En kemilärare blir viral på sociala medier för sina praktiska lektioner: "hon älskar sitt jobb"

av Titti Carlberg

07 Mars 2024

En kemilärare blir viral på sociala medier för sina praktiska lektioner: "hon älskar sitt jobb"
Advertisement

Det är inte alla som älskar vetenskapliga ämnen, särskilt inte i skolan: vissa upplevs som för komplicerade, andra som för tråkiga och de som anses i grunden som värdelösa. Vi vet att det egentligen inte är så, men ibland måste passionen för naturvetenskapliga ämnen överföras från läraren.
Lite som Kate Biberdorf, en kemilärare som har blivit känd på sociala medier  för sin passion och sättet hon undervisar i sitt favoritämne. Inför hundratals barn och ungdomar, förutom på universitetet.

Advertisement

Att få barn att brinna för kemi: detta är rätta sättet

Det är inte svårt att förstå när en person arbetar med passion: man kan se det i ögonen, i gesterna, höra det i orden hon uttalar... och i explosionerna. Vi syftar uppenbarligen inte på "riktiga" explosioner, utan på kontrollerade, småskaliga kemiska reaktioner med vilka Kate undervisar barnen i kemi. Och skapar både spännande och intressanta lektioner.

Från videorna på hennes Instagramkonto, alla med tusentals gilla-markeringar och kommentarer, ser vi hur professor Biberdorf vet hur man använder syre, väte och flytande kväve i exotermiska reaktioner. Som ett resultat finns det hundratals barn som flockas till hennes evenemang för att få se ett aldrig tidigare skådat spektakel och, lite i taget, blir passionerade för kemi. Inte illa för en vetenskap som få inte vill studera så ingående, eller hur?

Advertisement

"Jag önskar att kemilektionen var så här" och andra kommentarer på Kates videor

"Jag önskar att kemilektionen var så här" och andra kommentarer på Kates videor

katethechemist/Instagram

Särskilt två videor har väckt många reaktioner från användare av sociala medier - gjorda för att önska en "explosiv" god jul och nyår - där Kate ger det bästa av sig själv och sin kemi. Faktum är att en användare kommenterar "Jag önskar att kemilektionen var så här... det skulle vara roligt och fängslande": och vem kan klandra författaren till kommentaren? Å andra sidan är den roll som läraren spelar för att tända elevernas passion, eller kväva den för alltid, enorm. Faktum är att en annan användare skriver så här: 

Det var en lärare som hon som startade min karriär inom vätgas. Efter 30 år, två patent och massor av forskning och utveckling blir jag fortfarande lika exalterad som hon över väte.

Det finns även många kommentarer som uttrycker glädje även bara för Kates passion när hon undervisar i kemi. En av kommentarerna lyder såhär "detta är vad som händer när någon gör det med passion och kärlek": titta bara på videorna för att inse det.

Varför är det viktigt att få ungdomar att brinna för kemi och vetenskap?

Detta är en grundläggande fråga, åtminstone för dem som uppskattar vetenskap och skulle vilja att många studerar dem, kanske från tidig ålder. Att få ungdomar att brinna för kemi, och STEM-ämnen i allmänhet, är nyckeln till att förstå världen runt omkring oss, från naturliga processer till de föremål vi använder varje dag. Så här är varför det är viktigt:

  • utveckling av kritiskt och analytiskt tänkande, även transversella färdigheter;
  • stimulering av kreativitet och problemlösning, kanske att tänka utanför ramarna;
  • förbereda sig för framtiden, eftersom vetenskaplig kompetens efterfrågas alltmer;
  • stoppa stereotyperna enligt vilka kemi och andra vetenskaper inte är spännande eller intressanta.

På denna sista punkt kan vi säga att Kate Biberdorf är demonstrationen av hur kemi är en intressant och exceptionellt giltig disciplin. Att uppmuntra unga människors passion, som hon gör, hjälper dem att göra ett mer välgrundat val för sin framtid. Och att förbereda kemiska reaktioner med en viss påverkan på allmänheten.

Advertisement