Nobelpristagaren i Kemi förklarar hur man undviker att demoraliseras och slås ned av "misslyckanden"

av Titti Carlberg

19 Mars 2024

Nobelpristagaren i Kemi förklarar hur man undviker att demoraliseras och slås ned av "misslyckanden"
Advertisement

Existerar misslyckande? Enligt en Nobelpristagare i Kemi nej: här är hennes inställning till dessa svåra stunder i livet och hennes förslag om hur de kan hanteras bäst.

Advertisement

Carolyn Bertozzi: "misslyckande existerar inte"

Carolyn Bertozzi: "misslyckande existerar inte"

Cmichel67/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Vi måste alla ta itu med obehagliga stunder i livet, som vanligtvis kallas "misslyckande". Det kan vara ett mål som inte har uppnåtts, oplanerade händelser, misslyckanden som ger upphov till negativa känslor såsom frustration, misstro och missmod. Men tänk om det räckte med att ändra synvinkel för att inte känna på de sätten och istället utvärdera vad som hände ur ett annat perspektiv? Finns det något sätt att inte låta sig äverväldigas av dessa känslor och övervinna dem med färnyad entusiasm.

Enligt Carolyn Bertozzi, amerikan, född 1966 existerar inte misslyckande, utan bara möjligheter. Den 5 oktober 2022 fick kvinnan Nobelpriset i Kemi tack vare en teknik, bioorthoganal kemi, genom vilka kemiska reaktioner kan produceras i levande celler. Detta gjorde henne till en kändis i det vetenskapliga samfundet, men under några intervjuer framkom en annan aspekt av hennes bakgrund vilken handlar om en viktig lärdom: enligt Bertozzi finns det inget som kan betraktas som ett misslyckande om vi lär oss något av det.

Advertisement

"Om vi lär oss av misstagen har vi inte misslyckats"

Som en mentor vill hon skapa utrymme för inkludering i sitt laboratorium, lära sina studenter att det är helt normalt att ta risker under sin forskning och göra misstag. "Om du lär dig något av det, har du inte misslyckats" vare sig i livet eller i ett laboratorium, förklarade nobelpristagaren. "Vi använder misslyckanden för att beskriva livshändelser som egentligen inte är ett misslyckande, om vi tänker efter".

Enligt Bertozzi lär en vetenskaplig karriär oundvikligen den som har en om hur man hanterar misslyckanden. "Det är som om livets alla normala problem förstärks inom vetenskapen eftersom man försöker förstå det okända. Och hypoteserna visar sig ofta vara felaktiga. Och då är experiment det enda sättet att förstå data". Ibland är dock uppgifterna inte som förväntat, men enligt nobelpristagaren i kemi är "misslyckande" en ganska rolig term. Varför?

Nobelpristagaren Bertozzi "misslyckande" är ett oväntat resultat av ett experiment

Nobelpristagaren Bertozzi "misslyckande" är ett oväntat resultat av ett experiment

Freepik/Pixabay

"Misslyckande är en rolig term eftersom vi använder den för att beskriva händelser i livet som ibland, i verkligheten inte är ett". För att förklara sin ord ger Bertozzi några konkreta exempel: "När mina elever kommer till mig och säger 'Jag provade det här experimentet och det misslyckades', då svarar jag: Jasså, varför tror du att det misslyckades? Utförde du ett dåligt experiment? Svaret är vanligtvis 'Nej, det var ett bra, genomtänkt experiment.' . På frågan  'Så, varför misslyckades det?' får jag svaret 'Tja, för att jag ville att det skulle fungera, men det gjorde det inte'."

Just det är de händelser då hon arbetar för att få dem att förstå att det inte betyder att de har misslyckat: "Jag påminner dem då om att det inte räknas som ett misslyckande, utan bara ett oväntat resultat på experimentet. Detta betyder att du trodde att du förstod vad resultatet borde ha blivit, men som i slutändan inte blev det. Detta innebär att du måste revidera dina antaganden och där har du lärt dig något av 'misstaget'.".

Med andra ord, att göra misstag som kan lära oss vilka fel vi har gjort och hjälpa oss att rätta till dem är i sig en metod för att nå målet, ett steg i att nå den framgång vi siktar på. Detta tillvägagångssätt är inte bara lämpligt inom vetenskapen, där denna typ av erfarenhet är frekvent, utan på alla områden i livet.

Advertisement