Inte bara Tornet i Pisa, även detta lutande torn i Italien riskerar att kollapsa

av Titti Carlberg

03 April 2024

Inte bara Tornet i Pisa, även detta lutande torn i Italien riskerar att kollapsa
Advertisement

Det finns ytterligare ett torn i Italien, förutom det i Pisa, som väcker oro på grund av dess överdrivna lutning: här är vilken lösning som har antagits för att undvika en eventuell kollaps.

Garisenda-tornet i Bologna, Italien "riskerar att kollapsa"

Italien är känt för sina monument, inte Colosseum dock, utan också för det lutande Tornet i Pisa, i Toscana, halvöns centrala del. Det speciella med denna konstruktion är att den "lutar", men den är inte den enda: i staden Bologna, lite längre norrut i regionen Emilia Romagna, finns det ett torn som kan "stjäla" dess berömmelse

Faktum är att det finns många lutande torn i Italien: det andra är Torre della Garisenda i Bologna, som har väckt oro på grund av dess lutning, man fruktar för en eventuell kollaps. Sökandet efter en lösning för att undvika denna eventualitet var därför oundviklig. Och man hittade en. 

Tornet har en höjd på 48 meter och det byggdes på 1100-talet, i en särskilt välmående period ur historisk synvinkel för staden. Men, 200 år senare började den "ge vika" och visade de första tecknen på lutning. För närvarande är dess vinkel fyra grader, till och med högre än för Pisa-tornet som är på 3,9 grader.

Det sistnämnda, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, nådde dock en lutning på 4,5 grader i början av 1990-talet, vilket krävde en åtta år lång internationell åtgärd för att förhindra dess kollaps.

Advertisement

Utrustningen som användes på tornet i Pisa kommer att användas i Garisenda

Utrustningen som användes på tornet i Pisa kommer att användas i Garisenda

Pablo Cabezos/Wikimedia commons - CC BY 2.0 DEED / RatMan1234/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Metoden som valts för att begränsa riskerna är densamma som användes för tornet i Pisa, med användning av samma utrustning som stödde det. Vägarna runt Garisenda-tornet har varit tillfälligt avstängda sedan slutet av 2023: detta gjorde att det kunde hållas under kontroll, övervaka eventuella sättningar och upptäcka eventuella sprickor, och man drog slutsatsen att strukturen löpte stor risk att kollapsa.

Matteo Lepore, borgmästare i Bologna, meddelade då att kablarna och pylonerna som användes för att stötta tornet i Pisa också skulle användas för tornet i Garisenda, tillsammans med "anpassade" stålställningar. På detta sätt kommer strukturen att göras säker och kan även tillåta att det intilliggande Asinell-tornet, mycket högre men mindre lutande, med en lutning på 1,3 grader, öppnas igen.

Under de kommande åren 2025 och 2026 "kommer det att pågå ytterligare konsoliderings- och restaureringsarbeten som än så länge behöver planeras" förklarade borgmästaren, som tillade att den beräknade tiden för anpassningen av utrustningen som användes för tornet i Pisa och avsedd för Garisenda-tornet är ungefär 6 månader.

Garisenda tornet i Divine Comedy för dess lutning

Garisenda tornet i Divine Comedy för dess lutning

Lisavit/ EvelinaRibarova/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Åtagandet för att rädda Garisenda har ett uppskattat totalpris på 19 miljoner euro. Stegen innebär anpassning och uppförande av de två stålpylonerna och därefter konsolidering av tornets väggar, även genom användning av en insprutad kalk- och murbruksbaserad blandning som inte kommer att äventyra den ursprungliga konstruktionen av strukturen. Vid den tidpunkten kommer kablarna som förbinder de två pylonerna till ställningen som är fäst vid Garisenda att spännas för att lätta tornets bas från tyngden av lutningen.

När det väl är användbart igen kommer tornet att kunna återgå till att vara en attraktion för turister i Bologna. Även om det är mindre känt än sin "toskanske följeslagare" nämndes den i Dante Alighieris "Divine Comedy" just på grund av dess karaktäristiska lutning. 

Allt som nu återstår är att hoppas att ansträngningarna för att återställa dess stabilitet och säkerhet kommer att belönas och att de, som i fallet med det lutande tornet i Pisa, kommer att leda Garisenda mot en ny era.

Advertisement