De går in i sitt nyinköpta hus: de möts av ett tiotal ormskinn som hänger från taket

av Titti Carlberg

24 Februari 2024

De går in i sitt nyinköpta hus: de möts av ett tiotal ormskinn som hänger från taket
Advertisement

Efter att man har köpt ett hus är det fullständigt normalt att man vill ta sig en titt och bekanta sig med de nya utrymmena, kanske börja göra några planer. Det är förmodligen inte svårt att föreställa sig scenen: du sätter nyckeln i låset, öppnar dörren... och plötsligt står du inför ett tiotal ormskinn som dinglar från taket. Det är nog onödigt att säga att händelsen utspelade sig i Australien. Men vad hände?

Advertisement

De möts av ett tiotal ormskinn när de går in i sitt hus

De möts av ett tiotal ormskinn när de går in i sitt hus

Pexels

Att köpa ett hus är normalt en källa till glädje, om så bara för fasen då man kan anpassa de nya utrymmen efter egen smak. Visst, det kanske behövs lite renoveringar och en senare inflytt, men det är alltid början på ett nytt äventyr. Det finns nog ingen som skulle förvänta sig att mötas av ett tiotal ormskinn, vilket var vad som hände köparna av detta hus i Australien.

Händelsen delades i Facebookgruppen Snake Identification Australia av en ormfångare, som med rätta och förståeligt nog hade kallats dit av husets nya ägare, för att ta hand om skinnen. Det måste också sägas att de nya ägarna aldrig hade utforskat huset innan köpet: de gjorde det efteråt och resultatet kan vi se på fotografierna.

Advertisement

Ormskinn i huset: är det vanligt?

Ormskinn i huset: är det vanligt?

Snake Identification Australia/Facebook

Trots synen av dessa tiotals ormskinn är det inte så ovanligt att hitta dessa reptiler hemma, särskilt inte i områden där det finns en utbredd närvaro i naturen. Faktum är att ormar lockas till platser som tak och skjul för att ömsa skinn. Under denna period är de mycket mer sårbara och söker därför platser som de anser vara säkra, långt från risker.

Naturligtvis är ormar inte omtyckta av alla och många människor kan bli skrämda av dessa djur. Men saken är en annan: ormar passerar bara igenom och utgör inget hot mot människor. Dessutom spelar de en grundläggande roll i ekosystemet. Av denna anledning är det viktigt att kontakta en expert om du skule råka bevittna en liknande situation, som dessa nyblivna husägare. Vilka, enligt min åsikt, mycket väl hade kunnat inspektera huset innan köpet.

Vad ska man göra om man hittar ormskinn i huset?

Vad ska man göra om man hittar ormskinn i huset?

Unsplash

Som vi har sett, beroende på årstid och geografiska områden, kan det hända att man hittar ormskinn i sitt hem. Först och främst, få inte panik, bara för att det finns ett skinn där behöver det inte betyda att ägaren till det är kvar. Så för det första är det nödvändigt att kassera skinnet korrekt för att undvika problem med parasiter, så använd handskar. För det andra är det alltid bäst att kontakta en expert som kan ge råd hur man hanterar en eventuell återkomst av ormen. För att förhindra att det händer kan du följa dessa tips:

  • klipp gräset i trädgården ofta för att det inte ska växa sig högt;
  • undvik närvaron av möss genom att hålla rent både i trädgården och inomhus;
  • som nämnts tidigare, kontakta en expert för eventuella tvivel eller för indikationer.

Dessa är enkla försiktighetsåtgärder som kan göra skillnaden för ett fridfullt liv. Det är viktigt att inte skada en orm, även om du stöter på en inomhus: förutom att de spelar en viktig roll för ekosystemet, kan de bli farliga om de känner sig trängda. Dessutom så söker de inte kontakt med människor och förmodligen har den väldigt bråttom att lämna huset.

Advertisement