumbikarbonat och diskmedel kan besegra rosten på dina knivar. Ta en och dela den i två delar, häll sedan diskmedel på ena delen. Tillsätt salt och bikarbonat, därefter är det bara att gnugga energiskt med den på bladet tills fläckarna har bleknat, skölj och torka noga.

Hur förhindrar man att kniven rostar?

Hur förhindrar man att kniven rostar?

Ergu9/Reddit

För att undvika rostbildning är det nödvändigt att vidta försiktighetsåtgärder:

  • Torka noga kniven efter disk och förvara den på ett torrt ställe för att undvika att den kommer i kontakt med fukt.
  • Strö matolja på bladet ett par gånger om året som en skyddande och antioxidant beläggning.
  • Välj helst knivar i rostfritt stål eller kol, vilka är mindre mottagliga för rostbildning.
  • Håll dem borta från ingredienser med hög halt av syra, och diska dem noga direkt efter du har delat en av dem.
  • Polera regelbundet knivarna för att eliminera eventuell uppkomst av rost.

Med dessa enkla steg kan du förhindra oxidation på dina köksknivar och rost blir bara ett minne blott. Nu kan du ägna dig åt att skära och komponera utsökta rätter: så vad tänker du laga för god mat?

Advertisement