De berömda klisterlapparna fyller 50 år: det mest använda föremålet på ett kontor föddes av en slump

av Titti Carlberg

22 Mars 2024

De berömda klisterlapparna fyller 50 år: det mest använda föremålet på ett kontor föddes av en slump
Advertisement

Vem använder inte klisterlappar, det vill säga post-it, för att skriva anteckningar eller kortfattade påminnelser? Dessa små välkända pappersklisterlapparna fyller 50 år 2024. Med tanke på denna viktiga milstolpe, låt oss lära känna dess historia och vem som uppfann dem.

Advertisement

Inte ens tekniken lyckas ersätta dem

Inte ens tekniken lyckas ersätta dem

Freepik

Kontorsbutiker och kontor, men även hem, skolor och affärer är fulla av dessa klisterlappar, traditionellt fyrkantiga till formen med ett tunt lager klister på baksidan som gör att de fäster på olika stöd och ytor. De används vanligtvis för att skriva ner korta påminnelser eller information att komma ihåg och eftersom de är i olika färger är det inte svårt att lägga märke till dem.

I år firar denna väldigt populära artikel 50 år av sin karriär och är inte ens i närheten av att ersättas av någon ny teknik. Men hur föddes de och vem uppfann dem? Vilket är deras ursprung? 

Även om man idag kan hitta dem i en mängd olika former, storlekar och färger, var de från början fyrkantiga ark på 7,6 centimeter i en kanariegul färg. Men det som är mest förvånande är att de kom till helt av en slump.

Advertisement

Post-it föddes av en slump

Dessa klisterlappar som används supermycket föddes ur en serendipity: det var ingen som hade tänkt på att skapa dem, men någon skapade dem utan att veta om det.

År 1968 försökte kemisten Spencer Silver uppfinna ett superklister, men resultatet blev inte som han hoppades: i själva verket skapade han en extremt svag klisterlapp, som visserligen kunde fästa på ytor, men med en så svag vidhäftning att det kunde dras av och fästas på nytt utan att pappret revs itu.

Så när den väl dragits loss, kunde den fästas på nytt i en annan position utan att förstöras, men detta var inget som Dr.Silver hade i åtanke. Även den ursprungliga färgen var en slump: pappret som användes var skräp från ett angränsande laboratorium, och det var i en kanariegul färg.

Denna nya uppfinning, oavsiktlig, ignorerades: kemisten försökte sponsra den i 5 år, men ingen kunde komma på ett användbart sätt att använda den, inte ens dess skapare. Vändpunkten kom 1974, när en kollega till Silver kom på den smarta lösningen.

Vändpunkten kom tack vare bokmärken

Vändpunkten kom tack vare bokmärken

Freepik

Art Fry, förutom att vara arbetskamrat till Dr. Silver, sjöng också i samma kyrkokör. Men han hade ett problem: varje gång han använde ett bokmärke i sin samling av religiösa psalmer, slutade de med att de föll till golvet och fick honom att missa punkten. Så han undrade om det inte var möjligt att använda ett självhäftande bokmärke som inte skulle ramla av och som inte heller skulle riva sönder sidan när han väl lossade det. Vid det tillfället kom han ihåg sin kollega Spencers uppfinning och bad honom få prova att placera klisterlapparna som bokmärke.

Idén fungerade perfekt, så pass att bokmärket satt på sin plats och till och med kunde förflyttas och fästas på nytt utan att förstöra psalmboken.

Historien om dessa klisterlappar föddes officiellt: år 1977, efter att patentet lämnats in, marknadsfördes de under namnet "Press'n Peel": de blev snabbt den mest använda och populäraste kontorsartikeln i världen. Och 50 år senare har inget förändrats!

Advertisement