Skärmflygning vid den stora pyramiden i Giza: opublicerade bilder från ovan avslöjar något

av Titti Carlberg

21 Mars 2024

Skärmflygning vid den stora pyramiden i Giza: opublicerade bilder från ovan avslöjar något
Advertisement

Få strukturer i världen är så ikoniska som Cheopspyramiden i Giza, den enda av den antika världens sju underverk som har överlevt. Men även att se den live kan bara göras underifrån, och utan att komma för nära, sant? Både ja och nej: i en viral video kan du se Cheopspyramiden från ovan, tack vare en spektakulär skärmflygning.

Advertisement

Skärmflygningen vid Cheopspyramiden i Giza: den virala videon

Skärmflygningen vid Cheopspyramiden i Giza: den virala videon

_josiechialee_/Instagram

Utsikten är verkligen inte som de traditionella: den finns inte på vykort, inte heller i dokumentärer, men den finns där, i hela sin majestät. Cheopspyramiden i Giza, byggd av farao Cheops, är den enda av de sju underverk som har överlevt till denna dag, men det är inte tillåtet att observera den på nära håll eller från särskilda perspektiv. Av denna anledning har den reel som delas på Instagram av Chia Josie Lee något magiskt över sig.

På bilderna kan du se kvinnan skärmflyga i närheten av Cheopspyramiden i Giza, till en början långt bort och sedan gradvis närmare, nästan inom räckhåll. Det är en helt otrolig syn, som visar en del detaljer som är nästan omöjliga att se om du står kvar med fötterna stadigt förankrade i marken. Toppen av pyramiden finns tyvärr inte längre, men trots detta förblir monumentet väldigt högt. Du kan dessutom se de andra pyramiderna på Gizaplatån från ett fågelperspektiv.

Advertisement

"Längst upp kan man se namnen på personerna skrivna på stenen"

"Längst upp kan man se namnen på personerna skrivna på stenen"

_josiechialee_/Instagram

Videon som visar skärmflygningen över Cheopspyramiden i Giza blev snabbt viral: vilket inte är så konstigt. Webbanvändare översvämmade inlägget med kommentarer fulla av förundran och nyfikenhet. En användare skämtar om toppen och skriver "varför landade du inte på pyramiden och avslutade jobbet med de kvarvarande stenarna?". En annan påminner om att "den övre delen var ursprungligen gjord av guld och kallades Pyramidion, men det försvann för väldigt länge sedan": enligt vissa teorier blev det stulet.

Slutligen, i en kommentar läser vi hur "på 50 och 60-talen fanns det fortfarande turer upp till toppen av pyramiden: där kunde man se namnen på personer skrivna på stenen." Idag får det dock räcka med en video inspelad under skärmflygningen.

Cheopspyramiden från myt till verklighet

Det är ingen slump att Cheopspyramiden lyckas fascinera människor årtuseenden efter att den byggdes. Från och med dess skapelse representerar monumentet en evig symbol för det antika Egyptens storhet. Pyramiden är byggd på över 2 miljoner stenblock, som var och en väger cirka 2 och ett halvt ton, och den har överlevt i nästan 5000 år. Det säger sig självt att dess tusenåriga historia och dess proportioner har matats av myter och legender.

Dessa strukturer, i motsats till vad vissa tror, byggdes av specialiserade arbetare som fick betalt för jobbet. Dessutom föreslår vissa teorier ingripandet av utomjordiska krafter, medan andra pekar på kontakt mellan de 3 pyramiderna och stjärnorna. Sanningen är att spänningen mellan myt och verklighet är en del av charmen med Cheopspyramiden i Giza och faktum är att den representerar en demonstration av dess "evighet". 
I slutändan är det ett underverk som är äldre för romarna än vad romarna är för oss. Och som vi nu också kan se från ovan, tack vare en viral video som delas på sociala medier.

Source:

Images preview: Nina/Wikimedia commons - CC BY 2.5/Pixabay

Advertisement