Så här såg kejsaren som ledde Kina för 1500 år sedan ut: återskapad av vetenskapen

av Titti Carlberg

03 April 2024

Så här såg kejsaren som ledde Kina för 1500 år sedan ut: återskapad av vetenskapen
Advertisement

Är du nyfiken på att se ansikten på karaktärer från antikens historia som i ett fotografi? Forskare har gjort det möjligt genom att rekonstruera en berömd kinesisk kejsares ansiktsdrag tack vare hans DNA.

Advertisement

Kejsare Wu från den kinesiska Zhous-dynastin

Vetenskapen överraskar än en gång: tack vare DNA som finns i kvarlevorna av en kinesisk kejsare som levde för 1500 år sedan, blev det möjligt att "komponera om" hans ansikte: det handlar om en ungefärlig ansiktsrekonstruktion av kejsare Wu, vars fullständiga namn var Yuwen Yong, kejsare för norra Zhou-dynastin från 560 e.Kr. till 578 e.Kr., "Han var en väldigt inflytelserik kejsare som reformerade det regionala truppsystemet, skapade fred med Turkiet och enade den norra delen av landet" står det i studien.

Begravningsplatsen för Wu, kallad Miluotu och född 543, hittades av arkeologer 1996 och från hans kvarlevor kunde forskarna extrahera hans DNA för analys. Således "gavs ett ansikte" till suveränen: många ikoniska karaktärer från det förflutna kan bara beundras genom porträtt som, även om de visar ett oförändrat utseende, inte kan jämföras med mer uttömmande fotografier.

"Hans genetiska profil och fysiska egenskaper, inklusive hans utseende har väckt sort intresse från det akademiska samfundet och allmänheten. Vi har framgångsrikt genererat ett genom av Wu och fastställt att han hade ett typiskt östasiatiskt eller nordöstligt utseende" har forskarna skrivit i studien.

Advertisement

Kejsare Wu såg ut som Xianbei-folket

Kejsare Wu såg ut som Xianbei-folket

Current Biology -The portrait of Wudi from the Thirteen Emperors Scroll

Pianpian Wei, biträdande professor på institutionen för kulturarv och museologi från Fudan University i Shanghai och medförfattare till studien säger: 

"Vårt arbete har väckt historiska personer till liv. Tidigare var människor tvungna att förlita sig på historiska dokument eller väggmålningar för att föreställa sig ansiktet på dessa antika karaktärer".

Wu var mörkhyad, hade mörkt hår och svarta ögon. Författarna till studien bekräftade också att kejsaren tillhörde en specifik etnicitet:

"Vi kan direkt avslöja utseendet på Xianbei-folket", en nomad-befolkning som rörde sig i det som nu är Mongoliet och de norra delarna av Kina. "Vi uppskattade att Wudi härledde 61% av sina anor från forntida nordostasiater och nästan en tredjedel från grupper relaterade till YR-bönder. Detta kan sannolikt tillskrivas fortsatta blandäktenskap mellan kungliga Xianbei-familjer och lokala Han-aristokrater".

Men inte bara: författarna till studien upptäckte också genetisk mångfald bland forntida Xianbei från olika regioner. Detta tyder på blandning med omgivande regioner.

Ansiktsrekonstruktionen av den kinesiske kejsaren Wu

Ansiktsrekonstruktionen av den kinesiske kejsaren Wu

Current Biology

DNA-analys visade att Xianbei-folket förflyttade sig söderut i norra Kina , där de mötte etniska Han. Studiens medförfattare Shaoqing Wen, en doktorand i arkeologiska vetenskaper på Fudan University, förklarar:

"Det handlar om viktig information för att förstå hur forntida folk spred sig över hela Eurasia och hur de integrerades med lokalbefolkningar. Vissa forskare har sagt att Xianbei-folket hade ett 'exotiskt' utseende, helskägg, hög näsrygg och en hårfärg som drogs mot gulaktig. Vår analys visar att kejsar Wu hade typiska öst eller nordöstasiatiska ansiktsdrag".

Studieförfattarna kommer att fortsätta sin undersökning genom att fokusera på de befolkningar som tidigare levde i Chang'an, en antik stad i nordvästra Kina, som var värd för kejsarna i tusentals år och representerar den sista biten av Sidenvägen, i öster, en viktig handelsrutt från 2:a århundradet f.Kr. fram till 1300-talet e.Kr.
Teamet hoppas att framtida analyser ska kunna kasta nytt ljus över kulturella utbyten och om rörelserna i det antika Kina.

Advertisement