I åratal försökte Picasso dölja sitt ex talang: nu kommer konstnärens tavlor att ställas ut på Picasso-museet i Paris

av Titti Carlberg

20 Mars 2024

I åratal försökte Picasso dölja sitt ex talang: nu kommer konstnärens tavlor att ställas ut på Picasso-museet i Paris
Advertisement

Det verkar nästan höra till vanligheterna att en konstnär uppskattas först flera år efter sin död. Detta gäller även i litteraturen, Franz Kafka, och i musiken, Nick Drake, men det är kanske i konsten som det når sitt maximum. Ett av de mest kända exemplen är Vincent Van Gogh, medan ett av de mest orättvisa är Françoise Gilot, i åratal bara känd som musa och ex-partner till Pablo Picasso. Men som nu äntligen börjar få det erkännande hon nekats i hela sitt liv, just på grund av hennes ex-sambo.

Advertisement

Françoise Gilot, från konstnär till Pablo Picasso

Françoise Gilot, från konstnär till Pablo Picasso

Fresh On The Net/Flickr - CC BY 2.0 DEED

Född 1921 i en borgerlig familj av ingenjörer och handlare, introducerades Fraçoise Gilot i konstvärlden tack vare sin mor. Föräldrarna hade dock en annan karriär i sikte för dottern, men hon fortsatte att odla sin konstnärliga passion som bäst uttrycktes i akvarell. Françoise Gilots liv förändrades plötsligt några dagar efter utställningen av hennes första målning i Paris 1943, när hon i den franska huvudstaden träffade Pablo Picasso, redan en internationellt erkänd konstnär. Han 61 år gammal och hon bara 21.

Françoise Gilots relation med Pablo Picasso var inte bara ett rykte, utan påverkade konstnärens liv på många sätt, inte alla positiva. Relationen mellan de två präglades av den spanska konstnärens påträngande karaktär och försöken att tränga undan en ung kvinnas och en uppskattad konstnärs frihet. Efter 2 döttrar och många spänningar lämnade Gilot Picasso 1953 och flyttade till USA i hopp om större frihet och rätt uppskattning för sin konst.

 

Advertisement

Picassos hämnd mot sitt ex

Picassos hämnd mot sitt ex

Gandalf's Gallery/Flickr - CC BY-NC-SA 2.0 DEED

Sedan slutet av deras förhållande försökte Picasso på alla sätt och vis sabotera sitt ex konstnärliga karriär i vad som karakteriseras som en riktig hämnd. Under åren efter separationen försökte den 70-åriga Picasso att övertyga gallerier att inte ställa ut några tavlor av Françoise Gilot vilket ledde till en progressiv isolering i vissa konstnärliga kretsar. I USAs kulturella miljö uppskattades dock Gilots verk och liv, men detsamma kan inte sägas om Frankrike, som bara ägnade sig åt Picasso.

År 1964 publicerade den franska konstnären "Mitt liv med Picasso", skriven tillsammans med Carlton Lake. Tack vare boken fick allmänheten kännedom om några av de mest kontroversiella aspekterna av Françoise Gilots relation med Picasso, inklusive krisen och det efterföljande uppbrottet. Till den spanska konstnärens önskan om kontroll motsatte sig Gilot alltid önskan att frigöra sig och hävda sin konst. Också, och framför allt, i Frankrike.

Ett efterlängtat erkännande

Ett efterlängtat erkännande

Paolo Monti/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED / KhanAcademyTurkce/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 DEED

År 2023 avled Françoise Gilot, 102 år gammal, och på senare tid har hela världen fått lära känna och uppskatta hennes konst. Ett porträtt av hennes dotter såldes till exempel år 2021 för en miljon euro. Det saknas dock fortfarande en del: Frankrike.

Picasso-museet i Paris vill nu rätta till ett av de största misstagen i samtidskonstens värld, men inte bara. Museets ledning har beslutat att ägna en retrospektiv till Françoise Gilot som inte bara visar henne som Picassos ex och musa, utan som en konstnär. Ett välförtjänt erkännande, även om det är ett alltför sent, i en värld dominerad av mansfigurer vars uppfattning alltför ofta täcks av deras konst. Men ibland är det inte tillräckligt.

Advertisement