Stormarknader och matsvinn: ett fotografi visar hur mycket mat som slängs

av Titti Carlberg

22 December 2023

Stormarknader och matsvinn: ett fotografi visar hur mycket mat som slängs
Advertisement

Trots många upplysningskampanjer är ämnet matsvinn mer aktuellt än någonsin. Utöver individuella vanor, är matsvinnet väldigt stort, avfall som dock börjar direkt på stormarknaderna, vilket framgår av ett fotografi på ett socialt nätverk. Fallet har genererat i indignation, men också lett till att söka efter lösningar för att minska på matsvinnet. Hur kan det vara möjligt att detta får pågå?

Advertisement

Matsvinn: stormarknadernas ansvar

Matsvinn: stormarknadernas ansvar

Pexels

Det verkar nästan paradoxalt, men stormarknader spelar en betydande roll i frågan om matsvinn. Vi trodde nog att det på en plats där man säljer mat, skulle vara motsägande att slösa bort den, men sanningen är en helt annan. Många livsmedelsbutiker hamnar i att hantera stora mängder produkter som är nära sitt utgångsdatum eller skadade förpackningar. Så vad ska de göra med dem? Den lösning som anses vara den mest ekonomiska är att bli av med dem: kasta de produkter som inte blir sålda.

Enligt en färsk rapport slängs cirka 9,5 ton mat i Storbritannien årligen, medan en tredjedel av all mat i världen går till spillo. Siffran framstår desto allvarligare om vi tänker på möjligheterna att återanvända produkter som fortfarande är ätbara.

Advertisement

Ett foto på Reddit visar vad som händer med mat som inte säljs på stormarknaderna

Ett foto på Reddit visar vad som händer med mat som inte säljs på stormarknaderna

EnAyJay/Reddit

Fallet med Reddit, som vi nämnde i inledningen passar just in i ett sådant sammanhang. En användare delade ett foto som visar vad osåld mat får för öde: en stor mängd bröd är avsedd för soppåsen. Produkten kanske är nära sitt utgångsdatum, men bilden förblir trots det ett bevis på det enorma matsvinnet på stormarknader. Webbanvändarnas reaktion var enhällig när de fördömde butiken: varje matprodukt som slängs är en matprodukt som inte donerats till behövande.

Reddit-användaren som delade bilden bekräftade att just denna stormarknad ofta ger rabatt på mat som är nära sista förbrukningsdatum. Men det är dock inte tillräckligt. Det måste också sägas att besatthet av sista förbrukningsdatum är en modern trend. Europeiska unionen har själv beslutat att efter formuleringen "Bäst före" lägga till "ofta bra efter". I det första fallet är tidsfristen nästan tvingande, i det andra är det ett råd att utvärdera livsmedlet. Men å andra sidan är mat inte byråkratiskt.

Alternativ till slöseri: initiativ och appar

Alternativ till slöseri: initiativ och appar

Pexels

Trots lösningar som rabatter för att minska på matsvinnet, förhindrar vissa företagspolycer försäljning av varor som närmar sig sitt utgångsdatum. Det finns stormarknadskedjor som donerar mat som är säker att äta, men vars försäljning inte är garanterad. Dessutom blir appar som Too Good to go och Olio alltmer utbredda. Den första låter dig köpa den fortfarande ätbara maten som barer och restauranger skulle behöva slänga vid slutet av öppningstiden till reducerade priser. Den andra låter dig dela mat och föremål som du inte längre behöver med dina grannar.

Det finns alltså lösningar, som vi kan se, men frågan om matsvinn kräver en vision och konkreta åtgärder både på företags- och individnivå. Att bli upprörd online är bara det första steget, men det måste följas med ordentligt engagemang och kollektiv ansträngning. Endast då kommer det att vara möjligt att omvandla ett problem till en möjlighet. 

Advertisement