Det finns en plats där man kan ta del av Simpsons berömda soffa: en dröm som går i uppfyllelse för många

av Titti Carlberg

26 Februari 2024

Det finns en plats där man kan ta del av Simpsons berömda soffa: en dröm som går i uppfyllelse för många
Advertisement

Endast ett fåtal TV-serier kan skryta med samma berömmelse som The Simpsons. Med nästan 30 års aktivitet bakom sig och fortfarande under produktion, har denna animerade serie tagit plats i vår populärkultur med rätta. Dessutom inspirerar den också en uppsättning härledda verk, som den berömda soffväggmålningen i distriktet Camden i London. En plats som blivit ikonisk, men inte så lätt att nå.

Advertisement

Simpsons soffa i Camden, London

Simpsons soffa i Camden, London

Steven Gonzalez/Instagram

Den 19 april 2022, det vill säga på World Simpsons Day kunde en pub i nordvästra London äntligen avslöja väggmålningen som beställdes som en hyllning till den berömda animerade tv-serien. Väggmålningen som föreställer den berömda bruna soffan, som dyker upp i slutet av temamusiken, alltid i en ny skepnad, är målad på ena sidan av puben.

Denna väggmålning skapades specifikt av gatukonstnären Steven Gonzalez som ville fånga atmosfären i tv-serien och dess vardagsrum. När man tittar på resultatet påminner faktiskt varje detalj om tv-serien: färgerna är desamma, möblerna som avbildas är på rätt plats och även möjligheten att "sitta" i Simpsons soffa finns. Men det är dock inte så enkelt, som man kan se i en video som delas på sociala medier och som har blivit viral.

Advertisement

Hur pass svårt är det att sätta sig i Simpsons soffa?

Hur pass svårt är det att sätta sig i Simpsons soffa?

secret.london/Instagram

I den virala videon är bilden på väggmållningen frontal och visas på ett perfekt sätt. En tjej närmar sig konstverket för att försöka klättra upp på en extern låda som är placerad där just för att låta fansen "uppleva" en Simpsons-erfarenhet. Eller åtminstone en del av den. Tjejen tar en springande start, försöker hoppa upp, men lyckas inte sätta sig i Simpsons soffa. Bildtexten till inlägget lyder:

Vi såg väggmålningen på Simpsons soffa och tänkte: det kan inte vara så svårt att sätta sig i soffan. Tja det är tydligen väldigt svårt.

Vi kan inte göra annat än hålla med när vi ser bilderna, särskilt i förhållande till tjejens försök att ta sig upp på soffan upprepande gånger. Alltid utan att nå målet, men allt närmare för varje gång. Och slutligen, på tusende försöket lyckades hon och fick äntligen njuta av ett ikoniskt ögonblick.

"Varför springa för att stanna innan hoppet?": kommentarerna på sociala medier

Tjejens långa rad av klumpiga försök att sätta sig i Simpsons soffa gick inte obemärkt förbi. Vi har redan nämnt att videon är viral, och webbanvändarna kommenterade vilt. En av användare frågar med rätta "varför springa för att stanna innan hoppet?": det verkar faktiskt inte den bästa strategin för att klättra upp på väggmålningen. En annan bekräftar faktiskt den frågan och skriver "springa fort för att sedan lämna 99% av farten innan hoppet": ja, tekniken kanske lämnar en del att önska, men passionen och beslutsamheten finns verkligen där. I en kommentar läser vi till och med att "den som filmar borde ha gett dig ett handtag", men det håller vi inte med om: att uppnå målet av egen kraft ger alltid mer tillfredsställelse. Och andra som har kommenterat resonerar också så, som den här personen, som skriver "Jag har aldrig tidigare hejat så mycket på någon". Och till slut lyckades tjejen ta sig upp på Simpsons soffa och tog med oss på sitt äventyr.

Advertisement