Här är vilka som verkligen byggde de egyptiska pyramiderna: bevis som motbevisar de mest spridda teorierna

av Titti Carlberg

01 Maj 2024

Pyramiderna i Giza, Egypten
Advertisement

Vi känner alla till Egyptens pyramider, majestätiska arkeologiska strukturer och absoluta huvudattraktioner i Egypten: men vem byggde egentligen dessa arkitektoniska underverk?

Advertisement

Pyramiderna i Egypten, teorier om dess konstruktion

Cheopspyramiden

Nina/Wikimedia commons - CC DA 2.5

Det verkliga ursprunget till pyramiderna har varit föremål för tvivel under en lång tid. Det är enorma monument, med en kvadratisk och i vissa fall rektangulär bas, som slutar i en spets upptill och vars namn kommer från grekiska pyramis, det vill säga "av eldens form". Enligt vissa forskare kommer detta ord i sin tur från den egyptiska termen per-em-us, vilket betyder "det som stiger".

I vilket fall som helst har dessa strukturer som sticker ut mitt i öknen alltid förtrollat turister från hela världen och den största sett till storlek är Cheopspyramiden, bland de sju underverken i den antika världen som har överlevt fram till idag. 

Ett mysterium har dock länge svävat över deras konstruktion: att skapa dem måste verkligen ha varit en extremt utmanande uppgift, men vilka var det som egentligen var ansvariga för det?

Det finns många teorier om det, allt från märkliga hypoteser enligt vilka det var invånarna i Atlantis, den förlorade staden eller till och med utomjordingar. En annan allmänt spridd hypotes är att det skulle ha varit två grupper judar som tvingades att arbeta.

Advertisement

Det var inte judar som byggde de egyptiska pyramiderna

Ingen av dessa hypoteser har dock funnit bekräftelse under studier och forskning. Den utbredda idén att pyramiderna byggdes av arbetande judar kan inte erkännas som giltig, eftersom inga arkeologiska fynd har hittats som härrör detta folk i Egypten under den period då pyramiderna i Giza byggdes för 4500 år sedan. I den hebreiska bibeln hänvisas den judiska närvaron till en egyptisk stad som heter Ramesses, som dock byggdes under en period efter pyramidernas era.

Och hur är det med den mest bisarra Atlantis-hypotesen? Inte heller för den har några arkeologiska bevis hittats. Experterna är överens om att detta är en påhittad historia och tanken att pyramiderna är utomjordingars verk är naturligtvis den som är minst delad.

Så, vad är då sanningen?

Vad säger arkeologiska bevis om konstruktionen av pyramiderna?

Pyramiderna i Giza

Ricardo Liberato - All Gizah Pyramids/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Egyptologerna förblir trogna den mest accepterade idén: det var de antika egypterna som byggde pyramiderna, vilket framgår av alla bevis som samlats in över tiden. Men alltför lite är känt om livsstilen för dessa "arbetare  och deras ersättning, alla aspekter som fortfarande är höljda i mystik och som forskare fortsätter att fokusera på. 

Pyramiderna byggdes, enligt historiker, över faraonernas begravningsplatser, som under det nya kungariket, med början från 1550 f.Kr., gradvis övergav konstruktionen av pyramiderna och valde Konungarnas Dal i Luxor.

För flera år sedan föreslog egyptologer att pyramiderna mestadels byggdes av jordbruksarbetare som ägnade sig åt denna verksamhet under perioder på året då de hade lite jordbruksarbete. En hypotes som dock inte har bekräftats. 

På senare tid har nya ledtrådar upptäckts om pyramidernas byggare, tack vare skriftliga dokument som hittades 2013 i Wadi-al-Jarf, på den egyptiska kusten mot Röda Havet. Översättningar avslöjade att "grupper" på 200 arbetare hjälpte till att transportera kalksten till Giza ledda av en man med namnet Merer över Nilen.

Dechiffreringen av dessa papyrus har ännu inte slutförts, men det verkar som att dessa män aktivt deltog i byggprojektet och att de även fick hjälp vid behov. Som belöning fick de mat och fina tyger, ett ytterligare bevis på att arbetare inte utnyttjades. Eller åtminstone inte alla.

Advertisement