Vad händer i Pantheon när det regnar? Enligt en legend regnar det aldrig in där

av Titti Carlberg

04 Mars 2024

Vad händer i Pantheon när det regnar? Enligt en legend regnar det aldrig in där
Advertisement

Ett av de mest fascinerande monument i Rom, den eviga staden, är utan tvekan Pantheon. Byggnaden utmärker sig för dess extraordinära arkitektur och tusenåriga historia, samt dess öppna kupol. Och det är just det sistnämnda som väcker en fråga som många människor har ställt: vad händer när det regnar? Regnar det in i Pantheon eller, stämmer legenden som hävdar att regnet faller utanför. Låt oss upptäcka det tillsammans.

Advertisement

Pantheon mellan historia och antika religioner

Pantheon mellan historia och antika religioner

NikonZ7II/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

En byggnad belägen i hjärtat av Rom och tillägnad kulten av alla gudomligheter i det antika Rom, Pantheon är ett antikt monument med en historia lika rik som den är otrolig. Faktum är att dess konstruktion påbörjades 27 f.Kr., när Octavianus redan hade blivit kejsare, och avslutades 150 år senare, under Hadrianus. Återuppbyggd efter några bränder, under 2:a århundradet fick den formen som vi alla känner igen idag, med pronaos med korintiska kolonner och den majestätiska kupolen i romersk betong.

Och kanske det är själva kupolen som är det mest fantastiska elementet i Pantheon, såväl som ett verkligt mästerverk av antik ingenjörskonst. Med en diameter på över 43 meter är det den äldsta och största betongkupolen i världen: ett rekord. Men lika känt är kupolens centrala 'fönster', som kallas oculus, vilket har en diameter på nästan 9 meter. Denna öppning hade inte bara till syfte att förhindra att kupolen kollapsade på sig själv, utan hade också en rituell funktion av förbindelse mellan det jordiska och gudomliga.

Advertisement

Enligt en legend regnar det aldrig in i Pantheon

Enligt en legend regnar det aldrig in i Pantheon

Stefan Bauer/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.5 DEED

Men bland alla kupolens funktioner och oculus i Pantheon finns det inget som skyddar mot regn. Med tanke på att det är en enorm öppning med en diameter på nästan 9 meter: det är ju som att bjuda in vattnet när det regnar, eller? Under många års tid har en legend hävdat att Pantheon faktiskt är immun mot regn. I praktiken regnar det inte in, och inte bara för att byggnadens utformning är konstruerad för att hindra vattenstagnation. Enligt legenden uppstår inte ens problemet, det kan regna hur mycket som helst, men det regnar inte in.

Finns det någon sanning i denna legend eller är det bara en historia som guider älskar att berätta för turister och som inte har någon grund?

Regnar det inte in i Pantheon?

Regnar det inte in i Pantheon?

Architas/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Både ja och nej, eller både och, för att svara på frågan i föregående stycke. Det är ett mer komplext svar än ett enkelt ja eller nej. Oculus blockerar inte regnvatten, som därför skulle vara fritt att falla in i Pantheon. Men när det regnar skapar öppningen i kupolen det som kallas för skorstenseffekt: en stigande luftström skapas som krossar vattendropparna i fritt fall. Som ett resultat faller det en mycket mindre mängd regn i Pantheon än utanför, och de små mängderna vatten kanaliseras sedan in i dräneringskanalerna som skapades i golvet.

I slutändan kan därför svaret på frågan vara både ja och nej. Oavsett legender förblir Pantheon ett extraordinärt monument för hur det byggdes och hur det har förblivit nästan helt intakt. Men om du besöker det en regnig dag kan det vara bra att komma ihåg att ta med ett paraply: det kanske inte regnar in så mycket, men det regnar in.

Advertisement