Urladdat bilbatteri: hur man får bilen att starta utan en annan bil

av Titti Carlberg

08 Oktober 2023

Urladdat bilbatteri: hur man får bilen att starta utan en annan bil
Advertisement

Vem har aldrig lämnat sin bils så kallade "varningsblinkers" på minst en gång i sitt liv? Detsamma gäller parkeringsljus. Dessa är triviala distraktioner som dock kan lämna bilbatteriet urladdat. Resultatet är att i det ögonblick du ska starta bilen händer det inget och du förblir stående på stället. Om detta händer hemma i ditt garage kan du vidta åtgärder med hjälp av kablar och en nödgenerator. Men när du är ute, långt från någon bekvämlighet, kan det vara en ren olägenhet.

I värsta fall blir du tvungen att ringa bilbärgning som kan hjälpa dig att starta fordonet, eller i extrema fall lasta det på bärgningsbilen. Ok, innan vi överväger de mest irriterande och dyra hypoteserna, vill vi erbjuda dig ett knep som kan rädda dig ur situationen. Men först några förebyggande tips.

Advertisement

Tecken på ett dåligt fungerande batteri

Tecken på ett dåligt fungerande batteri

Wonderlane/Flickr

Förutom i sällsynta fall, och i de just nämnda fallen, är detta inget som händer över en natt, att man finner sig med ett urladdat bilbatteri. Vanligtvis innan detta händer, ger bilen oss alltid signaler om att något är fel. Det är upp till oss att veta hur vi ska lägga märke till dessa signaler och agera i tid. Du kanske måste vrida om nyckeln ett visst antal gånger innan motorn startar. Andra gånger kan du känna ryck eller hopp under körningen på grund av omärkliga spänningsfall. Slutligen kan varningslampor på manöverpanelen börja blinka, varningslampor som indikerar ett eventuellt motorfel. Det är viktigt att du inte ignorerar dessa tecken, utan tar bilen till verkstaden för en kontroll.

Advertisement

Knuffningsmetoden

Knuffningsmetoden

makeshiftlove/Flickr

När ditt bilbatteri slutar fungera är det traditionella sättet att starta bilen med kablar, medan du väntar på ett byte av batteriet. Denna metod kräver dock

 • närvaron av en annan bil
 • förekomsten av kablar

Tyvärr är ett av dessa två element ofta inte tillgängligt: kablarna finns inte till hands och du hittar ingen som kan hjälpa dig. Det är därför det är användbart att känna till två sätt som inte inkluderar ett av dessa två element eller inget av dem.

Den första är skjut-metoden: denna metod fungerar eftersom vi "tvingar" motorn att starta, genom att klara sig utan startmotorn. Så här går det till:

 • 1. Be någon skjuta bilen för att försöka få den att starta
 • 2. Sätta sig på förarsätet och slå på tändningen
 • 3. Lägga in tvåans växel genom att sänka kopplingen och lämna handbromsen ilagd
 • 4. Lossa handbromsen och trycka på bromsen
 • 5. Koordinera sig med personen som skjuter på bilen: släppa bromsen samtidigt som hon börjar skjuta på bilen
 • 6. Släppa kopplingen vid en hastighet på cirka 10 km/h

Vid det här laget kan motorn hoppa till och startar. Utmärkt! Vid det här laget är det viktigt att du inte stannar bilen eller låter motorn slockna förrän du är hos mekanikern för att byta batteri.

Det bör noteras att denna metod bara fungerar med bilar som har en manuell växellåda och att den har större sannolikhet att starta om detta sker i en nedförsbacke. För att utföra denna manöver i full säkerhet är det viktigt att rutten är fri från bilar och gångtrafikanter, föremål och korsningar.

Den bärbara startlådan

Den bärbara startlådan

freepik

Om du vill ha garanti för en lyckad tändning utan att använda skjut-metoden finns det ett alternativ: utrusta dig med en bärbar snabbstartsbox. Det är ett verktyg som bekvämt kan transporteras i bagageutrymmet och som ersätter närvaron av den andra bilen i kabelmetoden.
Så här startar du din bil med en bärbar startmotor:

 • Se till att startmotorn är fulladdad
 • Anslut kabelanslutningarna - ofta integrerade i startmotorn - till mius och pluspolerna. Den röda kabeln är den positiva, den svarta är för den negativa polen.
 • Starta startboxen enligt instruktionerna
 • Vänta några minuter innan du försöker tända motorn. Om bilen inte startar, vänta ytterligare ett par minuter.

Om bilen startar är det bara att koppla bort startmotorn: för att göra det följ omvänd ordning, ta först bort den svarta kabeln och därefter den röda.

Sammanfattningsvis finns det olika metoder för att undvika att bli starndsatt efter ett batteri som inte fungerar: det bästa är att alltid ha kablar med sig, men om dessa inte är användbara är det bara att förlita sig på skjut-metoden!

Advertisement