Den ikoniska klänningen som Judy Garland bar i "Trollkarlen från Oz" säljs nu på auktion

av Titti Carlberg

18 December 2023

Den ikoniska klänningen som Judy Garland bar i "Trollkarlen från Oz" säljs nu på auktion
Advertisement

Den ioniska klänningen som bars av Judy Garland i den oförglömlige filmen "Trollkarlen från Oz" är utannonserad på auktion efter att ha varit i centrum för en rättegång om äganderätten.

Advertisement

"Trollkarlen från Oz", en tidlös succé

"Trollkarlen från Oz", en tidlös succé

Judy Garland as Dorothy, "The Wizard of Oz", Metro-Goldwyn-Mayer/Wikimedia commons - Public Domain

Vem minns inte den kanoniska filmen "The Wizard of Oz", "Trollkarlen från Oz", med lilla Dorothy i huvudrollen? Filmen släpptes 1939, regisserad av Viktor Flemming, baserad på romanen med samma namn av L. Frank Baum. Den blev en stor framgång i biljettkassan, en filmklassiker och en kulturell ikon, särskilt för sin övergång från svart/vitt till färg, en nyhet på den tiden. 

Filmen handlar om Dorothy Gale, en ung föräldralös flicka som fördes till den magiska världen Oz under en tornado. För att återvända hem var den unga huvudpersonen, spelad av Judy Garland, tvungen att följa Yellow Brick Road med tre ovanliga följeslagare: Fågelskrämman, Plåtmannen och det fega lejonet. Längs vägen stöter vännerna på en massa utmaningar, de möter häxan från väst och söker hjälp av trollkarlen från Oz. Till slut upptäcker de att svaren på deras önskningar finns inom dem. Filmen hyllar vänskap, inre styrka och uppfyllelse av drömmar. Den blev en tidlös klassiker.

Nu kan den blå/vitrutiga klänningen som Dorothy bär, säljas av auktionshuset Bonhams, efter en rättegång om det omtvistade ägarskapet av klänningen. Mer än ett år efter att ha bestridit ägarskapet av klänningen som bars av skådespelerskan, som hade auktionen planerad av Catholic University of America på is, avvisade New Yorks federala domare Paul Gardephe stämningen.

Advertisement

Klänningen som Judy Garland bar i "Trollkarlen från Oz" hade skänkts till en pastor

Klänningen som Judy Garland bar i "Trollkarlen från Oz" hade skänkts till en pastor

Bonhams

År 2022, gav domaren Barbara Hartke, Wisconsin, tio dagar på sig att lägga fram ett giltigt argument för att hävda sitt rättmätiga ägarskap till klänningen och därför hävda ett föreläggande som blockerade auktionen. Detta skedde dock inte, eftersom Hartke inte kunde bevisa något. Dorothys klänning hade i själva verket tillhört hennes avlidne farbror, pastor Gilbert Hartke, som år 1973 fick den som gåva till det katolska universitetet i Washington av teaterskådespelerskan och Oscarsvinnaren Mercedes McCambridge. Det är inte känt hur den senare kom i besittning av klänningen, även om man kan tro att de två skådespelerskorna var vänner. Därefter blev klänningen en del av universitetets berömda kollektion, förvarad i en fuktfri miljö för att hålla dess utseende intakt.

Domare Gardephe uttryckte i sin dom att pastorns brorsdotter hade underlåtit att visa några äganderättsbevis till klänningen som tidigare hade donerats till hennes farbror, som länge var professor på det katolska universitetet. Faktum är att universitetet själv tros vara ägare till det ikoniska plagget. Barbara Hartkes advokat, Anthony Scordo III, hoppas att hans klient ska utses till exekutor för pastorns dödsbo så snart som möjligt, vilket kan ge henne ett sätt att hävda sitt rättsliga anspråk på klänningen som burits av Judy Garland.

Dorothys klänning från "Trollkarlen från Oz" äntligen såld på auktion

Dorothys klänning från "Trollkarlen från Oz" äntligen såld på auktion

Bonhams

Inte nog med det: enligt advoken skulle det vara förhastat att återkalla föreläggandet som blockerade auktionen, eftersom hans klient kunde få giltiga bevis för sin äganderätt. Universitetet, å andra sidan, sa att det var en "väldigt uppmuntrande och glädjande nyhet att motionen om hävdande hade beviljats och att de såg fram emot att detta fall når en lösning inom de kommande veckorna".

Efter pastorns bortgång förlorades klänningen ur sikte för en lång tid innan den återfanns under renoveringen av fakultetens "Hartke Teater" i en soppåse ovanför universitetets brevlådor. I mars 2022, ingick Catholic University ett kontrakt med Bornhams auktionshus om att sälja klänningen för ett uppskattat pris på mellan 800.000 och 1,2 miljoner dollar. Detta blockerades dock av Barbara Hartke, som stämde både universitetet och auktionshuset i Manhattans domstol.

I domaren Gardephes dom är det tydligt att pastorn avlade ett fattigdomslöfte när han blev präst av den dominikanska orden 1933. Hartke avsade sig därför äganderätten till materiella och tidsmässiga varor och gick med på att donera sin lön till College of Immaculate Conception. Vidare syntes det inte finnas någon skriftlig handling i tingsprotokollet som styrker förordnandet av företrädare för pastorns dödsbo erkänd till hans brorsdotter. Av dessa skäl "saknar hon legitimitet att initiera denna åtgärd" förklarade Gardephe.

Klänningen kommer att auktioneras ut permanent om inte Hartke kan bevisa att hon är den rättmätiga ägaren.

Advertisement