EU godkänner användningen av syrsor som mat: det är den tredje godkända insekten

av Titti Carlberg

16 Februari 2022

EU godkänner användningen av syrsor som mat: det är den tredje godkända insekten
Advertisement

Skulle du kunna tänka dig att äta ett mellanmål eller en hel måltid med syrsor? Om svaret på en sådan fråga för många blir ett bestämt "nej" - och kanske till och med åtföljt av ett grimaserande ansiktsuttryck - skulle det för många andra inte vara något konstigt att svara "ja". Varje land har sina egna seder, särskilt när det gäller mat, men beslutet som har tagits, för verkligen Europa närmare avlägsna områden i världen, vilket gör saker verkliga som vi fram till nyligen ansåg vara otänkbara.

Motivet? Europeiska Unionen har gett klartecken till inhemska syrsor som livsmedel. Det stämmer: efter den migrerande gräshoppan och torkade mjölmalar kan syrsor nu hamna på våra tallrikar. Ett beslut som kan skrämma många, men som livsmedelsmyndigheterna på den gamla kontinenten har stöttat med exakta skäl, resultatet av långa och noggranna reflektioner.

via Global Happenings

Advertisement
Hexasoft/Wikimedia Commons

Hexasoft/Wikimedia Commons

Den inhemska syrsan, den tredje godkända insekten i Europa som livsmedel, är verkligen inte ny på världskartan över livsmedel. Tillsammans med många andra insekter i sin klass konsumeras den regelbundet av miljontals människor. Skalbaggar, spindeldjur, lepidoptera, hymenoptera är bara några av de insektsordningar som människan väljer för att äta sig mätta. Syrsan i fråga (Acheta domesticus) är en del av ortophtera, och har definitivt inte setts på så många europeiska mattallrikar.

Åtminstone inte förrän Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) beviljade tillståndet. Tack vare det vetenskapliga yttrandet från detta samhällsorgan, anses konsumtion av insekten vara säker. Produkterna som finns i den "kommer att vara lämpligt märkta för att signalera eventuella allergiska reaktioner", försäkrar byrån.

Advertisement
David J. Stang/Wikimedia Commons

David J. Stang/Wikimedia Commons

Och om du nu undrar varför insekter har blivit mer och mer i centrum för uppmärksamheten när det handlar om livsmedel de senaste åren, kommer svaret från Europeiska unionen. "Insekter är en källa till näringsrik och hälsosam mat - har myndigheten gjort känt - med ett högt innehåll av fetter, proteiner, vitaminer, fibrer och mineraler". Men det är inte allt. Enligt de utvärderingar som har gjorts i denna mening skulle konsumtionen av insekter också ge olika fördelar i termer av miljömässig hållbarhet och ekonomiska besparinger.

Baoothersks/Wikimedia Commons

Baoothersks/Wikimedia Commons

För närvarande representerar insekter som den inhemska syrsan en minoritet i livsmedelssektorn, men det är inte uteslutet att listan över dess liknande arter som är godkända för konsumtion kommer att växa. Det finns faktiskt flera förfrågningar som granskas av myndigheterna.

Vad tror du? Skulle du kunna tänka dig att äta en syrsa?

Advertisement