Ett sällsynt 3 300 år gammalt träok som hittats i norra Italien har avslöjats för allmänheten

av Titti Carlberg

09 November 2023

Ett sällsynt 3 300 år gammalt träok som hittats i norra Italien har avslöjats för allmänheten
Advertisement

Pålhus utgjorde ett av de mest säregna exemplen på bronsåldersbosättningar i norra Italien. I en av dessa byggnader, i Este, i provinsen Padua, har äntligen ett gammalt träok som går tillbaka 3.300 år och som hittades 2015 återställts. 
Låt oss se hur upptäckten inträffade och varför det representerar ett betydande steg i studien av Italien under bronsåldern.

Upptäckten av oket i ett pålhus i Este

Upptäckten av oket i ett pålhus i Este

ArchaeoReporter- Youtube

År 2015, under en förundersökning för byggandet av en metanledning i området Este, upptäckte arkeologer ett antikt träok. Tillsammans med oket hittades även andra träföremål, prydnadsföremål av metall och keramiska fragment. Fynden som upptäcktes var en del av en hittills okänd bosättning från bronsåldern som, med dendrokronologisk- och radiokarbondatering daterades tillbaka till för 3.300 år sedan. 

Boplatsen där träoket hittades är en del av en kultur som använde träpålar, som användes för att isolera husen från en alltför hög jordfuktighet. Och det är just i dessa förhållanden, i kombination med jordens leriga natur som har gjort att det uråldriga träet har kunnat bevarats så väl.

Efter upptäckten av fynden krävdes dock en lång och delikat restaureringsprocess, som nu är klar.

Advertisement

Det 3 300 år gamla träoket: nytt ljus av livet i italienska pålhus

Det 3 300 år gamla träoket: nytt ljus av livet i italienska pålhus

ArchaeoReporter

Det 3 300 år gamla träoket är ett extraordinärt fynd av flera anledningar. Designad med böjda utskärningar för att passa dragdjur, troligen oxar, var från början cirka en meter lång. En bit av det har dock inte stått emot tidens gång, men även dess frånvaro kan förklara mycket om bronsålderns jordbruksmetoder. Till exempel uppskattas det att boskapen som användes var mindre än de från efterföljande perioder, just på grund av storleken på oket som hittades i Este. Dessutom är en av tänderna också väldigt intressant, det visar tecken på reparation av en bonde eller hantverkare .

Det finns fortfarande många punkter att klargöra om restaureringen av oket och de andra fynden har gett mer information om livet i norra Italien under bronsåldern. De andra föremålen som hittats kräver ytterligare analys, och det kommer också att vara viktigt att förstå varifrån virket som de använde för att göra oket kom ifrån.

Pålhus från bronsåldern i Italien

Pålhus från bronsåldern i Italien

Paolo Terzi/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Dessa arkeologiska upptäckter kastar nytt ljus över livet i bronsålderns Italien, särskilt under perioden mellan 3500 och 3200 år sedan. Dessa befolkningar levde i pålbyar omgivna av diken och massor av märgeljord, en sorts gödslingsjord på den tiden. Skickliga bönder, jägare och fiskare, invånarna i Estes pålhus bearbetade också metall. Det 3 300 år gamla oket som upptäcktes 2015 och slutligen restaurerats passar in i den italienska bronsålderns jordbruksmetoder.

Upptäckter som det 3300 år gamla träoket erbjuder ett fönster in i norra Italiens avlägsna förflutna och öppnar nya vägar för framtidens forskning.

Advertisement