De tror att det är en trädgårdsdekoration men det är en odetonerad bomb från över 100 år sedan

av Titti Carlberg

06 December 2023

De tror att det är en trädgårdsdekoration men det är en odetonerad bomb från över 100 år sedan
Advertisement

Att ha en trädgård innebär att känna till varje växt, varje möbel och varje detalj i sitt lilla gröna utrymme perfekt. Men det kan hända att det inte är så, som det som hände ett par från Milford Haven i Pembrokeshire, Storbritannien. Det de trodde var en speciell trädgårdsdekoration visade sig vara en odetonerad bomb äldre än de två världskrigen.

Upptäckten av paret Edwards i deras trädgård

Upptäckten av paret Edwards i deras trädgård

Jeffrey Edwards/Facebook

I flera års tid hade paret Edwards misstagit bomben i deras trädgård för en ofarlig "prydnad", för dem var det en av många inredningsdetaljer som redan fanns i huset, nästan anonym, när de flyttade in. Deras liv tillskred som vanligt tills Mrs Edwards en dag var sysselsatt med att utföra lite trädgårdsarbete, som slutade med att hon slog på föremålet med en murslev. På grund av ljudet hon hörde kunde det inte vara en del av en trädgårdstomte eller någon liknande artefakt. Men vad kunde det då vara?

När myndigheterna kontaktades stannade paret Edwards kvar inne i huset i väntan på mer exakt information. Nyheter som kom ganska snabbt: en dag knackade en polis på parets dörr och informerade dem om hur farlig bomben i deras trädgård var. Närmare bestämt handlade det om en 64-punds sjögranat, på cirka 30 kg, från 1800-talet: ett väldigt antikt fynd.

Advertisement

Bomben detonerades: det var som att förlora en kär gammal vän

Bomben detonerades: det var som att förlora en kär gammal vän

Jeffrey Edwards/Facebook

Myndigheterna ringde omedelbart till bombröjningsenheten så att bomben som fanns i trädgården kunde detoneras. Även om det var ett historiskt fynd kunde man inte utesluta att den fortfarande var väldigt farlig. Med stort mod beslutade paret Edwards att inte lämna sitt hem. Jeffrey Edwards ansåg att sjögranaten var en del av deras familj, och hur kan man tycka att det var fel av honom?

Artefakten hade hittats av en lokal invånare mer än 100 år tidigare på stranden och hade tagit hem den, där den låg kvar i över ett sekel.

Att bomben överlevde två världskrig är faktiskt en exceptionell händelse i sig. För Jeffrey innebar dock det att förlora artefakten slutet på en djupgående koppling, både till det förflutna och historien. Som han senare sa: "det var som att förlora en gammal vän". Naturligtvis var det nödvändigt att sätta igång sprängämnet på grund av säkerhetsskäl. men händelsen skakade om paret Edwards mer än väntat.

Ännu en odetonerad bomb funnen av en slump: den vägde mer än 200 kilo

Ännu en odetonerad bomb funnen av en slump: den vägde mer än 200 kilo

Castrese De Rosa/Facebook

Fallet med paret Edwards är unikt för det sätt de upptäckte att de hade en bomb i sin trädgård. Men det är verkligen inte exklusivt för Storbritannien. Faktum är att upptäckter av oexploderad ammunition är väldigt vanligt i hela Europa och utanför, vilken hände i provinsen Ravenna. Faktum är att en del människor hittade en odetonerad flygbomb på 500 Lb, mer än 200 kilo, med anor från andra världskriget.

Så många som 76 personer tvingades evakuera för att låta bomgruppen detonera sprängämnena, en operation som slutade framgångsrikt. Dessutom är fynd av krigsanordningar alltför frekventa, ett levande vittnesbörd om vilken roll de två världskrigen har i Europas historia.

Eller, som i fallet med den tidigare "trädgårdsdesignen" hos paret Edwards, om rollen som ett avlägset krig, men fortfarande närvarande i människors sinnen och trädgårdar.

Advertisement