Videon på turisten som graverar in namnet på sin flickvän på väggen i Colosseum i Rom

av Titti Carlberg

10 Juli 2023

Videon på turisten som graverar in namnet på sin flickvän på väggen i Colosseum i Rom
Advertisement

Detta är inte första gången som en turists olämpliga beteende mot Rom och dess otaliga historiska monument har skapat rubriker. Att bada i fontäner, statyer som misstas för selfie-kamrater och räder mot kyrkor: om ociviliserat beteende alltid är förkastligt, är det ännu mer så när scenariot är ett millenium monument som Colosseum.

En video inspelad innanför Colosseums väggar har spridits på webben, där en ung turist avslöjas med att rista in sin flickväns namn på väggen. Dådet anmäldes till monumentets säkerhetspersonal, men det är ännu inte känt vem turisten är och han har ännu inte fått något straff för sitt dåd.

via CNN

Advertisement
Youtube

Youtube

Videon som dök upp på sociala medier väckte omedelbart sensation: en turist filmar en kille som under sitt besök på Colosseum stannar vid en vägg och börjar gravera något på väggen. Den ociviliserade turisten är i sällskap med sin flickvän och i själva verket, enligt källor, handlar inskriptionen som valts att ristas in på den faviska amfiteaterns vägg, deras förhållande.

Det verkar som att den unge mannen har tänkt på att vilja hedra kärleken till sin flickvän genom att skriva "Ivan+Hayley 23" på väggen i Colosseum.

Vad använde den unge turisten för att rista in detta? Han använde inte en tuschpenna, utan en nyckel för att skrapa bort det tusenåriga materialet från murstenarna och karva in bokstäverna i deras namn.

Advertisement
Youtube

Youtube

Killens identitet är fortfarande inte känd, inte heller hans nationalitet, bara hans förnamn, Ivan, men myndigheterna försöker spåra honom. Straffet han riskerar är väldigt hårt: böter på 15.000€ eller fängelse upp till fem år.

Många har undrat varför den som spelade in videon inte stoppade killen: enligt vad upphovsmannen till filmen säger verkar det som att han genast fördömde den unge mannens handling och att han hade larmat säkerhetspersonalen direkt.

Detta är inte första gången som Colosseum förväxlas med en anslagstavla för personlig gravyr: år 2020 fångades en irländsk turist av säkerhetspersonalen som ristade in sina initialer i Colosseum, medan en rysk turist, år 2014, fick böter på 20.000 euro för att ha ristat in bokstaven "K", alltid med samma metod som de andra.

Advertisement