Varför bruden bär slöja: här är när och hur denna ikoniska traditionen föddes

av Titti Carlberg

29 Maj 2024

Advertisement

Slöjan är förvisso en av de mest romantiska och ikoniska prydnaderna av bröllopsklänningen, men det är inte alla som känner till ursprunget till denna tradition. Här berättar vi varför och sedan när den bärs av kvinnor på deras bröllopsdag.

Advertisement

Det första beviset på bröllopsslöjan kommer från Romarriket

Freepik

För att nå altaret och säga det ödesdigra ja, drömmer varje kvinna om den perfekta klänningen: den mest traditionella kommer att välja den klassiska vita klänningen, som kan vara i olika former beroende på preferenser, med den oundvikliga slöjan som ramar in klänningen, den viktigaste man bär under sitt liv. Vissa väljer dock att avstå, andra väljer en kort version, medan den de mest romantiska väljer en slöja med ett långt släp. I det fallet representerar detta oumbärliga tillbehör för för många den mest antika komponenten i kvinnors bröllopskläder. Så är det: slöjan har en lång och komplex historia som än idag berikar och kompletterar brudklänningen med sin delikatess och elegans.

Alla är dock inte överens om dess ursprung, som går hundratals år tillbaka i tiden. Även om den första slöjan som hittades tillhörde Romariket, finns det de som hävdar att den förekom tidigare i det antika Grekland. I vilket fall som helst, för de gamla romarna representerade slöjan ett slags skydd för bruden, som genom att bära den skulle skyddas från alla osynliga och onda varelser. I allmänhet tjänade det till att hålla borta allt som kunde äventyra lyckan för kvinnan som var på väg att bli hustru.

Advertisement

I antiken var brudslöjan inte vit

Pexels

I motsats till vad man kan föreställa sig, var brudslöjan inte vit i antiken. I många fall var dessa bröllopsprydnader faktist i en röd färg som definierades flammeum, eller "eldslågafärg". Detta kromatiska val hade en dubbel funktion: att särskilja bruden från de andra kvinnorna som var närvarande vid bröllopet och att få henne att verka omgiven av den flammande bilden som skulle hålla illvilliga andar borta.

I sin tur leder den röda slöjan till en annan tradition som aldrig har försvunnit. Denna färg, till skillnad från vitt, gjorde det ännu svårare för bruden att se, som därför behövdes eskorteras till altaret av någon pålitlig, förmodligen av sin pappa, som ofta händer även idag. Men under 1700-talet försvann bröllopsslöjor tillfälligt ur modet. Under en tid föredrog brudar att bära huvudbonader som en huva eller tiara, men på 1800-talet förde drottning Victoria den tillbaka i rampljuset när hon gifte sig med prins Albert 1840.

Början av den ikoniska och traditionella slöjan

Pixabay

Hon var den första bruden att bära en lång vit klänning med tillhörande vit slöja i England och omgivande regioner. De röda slöjorna ersattes snabbt av de vita, vars längd var synonymt med prestige. Drottning Victorias mätte cirka 3,6 meter. Kvinnor över hela världen ville imitera henne och gav liv åt denna tradition som lever kvar än idag.

Den vita slöjan har varit och förblir en modeaccessoar för alla bröllopskläder, men varje kvinna väljer själv det tyg och den längd som bäst speglar hennes stil, eller väljer till och med att inte bära en överhuvudtaget. Oavsett om valet beror på respekt för tradition eller ett estetiskt infall, är denna ikoniska bröllopsaccessoar verkligen långt ifrån föråldrad och bortglömd.

Advertisement