Kvinna målad på 1600-talet har restaurerats med "omgjorda läppar": ett tidlöst mode

av Titti Carlberg

27 November 2023

Kvinna målad på 1600-talet har restaurerats med "omgjorda läppar": ett tidlöst mode
Advertisement

Tydligen är "köttiga läppar manin" inte ett privilegium för modern tid: detta bevisas av ett fyrahundra år gammal porträtt av en kvinna. Låt oss se varför.

Porträttet av Diana Cecil målades år 1600 med naturliga drag

Porträttet av Diana Cecil målades år 1600 med naturliga drag

Manner of Anthony van Dyck - Art UK/Wikimedia commons - Public Domain

Idag är köttiga svullna läppar mer på modet än någonsin, det räcker med att man öppnar sociala medier till exempel Instagram bland alla, för att inse det: fillers och speciella filter för att applicera på foton är de första allierade för dem som vill visa en mer voluminös mun. Dessa tekniker fanns dock inte förr i tiden och före fotografiets tillkomst var det porträttkonstnärer som förevigade modellerna i deras mest realistiska aspekt. Eller kanske inte: en målning som för närvarande är under restaurering visar oss att även under epoken före oss var detta de fåfängas emblem redan på modet. Målningen av en ung och aristokratisk kvinna är vittnesbörd om detta.

Detta 400 år gamla porträtt föreställer Diana Cecil, som i en senare version av målningen visar mer fylliga läppar och en lägre panna. Diana, vars födelseår var 1596, var barnbarnsbarn till William Cecil, bland de mest betrodda rådgivarna till Elizabeth I Tudor, drottningen av England och Irland. Hon ansågs vara en vacker kvinna och tillhörde en nobel jakobinsk familj och var hustru till Henry de Vere, Earl of Oxford och till Lord Thomas Bruce, 1st earl of Elgin.

Advertisement

Förändringarna på läpparna På Diana Cecils porträtt, restauratörens förvåning

Förändringarna på läpparna På Diana Cecils porträtt, restauratörens förvåning

William Larkin/Wikimedia commons - Public Domain

Man skulle aldrig kunna förvänta sig att ett porträtt från 1600-talet kunde ha "filter" liknande de vi använder idag, men så är det: porträttet av Diana är ett bevis på detta. Konservatorerna på English Heritage, en välgörenhetsorganisation i Swindon som förvaltar över fyrahundra monument, byggnader och historiska platser för att bevara Englands historia och visa den för besökare, insåg att porträttet hade retuscherats av en annan konstnär efter att den var klar. 
Det ursprungliga datumet som visas på duken är år 1634 och målaren var Cornelius Johnson. Diana visas i full längd, 38 år gammal, men tavlan hade äventyrats efter att ha rullats upp. 

Vid tillfället när konsevatorerna eliminerat de gulnande färglagret såg de originalporträttet, utan efterföljande förändringar: läpparna var tunnare och hårfästet i pannan högre. Alice Tate-Harte från English Heritage, som bevarar välgörenhetsorganisationens samlingar sa:

"Som konservator blir jag ofta förvånad över de levande, rika färgerna som uppenbarar sig när jag eliminerar gulnad färg från porträtt, men att upptäcka att egenskaperna hos Diana hade förändrats så mycket var verkligen en överraskning!"

Anledningen till övermålningen, förklarade kvinnan, kan ha varit för att dölja defekterna på grund av att porträttet hade legat ihoprullat, men tydligen hade konstnären, utan att tveka, beslutat sig för att ta hand om att restaurera det och ingripa med att mjuka upp Dianas ansikte och förändra dess drag.

"Jag hoppas att jag har gjort Diana rättvisa genom att ta bort dessa tillägg och presentera hennes naturliga ansikte för världen.".

Porträttet av Diana Cecil visas nu upp med hennes naturliga ansikte

Porträttet av Diana Cecil visas nu upp med hennes naturliga ansikte

English Heritage/Facebook

Videon av porträttet, tillsammans med expertens förklaring, delades på organisationens sociala profil:

"Efter flera timmar av noggran konservering upptäckte vår målningsexpert Alice att en restauratör från 1800-talet hade utfört behandlingen på Diana Cecil i Hollywood-stil, inklusive fylliga läppar och ett lägre hårfäste. Nu har vi avslöjat hennes ursprungliga skönet.".

Louise Cooling, kurator för English Heritage, sa:

"Som ett modernt samhälle med tillgång till digitala skönhetsfilter och teknik med artificiell intelligens, kanske vi tror att vi vet bättre än många gånger frestelsen att 'perfektera' vårt utseende, men bevarandearbetet på Diane Cecil har visat att detta inte är ett nytt fenomen. Det verkar som om godtyckliga och ständiga föränderliga skönhetsstandarder ekar genom århundradena, även om Diana i det här fallet inte hade något att säga till om i de 'förbättringar' som gjordes på hennes porträtt, århundraden efter att det målats."

Verket kan beundras i Kenwood House, ett ståtligt hus i Hampstead, London, från den 30 november 2023, tillsammans med två andra porträtt av Diana: ett av dessa målades av konstnären William Larkin när den aristokratiska kvinnan var femton år gammal, medan den andra är av Cornelius Johnson. Under den perioden kännetecknades nobelt mode av elegans utan överflöd, det föredrogs satin, siden eller taft och framträdande dekorationer som färgade band eller spetsar på livstycket, vanligtvis röda och mönstrade solfjädrar. Tillsammans med Dianas kommer även ett porträtt av hennes man Thomas Bruce att ställas ut.

Vad tycker du om desa ovanliga postuma förändringarna i den vackra Dianas porträtt?

Think Kylie Jenner’s penchant for fuller lips reflects a very modern beauty phenomenon? Think again! 💄 After hours of careful conservation, our paintings expert Alice discovered that a 19th-century restorer had given Diana Cecil the Hollywood treatment, including plumper lips and a lower hairline. We have now revealed her original beauty. 🎨 📍👩‍🎨 The portrait goes on display at Kenwood in London on 30th November.

Pubblicato da English Heritage su Venerdì 24 novembre 2023
Advertisement