En video visar en man som ska hämta sin smartphone några meter från en alligator

av Titti Carlberg

04 Mars 2024

En video visar en man som ska hämta sin smartphone några meter från en alligator
Advertisement

Florida är känt för många saker: dess oändliga stränder, ett varmt subtropiskt klimat, Disney Park... och alligatorer. Dessa reptiler är en konstant närvaro, och det är klokt att hålla ett visst avstånd från dem. Visst tänker väl folk alltid två gånger innan de närmar sig en alligator i ett försök att hämta sin mobiltelefon som ligger bredvid en? Eller inte: låt oss se varför.

Advertisement

"Förlora en hand eller en mobiltelefon värd 1000 dollar": videon som gått ett varv på webben

Videon verkar representera ett slags mexikanskt standoff med ett pris i mitten. På ena sidan står en man som stirrar ner i marken: på andra sidan, precis under flodvattnets yta ligger en alligatorer och lurar. I mitten, på gräset mellan de två, ligger mannens smartphone, värd 1000 dollar. Bildtexten på videon lyder: "Förlora en hand eller en mobiltelefon värd 1000 dollar?" Ett svårt val.

Vid ett visst tillfälle gör mannen sitt drag: sakta men säkert närmar han sig gräsplätten för att plocka upp sin telefon. Det verkar nästan ofattbart, men han lyckades. Men, inte nöjd med det sträcker han ut handen mot alligatorn och klappar den på huvudet. Är det en gammal vän? Eller har djuret redan ätit? Eller så hade mannen bara tur, åtminstone just då.

Advertisement

"Det mest 'Florida' jag någonsin sett": kommentarerna till videon med alligatorn

"Det mest 'Florida' jag någonsin sett": kommentarerna till videon med alligatorn

onlyinfloriduh/Instagram

Det var många som kommenterade videon med mannen som plockar upp sin mobiltelefon från gräset, några centimeter från alligatorn, som är redo att komma upp från vattnet. Som man kan förvänta sig, med tanke på att det gick bra, fokuserar de flesta kommentarerna på den humoristiska sidan av berättelsen. En person skriver att videon är "det mest 'Florida' jag någonsin sett", vilket en annan svarar på med hashtaggen #onlyinflorida. I en ovanlig vändning av perspektivet frågar en annan person "varför tog mannen alligatorns telefon?": en vettig fråga, medan en annan uppger att han istället skulle ha använt en lång gren för att återhämta sin smartphone. Slutligen lyder en kommentar:

Mannen är upptagen av att helt enkelt plocka upp sin telefon och fortsätter sedan med att slå alligatorn upprepande gånger i huvudet. Jag tycker det verkar som att alligatorn är i ett chocktillstånd: de kanske helt enkelt bara är missförstådda djur och i själva verket kanse de är ledsna över att ingen ger dem något husdjur att äta.

Vi är inte säkra på vad den här personen menar, och kanske inte ens han själv är säker på det.

Hur farliga är Floridas alligatorer?

Vilda rovdjur, extremt utbredda, med en överraskande styrka och snabbhet, alligatorer i Florida bör inte behandlas på samma sätt som andra djur. Än mindre som husdjur. Naturligtvis är det inte så vanligt med attacker på människor, som rädslan kan få en att tro, men det betyder inte att det är klokt att närma sig dem.

När vi tittar på videon kan vi inte vara säkra på vad som hände före eller efter de få sekunder som delas på sociala medier. Ett som är säkert är dock att attityder som hos den här mannen absolut måste undvikas, för både människors och alligatorers säkerhet. Men å andra sidan, som vi vet, är en viral video med tusentals kommentarer mycket mer attraktivt än en mobiltelefon för 1000 dollar... eller en alligator i Florida.

Advertisement