Den gången en anteckning av Steve Jobs såldes för 175 tusen dollar: vad stod det i den?

av Titti Carlberg

08 Oktober 2023

Den gången en anteckning av Steve Jobs såldes för 175 tusen dollar: vad stod det i den?
Advertisement

Kan ett pappersark vara värt en förmögenhet? Ja tydligen, och detta bevisas av försäljningen av föremålet i fråga. Men vad är dess historia och varför är det så värdefullt? 
Låt oss tillsammans upptäcka vad det var och hur det såldes.

Advertisement
Freepik

Freepik

Papper, i sig är verkligen inget dyrt material. Långt därifrån: för några få mynt kan man köpa flera förpackningar med ark, tillräckligt för att ha en riklig årlig tillgång. Papper används för en mängd olika ändamål, till exempel det absorberande papper vi använder i köket, men också för att göra böcker, tidningar, skrivblock, dagböcker och mycket annat.

Just det senare kan få stort värde, till exempel om det är kompositionen av någon känd poet eller manuskriptet av en historisk författare.

Men vad innehåller den dyra pappersbit som köptes för den astronomiska summan av 175.759 dollar? Orsaken finns i dess historia, eller snarare hos personen som skrev den. Det är ett enkelt utkast, specifikt anteckningen till en annons för en av de mest kända produkterna vi känner till.

Advertisement

En anteckning såld för mer än 175.000 dollar: detta är vem som skrev den

En anteckning såld för mer än 175.000 dollar: detta är vem som skrev den

Freepik

Auktionshuset RR Auction, baserat i Boston, Massachusetts, USA, lade ut en historisk anteckning, daterad 1976, till försäljning som rör det tekniska databladet för den första Apple-1-datorn. Det stämmer: anteckningen i fråga var handskriven av Steve Jobs, medgrundare av Apple, där det går att läsa en väldigt intressant förhandstitt på persondatorernas tillkomst. Anteckningen kompilerades med noggrannhet och en mängd detaljer:

"Den designades för att använda 6800, 6501 eller 6502 mikroprocessor. Full utbyggnadskapacitet upp till 65K via en kantkontakt. Bas-ROM kommer snart" är bara en del av informationen som rapporterades av programvarans geni.

Bobby Livingston, vice VD för RR Auction, sa att "försäljningen av denna ursprungliga handskrivna Apple-1 annonsen av Steve Jobs är ett anmärkningsvärt bevis på det visionära geni som tillhör en av de mest inflytelserika personerna inom modern teknik."Corey Cohen, Apple-historiker, bekräftade äktheten i anteckningen, som användes i en annons publicerad i Interface Magazine juli 1976. I samma upplaga bifogades annonsen till en artikel om produktbeskrivningen med titeln:

"Jämförelsen mellan äpplen och apelsiner", signerad RS Jones. 

I stycket dök Jobs upp som Apples marknadschef, med Stephen Wozniak som Apples ingenjörschef.
Detta markerade debuten för ett företag som var avsett att bli känt över hela världen. Men det finns mer.

Andra föremål av Steve Jobs som såldes vid sidan om av anteckningen för mer än 175.000 dollar

Andra föremål av Steve Jobs som såldes vid sidan om av anteckningen för mer än 175.000 dollar

RR Auction

Denna publikation gjorde det möjligt för de två "ungdomarna i ett garage" att bli två av nittonhundratalets viktigaste gestalter och mest revolutionära. Det som dock fångar mest uppmärksamhet är priset som Steve Jobs angett: 75 dollar för "kort + manual. Ett riktigt fynd". Längst ner på anteckningen kan man tydligt läsa signaturen skriven med små bokstäver "steven jobs" med adressen till hans föräldrahem och bifogat telefonnummer. För eftervärlden har detta hus erkänts som det ursprungliga huvudkontoret för Apple Computer Company.

Inte nog med det: förutom den handskrivna anteckningen innehöll det auktionssålda paketet också två polaroidfärgbilder, tagna i Kalifornien, på The Byte Shop i Mountain View, komplett med Jobs anteckningar på den vita ramen, där han underströk med "suddig effekt" eftersom kameran rörde sig". Bilderna visar ett sammansatt Apple-1 datorkort, med tillhörande bildskärm och tangentbord, och skärmen till en Apple-1 som kör Apple Basic-programmet.
Auktionen inkluderade även försäljning av andra föremål som tillhörde Jobs, såsom en check på en PC Apple-2, signerad av Steve Jobs och Stephen Wozniak 1976, för 135.261 dollar och en Apple-1 dator i utmärkt skick och fullt fungerande signerad av Steve Wozniak för 223.520 dollar.

Men vem ägde anteckningen och polaroidbilderna innan de såldes på auktion för en så betyande summa?

Vem var det som hade Steve Jobs handskrivna anteckning tidigare?

Vem var det som hade Steve Jobs handskrivna anteckning tidigare?

RR Auction

Ägaren till dessa värdefulla föremål var en nära barndomskamrat till Steve Jobs, som han lärde känna 1968 i högstadiet.

"Eftersom Jobs var ny i skolan letade han efter någon att umgås med under sommarlovet, så han och jag blev snabbt vänner, vi cyklade över hela Sunnyvale-området och Los Altos uppför Santa Cruz bergen till stranden. Vi umgicks ofta i familjen Jobs garage, där Steves far arbetade med bilar och andra projekt, som båten han använde för att låta oss åka vattenskidor vid Calero Reservoir i södra Santa Clara County" har vännen berättat.

År 1972 separerade de två för att gå olika vägar, och Jobs väg ledde honom till Oregon. Men de förblev vänner, höll kontakten med varandra och träffades när det var möjligt.

"Sista gången jag träffade Steve var i juni 2011". Under hela den tiden och längre fram behöll vännen alltid sina gåvor. "Under tiden Apple var under utveckling besökte jag Steve flera gånger och såg datorer testas i lådor i garaget. Det var under ett av dessa besök som Steve gav mig ett polaroidfoto av datorn, en av Apple-1 Basic, och ett handskrivet erbjudande av  kretskort för 75 dollar styck.".

Storleken på summan som erbjöds på auktionen hedrar bara början på ett företag som revolutionerade teknikvärlden och markerade revolutionen för persondatorer. Steve Jobs arv fortsätter att frodas och projicerar sig in i en alltmer banbrytande framtid, dock utan att dess ursprung glöms bort.

Advertisement