Colosseums ursprungliga färg? Det är inte den vi ser idag: så här såg den ut, minus århundraden damm och smuts

av Titti Carlberg

06 Juni 2024

Advertisement

Colosseum är utan tvekan bland de mest kända monumenten i världen, men få känner till dess ursprungliga färg, upptäckt under några viktiga verk 2013.

Advertisement

Det ursprungliga Colosseum, från världens sju underverk till idag

Colosseums insida

Paolo Costa Baldi/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

Colosseum, även känd som den flaviska amfiteatern, är en unik sten och betong-struktur i Rom, Italien. Byggd mellan 70 och 72 e.Kr., under Vespasianus regeringstid, som bestämde sig för att ersätta den konstgjorda sjön som ligger på Domus Aureas di Nerones mark med den imponerande amfiteatern. Syftet var att tillhandahålla ett offentligt utrymme som kunde rymma upp till 50.000 romare. Ansett som ett av den moderna världens sju underverk, invigdes Colosseum av Titus år 80 e.Kr. och 82 fullbordade Domitianus strukturen med en övre våning.

Totalt sett mäter byggnaden som är omgiven av portiker 189 gånger 156 meter och var platsen för sammandrabbningar mellan gladiatorer, slagsmål mellan män och djur och till och med skenbara sjöstrider. Under medeltiden användes den som en kyrka, senare som en fästning för att sedan försummas i över ett årtusende. Först på 1800-taletpåbörjades bevarandearbetet, fram till den första restaureringen på 1990-talet. Idag är det värd för periodiska utställningar och lockar miljontals turister från hela världen varje år, och behåller även den ursprungliga strukturen, men inte färgen precis som Frihetsgudinnan inte har sin ursprungliga färg idag.

Advertisement

Colosseums ursprungliga färg upptäckt: det är denna

År 2013 rengjorde arkeologer väggarna i en av korridorerna som romarna en gång korsade för att nå sin position på arenan. Förvånat upptäckte de olika färger, allt från klarrött till ljusblått, men också grönt och svart. Det som är grått idag var en gång en struktur med ljusa färger. Inte nog med det: på väggarna fanns det även graffitti som visade möten mellan gladiatorer, gömda under lager av damm och smuts.

Rosella Rea, chef för Colosseum säger: "Vi har länge misstänkt att den här färgserien användes. Jag har länge velat göra denna rengöring".

Korridoren i fråga ligger cirka 18 meter ovan arenan och hade stängts för allmänheten för att sedan öppnas igen. Arbetet med att rengöra väggarna krävde en investering på cirka 97.000 euro. Rea tillade att, förutom de livliga färgerna i korridoren, visade det centrala området en ljus vit, förutom den lyxiga kejsarlådan, dekorerad med färgglad marmor.

Graffitti, teckningar och färg på Colosseums väggar

Colosseum år 2020

FeaturedPics/Wikipedia commons - CC BY-SA 4.0

Teamet, som bar vita overaller under arbete, hittade också teckningar som föreställer palmer och kronor på korridorens väggar, vilka graverades in av romarna när de firade vinsten för deras favoritgladiator. Bilderna som symboliserar gladiatorerna själva hade redan upptäckts på stenbänkarna av åskådarna.

Med tiden tillkom signaturer av förbipasserande besökare mellan 1826 och 1892, men det som framstår idag är en struktur i "vanlig färg" som visar sin nästan tvåtusenåriga ålder. Staketen som omger Colosseum skyddar turister från marmorfragment som kan falla från ytterväggarna, skadade med tiden av kyla, värme och föroreningar.

I vilket fall som helst, upptäckten av färgerna på den antika amfiteatern, den största som någonsin har byggts i Rom, gör att vi kan föreställa oss mer detaljerat det ursprungliga Colosseum, när det var värd för kejsare och gladiatorer.

Advertisement