På denna svarta strand på Island inträffar ett "avkopplande" fenomen varje gång en våg når stranden

av Titti Carlberg

11 April 2024

På denna svarta strand på Island inträffar ett "avkopplande" fenomen varje gång en våg når stranden
Advertisement

Det finns platser runt om i världen som verkligen lyckas förvåna oss med sin skönhet, men i det här fallet lägger vågorna till ett speciellt ljud till det fantastiska panorama som omger dem. Var någonstans finns denna plats och vad är det som gör den så speciell?

Advertisement

Island, ett mästerverk av naturen

Naturen kan verkligen skänka oss extraordinära skådespel som lämnar oss mållösa: från havet till bergen, från öst till väst, från norr till söder, från gryning till skymning, det finns så oändligt mycket att se och en hel livstid kanske inte räcker för att kunna beundra dem alla. I vissa fall är det inte bara ögonen som får dra nytta av ett underbart landskap, utan också hörseln på grund av ljudet som miljön avger: i det här fallet befinner vi oss på Island, den europeiska ön som har ett vikingatid förflutet, där naturen inte har varit snål med sig själv.

Faktum är att här dominerar varma källor, glaciärer och vulkaner utrymmena och erbjuder oförglömliga landskap. De flesta av Islands invånare är koncentrerade till huvudstaden Reykjavik, men hela ön verkar vara ett riktigt mästerverk av naturen. Mitt på Island finns Vatnasjökull, Europas största glaciär, runt vilken höga berg reser sig. Att besöka detta land är en unik upplevelse, även kustremsan: en video visar vågorna som sträcker sig över en småstenig strand och producerar ett intensivt ljud som till och med kan lugna även de mest stressiga människorna.

Advertisement

Reynisfjara-stranden på Island: vågornas ljud som det inte går att missa

De svarta stenarna på Reynisfjara-stranden på Island

h0rdur/Instagram

Klippet, som delades av Hörður Kristleifsson, isländsk fotokonstnär som delar extremt suggestiva videor och bilder av ön på sitt Instagramkonto, ville fokusera uppmärksamheten inte bara på bilderna utan också på ljudet som produceras av vågorna. Även om det inte är specificerat, bör det vara den välkända Reynisfjara-stranden, cirka 180 km från Reykjavik och bland de största turistattraktionerna på Island.

Videon visar de små svarta stenarna som är våta av vågornas skum, som drar sig tillbaka för att visa vidderna av mörka och blanka stenar. "Hörde du ljudet?" frågar Hörður. "När småstenarna rullar med vågorna skapar de ett högt ljud. Det är mycket starkare live!" tillägger han och uppmanar sedan tittarna att höja volymen för att de ska få "den fulla upplevelsen", med uppmaningen att visa videon för någon som kanske har ett behov av att lugna ner sig.

För att till fullo uppleva lugnet som utgår från denna plats bör man besöka den, men att se den i klippet ger redan en uppfattning om dess suggestiva kraft.

 

Ljudet av vågorna på de svarta stenarna: "det är så avslappnande!"

En våg rullar in mot Reynisfjara-stranden

h0rdur/Instagram

Jämfört med en "normal" strand, med sandkorn som blötts ner av högvatten, är det som gör ljudet så speciellt på denna isländska kust just ljudet som de små stenarna avger när de flyttas av vågorna. Man kan inte bli annat än hänförd när man ser bilderna och samtidigt hör ljudet: det finns de som tycker att scenen är "väldigt mediativ" och de som vill ha en längre version av videon, för att drömma sig in i landskapets skönhet och det harmoniska ljudet. Någon skriver: "Jag skulle vilja somna till det här ljudet varje kväll" och en annan tillägger: "det är så avkopplande!"

"Jag måste verkligen åka dit medan jag lever" är det en person som skriver, följt av en annan "En dag ska jag se den här platsen live..." medan några fokuserar på de släta stenarna och undrar om det är obsidian.
Kort sagt, människorna på webben tvivlar inte: denna isländska "strand" förtjänar att ses live, men ännu mer att bli... hörd!

Advertisement