Ett par köper konstverk för bara 4 dollar: de säljer det på auktion för 190 tusen dollar, men får sedan dåliga nyheter

av Titti Carlberg

30 November 2023

Ett par köper konstverk för bara 4 dollar: de säljer det på auktion för 190 tusen dollar, men får sedan dåliga nyheter
Advertisement

Berättelsen om Tracy och Tom Donahue är ett perfekt exempel på hur lycka kan förvandlas till förtvivlan på ett kort ögonblick och framför allt utan någon förklaring. De köpte en tavla för bara 4 dollar, som visade sig vara ett sällsynt verk av konstnären NC Wyeth, vilken de auktionerade ut och fick ett bud på 190 tusen dollar. De kände en stor lycka fram till det bittra ögonblicket då köparen bestämde sig för att dra tillbaka erbjudandet. 
Låt oss se vad som hände.

Ett bud på auktion som var för bra för att vara sann

Ett bud på auktion som var för bra för att vara sann

NC Wyeth/Wikimedia Commons - Public Domain

Som Tracey Donahue senare sa, att komma över tavlan för bara 4 dollar var som att vinna på lotto. Köpt i en second hand-butik var tavlan i själva verket ett sällsynt mästerverk av Nevell Convers Wyeth, en amerikansk konstnär i början av nittonhundratalet. Tracy och hennes man bestämde sig för att gå till ett auktionshus för att lägga ut tavlan till försäljning, med goda förväntningar. Utgångspriset sattes till 150 tusen dollar, en summa som i slutet av auktionen nådde 190 tusen dollar. Den enda budgivaren ville verkligen ha tavlan.

Men just den personen som ville köpa NC Wyeths verk, drog sig tillbaka, avbröt köpet och lämnade Donahues med sina ouppnåeliga drömmar. Paret drömde om att ge sig ut på en resa och hälsa på sonen i Tyskland, samt leva mer bekymmersfritt, men de planerna slogs i kras.

Advertisement

Att dra sig ur ett auktionsköp: får man göra det?

Att dra sig ur ett auktionsköp: får man göra det?

Bonhams/Facebook

Det som hände Tracy och Tom Donahue ifrågasatte auktionshuset Bonhams, som paret hade anförtrott försäljningen av tavlan. Vidare väckte det flera frågor, bland annat om det verkligen är möjligt att dra sig ur ett köp på auktion. Det finns inte många fall utan är väldigt sällsynt, men en försäljning är avslutad först efter att betalningen gjorts, vilket är anledningen till att auktionshus försöker välja sina köpare väl.

Bonhams, till exempel, kräver registrering med ett giltigt kreditkort eller foto-ID innan de tillåter budgivning. Även om detta också hände vid försäljningen av NC Wyeth-tavlan, backade köparen helt från köpet. Köparen hade 35 dagar på sig att slutföra betalningen, vilken dock uteblev. Inför förfrågningar om förtydligande från Donahues, sa Bonhams, enligt vad som rapporterats, om varför köparen hade vägrat att betala för tavlan. Dessutom var det inte möjligt att vidta några åtgärder då han bor i Australien och inte Storbritannien.

Vad tänker ägarna till tavlan göra nu?

Vad tänker ägarna till tavlan göra nu?

Press Bonhams

Trots att de följde alla riktlinjer, stod Donahues inför en köpare som bestämde sig för att inte betala för tavlan de ville sälja. Efter att ha upptäckt att deras dröm inte längre skulle gå i uppfyllelse had paret inte längre några konkreta alternativ. Dessutom ökade bristen på kommunikation från Bonhams deras förståeliga frustration. Utöver skadan av den misslyckade försäljningen fanns också en situation i vilken de kände sig hjälplösa.

Med NC Wyeth-tavlan tillbaka i deras hem, var Donahues tvugna att bestämma verkets framtid. Naturligtvis hade auktionshuset föreslagit ett nytt kontrakt för ännu ett försäljningsförsök, denna gång privat, där de skulle kunna tjäna upp till 130 tusen dollar, om de lyckades. Men paret Donahue vägrade, missnöjda med villkoren i kontraktet, så för närvarande har de tagit tillbaka tavlan, utan att veta vad de ska göra med den. Som Tracy själv säger är tavlan bara värd 4 dollar. Eller lite mer.

 

Advertisement