I den djupaste platsen på Jorden: finns det djur i Marianergraven?

av Titti Carlberg

04 April 2024

I den djupaste platsen på Jorden: finns det djur i Marianergraven?
Advertisement

Finns det liv på botten av Marianergraven? Här är vad forskare upptäckte om den djupaste punkten på Jorden.

Advertisement

Den mystiska Marianergraven

Den mystiska Marianergraven

I, Kmusser/Wikimedia commons - CC BY 2.5

Marianergraven är en av de mest mystiska platserna på Jorden där det fortfarande döljer sig många hemligheter på grund av dess imponerande djup, cirka 11 kilometer under havsytan. Botten, som kallas Challenger Deep, finns på 10.984 meters djup. Dess bildande tros vara resultatet av kollisionen mellan två tektoniska plattor, Filippinerna och Stilla Havet. Den har en förlängning på cirka 2.550 km, en bredd på 69 km och den bildar en slags halvmåne. Geografiskt finns den i norra Stilla Havet mellan Japan, Nya Guinea och Filippinerna, nära Marianerna.

Men vad är det som lever där? Finns det något liv i dess skrämmande djup? Forskare har lyckats identifiera många marina djur i dess djup, men kanske inte alla: andra överraskande okända varelser kan nämligen gömma sig på havsbotten.

Advertisement

Marianergraven: vad döljer sig på botten?

Marianergraven: vad döljer sig på botten?

Renaud.marbet/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

År 2016, medan forskare utforskade djupet, hörde de ett konstigt metalliskt ljud, tanken var att det orsakades av okänd art valar, men för tillfället är det bara en hypotes. Att tro att det kan existera liv på 11 kilometers djup under Jordens yta kan vara lite överdrivet, men det bör inte uteslutas.

Den första utforskningen av botten, som utfördes av Don Walsh och Jacques 1960, ledde till synen av en plattfisk. Forskarna tog dock inga fotografier och marinbiologer tror än idag att det med all sannolikhet handlade om en sjögurka.
Den djupaste punkten där man har upptäckt fisk är på 8.145 meter: finns det något på de återstående 3 kilometerna eller inte? I väntan på ett definitivt svar, som framtida utforskningar kanske kommer att ge oss, låt oss se vad som hittills har upptäckts.

Säkerligen bland de mest märkliga varelserna på vår planet: bland dessa finns amfipoder, som liknar räkor men med en kanins storlek och xenofofori, som liknar koraller och har storleken av ett kaffefat. De senare är egentligen organismer som består av bara en enda cell med flera kärnor som livnär sig på havsskräp.

Bisarra varelser som lever i Marianergraven

Bisarra varelser som lever i Marianergraven

Canadie/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0

Drakfisken som lever i djupa hav har tänder som är större än dess kropp och förmågan att avge "blinkande ljus" tack vare bioluminescens, som den använder för att locka till sig byten eller kalla på partners. Sedan finns även Kråshajen, som lever på upp till cirka 1.500 meters djup, utrustad med 300 vassa tänder och ett avgjort skrämmande utseende. Det som dock är mest spännande är dumbobläckfisken, för dess enorma öron som påminner om den lilla berömda elefanten. Den kan nå maximalt 20 cm i höjd och är utrustad med korta armar. Hur kan vi inte nämna yxfisk? Ja, den har sitt namn på grund av sin fysiak form, som kan nå en maximal längd på 12 cm.

På 600 till 900 meters djup finner vi vampyrbläckfisken som har en klar röd färg och är bioluminescens. Den kan också avge en glödande vätska för att avskräcka rovdjur och hjälpa dem att fly. Tunnfisken, å sin sida, är manetätare, dess huvud skyddas av en genomskinlig hjälm för att slippa bli stucken under måltiden.

Det här är bara några av de märkliga varelserna som lever i Marianergraven, förutom tuskfisken, den genomskinliga sjögurkan och den främmande pung pong-trädsvampen. Endast 5 av de 28 personerna som har besökt Marianergraven nådde botten: kan det finnas andra livsformer gömda där nere? 

Advertisement