En video visas hur kanel skördas och det visar sig att många inte visste att det kommer från ett träd

av Titti Carlberg

29 April 2024

Advertisement

Kanel är känd som en cylindrisk krydda, väldigt uppskattad i maträtter. Men hur skördas och odlas den? En video visar det märkliga förfarandet.

Advertisement

Kanel är en värdefull krydda från Sri Lanka

En fas av processen vid kanelskörd

nephwz/Instagram

Vem har aldrig använt kanel i matlagning? Denna brunaktiga krydda har använts i tusentals år för att smaksätta olika rätter och livsmedel, men också drycker och cocktails. Ursprungligen från Sri Lanka, Myanmar i Burma och indiska Malabar, den kommer från trädet Cinnanmomum verum, en vintergrön planta, 15 meter hög som tillhör samma familj som lagerblad. Den odlas även i Västindien och Sydamerika och är känd för sin mycket speciella varma, söta och kryddiga smak.

Förr i tiden ansågs den vara väldigt värdefull, till och med mer än guld, och användes i många religiösa ritualer, både i Egypten och Europa på medeltiden. Med tiden har den dock blivit en av de mest kommersiella kryddorna i världen och den finns i många olika sorter, även om den typiska kanel som vi alla känner till kommer från Sri Lanka.
De olika kanelträden som den är framställd av kan ha olika kemiska sammansättningar, enligt National Center for Complementary and Integrative Health. Och dess skörd följer en viss process som visas i en video på Instagram under profilen nephwz.

När vi köper kanel är det oftast i pulverform eller kanelstänger, men hur får de det utseendet.

Advertisement

Hur skördas kanel?

Kanelbarken läggs på bord för torkning

nephwz/Instagram

Klippet, med titeln "Hur kanel skördas" visar denna process i några steg och videon åtföljs av en beskrivning: "Kanel kommer från den inre barken av flera trädarter. Arbetare skrapar bort de yttre lagren för att få fram den inre blöta barken. Barken läggs sedan för att torka, vilket tar flera timmar, de rullar sig naturligt till stänger (eller pinnar). Till slut skärs den i mindre bitar och säljs".

Det verkar ganska enkelt, men hela processen kräver stor ansträngning och framför allt var det få som trodde att de små kanelstängerna ingick i en så stor helhet.

Skörden sker huvudsakligen under regnperioden, den yttre barken lösgörs med ett halvcirkelformat blad och efter att de har erhållit de inre skalen, förs de ihop för att bibehålla den cylindriska formen. Efter fyra till fem dagars torkning läggs de rullade stängerna på en bräda för att utsättas för svagt solljus för en ytterligare torkningsfas, innan de bleks med svaveldioxid och skärs i de former och storlekar vi känner till.

Kanelskörd, överraskning och förvåning hos webbanvändarna

Vissa webbanvändare ifrågasatte om det som visas i videon verkligen är ett kanelträd: "Det där är inte ett kanelträd, det är kork" var det en som skrev, men en annan ingriper snabbt och förklarar "Nej, det är kanel, korkens yttre bark är knölig". 
Andra hävdar att det är kassia och en hel del kritiserar den använda tekniken, oroliga för trädets hälsa. "Jag visste att det kom från träd och dess bark, men jag visste inte att man bryter av bitar för att få det".
Någon annan är dock bara förvånad över processen som hon inte kände till: "Wow, jag visste inte att kanel kommer från ett träd och jag skulle definitivt aldrig ha kunnat gissa det".

Slutligen är det flera som undrar över doften som träden skulle kunna släppa ut: sinnet kan lätt flyga till de läckra typiska vinterkakorna som värmer gommen under decembers kalla dagar, men som kan åtnjutas året runt.

Source:

Image credit: Pixabay

Advertisement