En apa flyr från naturreservatet och hittas senare i trädgården hos en kvinna som höll på att baka

av Titti Carlberg

03 Mars 2024

En apa flyr från naturreservatet och hittas senare i trädgården hos en kvinna som höll på att baka
Advertisement

Vissa berättelser verkar vara frukten av någon författares fantasi eller förmodade. En japansk makak flyr från reservatet i Skottland och hittas 5 dagar senare i en kvinnas trädgård, den hade lockats dit av doften från puddingen hon hade tillagat. Det låter som ett påhitt, eller hur? Men nej, detta är i själva verket en sann händelse som hände i Highland Wildlife Park i Skottland, där Honshu försvann spårlöst och hittades efter en tid... på grund av hans godissug.

Vad är Highland Wildlife Park, den japanska makaken Honshus hem?

Vad är Highland Wildlife Park, den japanska makaken Honshus hem?

Highland Wildlife Park/Facebook

Som namnet på parken säger ligger det i det skotska höglandet, ett område som är känt över hela världen och fascinerande för dess historia och ekosystem. Highland Wildlife Park ligger närmare bestämt nära staden Kingussie och är en sorts blandning mellan en safari- och en djurpark. Parken omfattar 105 hektar och förvaltas av Royal Zoological Society of Scotland.

Highland Wildlife Park är delvis huvudpunkten i berättelsen eftersom den är ett hem för många vilda djur. Amurtigrar, fjällrävar, baktriska kameler och många fler. Parken är indelad i olika zoner, var och en med en specifik livsmiljö och ekosystem, med besök som låter besökarna se djuren matas och med temaevenemang. Alltid med respekt för vilda djur och dess bevarande.

Advertisement

Berättelsen om Honshu, makaken som rymde och återfanns tack vare pudding

Berättelsen om Honshu, makaken som rymde och återfanns tack vare pudding

Highland Wildlife Park/Facebook

Bland de arter som bor på Highland Wildlife Park finns även japanska makaker. En dag lyckades en av dem, Honshu, rymma från parken. Uppenbarligen startade ett massivt sökande efter efter honom, med olika medel vilket inkluderade även en drönare, men Honshu var spårlöst förvunnen.

Den japanska makakens flykt pågick i 5 dagar, under vilka personalen på parken var fulla av oro och misstro, men flykten var snart över. Faktum är att Honshu återfanns i trädgården hemma hos en invånare i staden Kingussie, Stephanie Bunyan, medan han åt lite Yorkshirepudding från fågelmataren. Honshu fångades in och fick smeknamnet Kingussie Kong, i det som är en av Skottlands mest otroliga djurberättelser. Och med lite engelsk humor som aldrig saknas: å andra sidan kan man inte göra annat än att skratta om man får höra talas om en japansk apa på flykt som fångas tack vare pudding, eller hur?

Honshus nya liv på Edinburgh Zoo

Honshus nya liv på Edinburgh Zoo

Highland Wildlife Park/Facebook

Kingussie Kong, den japanska makaken Honshu, har flyttat till Edinburgh Zoo för att börja ett nytt liv. Enligt vårdnadshavarna skulle det ha blivit en alltför komplicerad uppgift att återintegrera honom med hans familj, med tanke på att exemplar i hans ålder flyttar från flocken. Som Darren McGarry förklarar:

Vi ville istället skapa en liten grupp för honom, som består av tre andra makakerhanar i samma ålder, på samma sätt som för giraffer. Som tur är har de kommit till rätta i parken och nu flyttas de till sitt nya hem på ett zoo.

Efter ett episkt äventyr och en upptäckt som räddade honom från potentiella olyckor, har Honshu hittat ett nytt hem på Edinburgh Zoo. Organisationen som sköter djurparken tackade Kinggussie-gemenskapen för deras hjälp med att söka efter makaken, som nu kan börja sitt nya liv. I hopp om att vårdnadshavarna ska bjuda honom på lite pudding, då och då.

Advertisement