En mystisk förening ber Frankrike att lämna tillbaka Mona Lisa: kommer mästerverket att återvända till Italien?

av Titti Carlberg

09 Maj 2024

Självporträtt av Leonardo da Vinci och hans mest kända verk, Mona Lisa
Advertisement

Möjligheten att lämna tillbaka Mona Lisa till Italien har diskuterats i åratal, även om frågan inte är så enkel och ofta gränsar till det absurda. Faktum är att många italienska konstverk fördes till Frankrike av Napoleon, men historien om Mona Lisa är en helt annan. Nu har en mystisk fransk förening framställt en officiell begäran om att betala Louvren. För vad? För att låta Mona Lisa återvända till Leonardo da Vincis arvtagare

Advertisement

Frankrike är "villiga att lämna tillbaka stulna verk"

Förhållandet mellan Frankrike och de verk som Napoleon stal har alltid varit en orsak till spänningar, och inte bara med Italien. Det är heller inte sant att det europeiska landet aldrig har tagit upp frågan med de direkt inblandade. Under de senaste åren har Frankrike faktiskt lämnat tillbaka flera verk till arvingarna till de legitima ägarna. Emmanuel Macron säger själv att han var öppen för begäran om återbetalning från afrikanska stater för verk som stals under kolonialtiden. Men med Mona Lisa är situationen annorlunda.

Den berömda målningen stals aldrig från Italien, utan donerades av Leonardo da Vinci till kungen av Frankrike, Frans I, i utbyte mot skydd. Vissa kanske hävdar att den såldes, men innehållet förändras inte: Mona Lisa skulle legitimt vara den franska statens egendom och idag Louvrens. På sin höjd var det bara Leonardo da Vincis arvingar som skulle kunna begära något och hoppas bli tagna på allvar.

Advertisement

En mystisk förening kräver att Mona Lisa lämnas tillbaka

Unsplash

Och det är just det som har hänt. En mystisk förening baserad i södra Frankrike, International Restitutions, har formellt begärt att Louvren ska återlämna Mona Lisa till Leonardo da Vincis arvtagare. Detta är en begäran som överraskar både museet i Paris, där tavlan har hängt sedan 1797, och det franska statsrådet, som måste granska begäran innan han lämnar sin åsikt.

Bortsett från Mona Lisas historia är det dock nödvändigt att klargöra vilka dessa arvingar till Leonardo da Vinci är och legitimiteten i begäran. Med andra ord: kan arvingarna kräva ett återlämnande av ett donerat eller sålt verk, århundraden efter händelsen? Oavsett svaret från statsrådet, som med all sannolikhet är negativt, har denna begäran väckt diskussion. Och det finns inget som hindrar andra arvingar, genom mer eller mindre kända föreningar, att lämna liknande krav till Frankrike.

Stulna italienska verk som aldrig återlämnats

Public Domain

Inte för att de juridiska tillbehören saknas, inte heller bevisen för att många konstverk stals av Napoleon och fördes till Frankrike. Mona Lisa finns inte bland dem, men vi pratar om hundratals målningar, skulpturer och mycket annat. För närvarande finns det målningar av Titian och Guercino, av Giotto och Mantegna och många andra. Frågan är allvarlig och även om den inte väcker lika mycket uppmärksamhet som kravet på Mona Lisa, berättar den om ett förflutet av plundring som fortfarande bör tas på allvar.

Sammanfattningsvis är det praktiskt taget säkert att begäran om att Mona Lisa ska lämnas tillbaka, framställd av International Restitution, inte kommer att godkännas. Samtidigt har nyheten dock lett till en debatt som bara delvis rör Leonardo da Vincis mästerverk, som rör italiensk konst i sin helhet. För tillfället finns det många verk i Frankrike och till skillnad från Mona Lisa borde de inte finnas där.

Advertisement