På flygplatsen i Amsterdam finns en klocka där någon dyker upp och ritar nya visare för varje minut som går

av Titti Carlberg

11 April 2024

På flygplatsen i Amsterdam finns en klocka där någon dyker upp och ritar nya visare för varje minut som går
Advertisement

I alla delar av världen är det möjligt att se något extraordinärt och ovanligt: här är vi i Amsterdam, Holland och det du ser är inte en vanlig klocka. Låt oss se vad det egentligen är.

Advertisement

Mannen i klockan, installerad på flygplatsen i Amsterdam

Klockan på flygplatsen i Amsterdam där en man ritar visarna

IvyCottageIndustries/Youtube screenshot

Det du ser är en "levande klocka", eller rättare sagt, dess visare som markerar minuterna: faktum är att det är en mystisk man som ägnar sin tid åt att radera och rita om visarna var 60:e sekund. Varför? 
Tja, den ursprungliga idén och kreativiteten dök upp i sinnet hos en berömd holländsk konstnär och designer, Maarten Baas, som ville hedra de många "ansiktslösa" arbetarna som är ansvariga för att hålla Amsterdam Schipols flygplats ren och städad.

Just här finns den stora klockan bakom vilken man kan se en man i blå arbetsuniform, som varje minut tar hand om att radera och rita om visarna på rätt plats. Konstinstallationen är en del av en serie som Baas har kallat "Real Time", där en mystisk arbetare får i uppdrag att manuellt radera visarna och skapa nya för varje minut som går.

Advertisement

Shiphol-klockan för "de ansiktslösa människorna"

IvyCottageIndustries

De första verken i serien går tillbaka till 2009: videor som visar renhållningsarbetare som har för avsikt att flytta avfall för att bilda visare på en analog klocka, inte av en slump kallad "gatusoparnas klocka". Sju år senare, 2016, lanserade Baas den andra delen i sin serie med "Schipolklockan" installerad på flygplatsen med samma namn.

Halvt gömd bakom en genomskinlig skärm kan man på ett litet suddigt men ändå tillräckligt tydligt sätt se en man som är beredd att måla minutvisarna med en spatel doppad i svart färg, som omedelbart raderas med en särskild trasa för att ge plats åt nästa visare. "Arbetaren" ses böja sig ner för att plocka upp de verktyg han behöver för att rita och radera visarna under sekundernas väntan mellan en minut och nästa.

Är det en verklig man som ritar klockans visare?

Konstnären spelade in skådespelaren Tiago Sá da Costa, det är namnet på den mystiske mannen inuti klockan, i 12 timmar medan han målade minuterna i installationen och på så sätt skapades videon som används på flygplatsen. I det stora utrymmet på flygplatsen kan man se en smal trappa som skulle låta honom gå till sin arbetsplats, men den är ganska missvisande, konstnären berättar:

"Vi får regelbundet mail från människor som stöder mannen som hela dagarna måste stå i sitt lilla hörn". Baas tillägger också, "De förstår inte att det är en film".

När man studerar installationen lite närmare är det många som blir imponerade av mannens arbete på klockan, och tror verkligen att det står en livs levande man som tvingas rita och radera minutvisarna timme efter timme, markera tiden med penseldrag.

Baas verk finns i hela världen, med ytterligare en klocka på Rijksmuseet i Amsterdam och ännu en på Paddington station i London, England. Fler är under planering för att förvåna invånare och turister i andra städer.

Konstnären förklarar att anledningen till att han har valt tiden som tema för sina skapelser "är för att det är ett bra sätt att uttrycka mina idéer. Jag är fångad mellan design och konst. Det är lite som teater. Tiden är en plats där jag kan arbeta intuitivt. Jag tror att det är intressant att tiden ges av en person, eftersom den aldrig är densamma. Även om det alltid är 60 sekunder är det alltid en annan upplevelse. Varje minut är unik".

Som konstnären hävdar är tiden något som berör oss alla, det är därför hans klockar har erövrat alla som beundrat dem.

Advertisement