Nedlagd gruva i Finland blir ett kolossalt gravitationsbatteri för att lagra energi

av Titti Carlberg

09 Juni 2024

Advertisement

En djup finsk gruva har valts ut av ett skotskt företag för att förvandlas till ett enormt lager för energi. Låt oss se hur.

Advertisement

Pyhäsalmigruvan, bland de djupaste i Europa

VMorozoff/Wikimapia

Det skotska företaget Gravitricity har beslutat att göra grottan i Pyhäjärvi, ett finskt samhälle, 450 km norr om Helsingfors, till sitt prototypnummer för att skapa ett fullskaligt gravitationslager. Den nedlagda gruvan i Pyhäjärvi, Pyhäsalmi, innehåller zink och koppar och är över 1400 meter djup. Efter att ha gått ur bruk kommer den därför att användas som ett underjordiskt lager för energi, med hjälp av gravitation för att lagra överskottsenergi att användas vid behov.

Detta är en av Europas djupaste gruvor. Gravitricity har skapat ett energilagringssystem som erbjuder "några av de bästa egenskaperna hos litiumjonbatterier och hydrolagring med pump".

Men hur fungerar det egentligen?

Advertisement

En finländsk gruva blir ett lager för energi: så här

Pyhäsalmigruvan i Pyhäjärvi, Finland, visar det gamla tornet och andra byggnader, inklusive malmverken

Usv/Wikimedia commons - CC BY 3.0

Som nämnts är allt baserat på gravitationsbatteriet: överskottsenergin som produceras av förnybara källor utnyttjas för att lyfta betydande vikter och när energiefterfrågan når sin topp frigörs dessa vikter, vilket sätter igång en turbin som genererar elektricitet. Ett enkelt men ändå hållbart och effektivt energilagringssystem. För att ge ett praktiskt exempel, när ett överskott av kraft uppstår, till exempel när vindkraftverket är i full drift en särskilt blåsig dag, en vinch - ett verktyg som används för att flytta tunga vikter - placerat på gruvschaktet, djupt 530 meter, lyfter det vikter, som sedan frigörs för att producera energi. Vincharna blir därför riktiga energigeneratorer, som kan agera efter behov: skapa en kort och snabb explosion av el eller en långsammare och mer långvarig.

Detta gravitationsenergisystem kommer att kunna införliva 2 MW energi. Under övergången till förnybar energi kan gravitationsbatterier i nedlagda gruvor utgöra ett strategiskt, ekonomiskt och fördelaktigt alternativ för långsiktig energilagring. Enligt forskare från IIASA, International Institute for Applied System Analysis, kan nedlagda gruvor innehålla upp till 70 TWh energi, jämförbart med mängden energi vi förbrukar varje dag över hela planeten. Den gamla gruvan kommer därför att regenereras för att bli den första Gravistore-prototypen, den första fullskaliga implementeringen av tekniken utvecklad av Gravitricity.

Ett potentiellt nytt liv för övergivna gruvor

Gruvan i Pyhäjärvi

VMorozoff/Wikimapia

Martin Wright, verkställande ordförande för Gravitricity, säger: "Detta storskaliga projekt kommer att visa hur vår teknik kan erbjuda tillförlitlig, långvarig energilagring, kapabel att fånga och lagra energi under perioder med låg efterfrågan och frigöra den snabbt när den behövs".

Dessutom, tillägger Wright "detta kommer att möjliggöra för en väg till andra kommersiella projekt och göra det möjligt för vår lösning att integreras i gruvavvecklingsaktiviteter, vilket erbjuder framtida potential för gruvor som närmar sig slutet av sin ursprungliga livslängd".

Gruvan i Pyhäjärvi har ett gediget register bakom sig: den öppnades 1962 och tillhandahöll över 60 miljoner utvunna mineraler fram till dess stängning sommaren 2022. Hela Gruvan kommer att återaktiveras tack vare många projekt, inklusive en solpark, ett underjordiskt 5G-nät och flera startups fokuserade på att utveckla tekniken.

Advertisement