En kvinna får av misstag mer än 80 miljoner på sitt konto men finner sig själv oförmögen att spendera en enda cent av sina pengar

av Titti Carlberg

20 December 2023

En kvinna får av misstag mer än 80 miljoner på sitt konto men finner sig själv oförmögen att spendera en enda cent av sina pengar
Advertisement

Föreställ dig att vakna upp en morgon, kolla ditt bankkonto och se motsvarande 80 miljoner pund krediterade under natten utan någon speciell anledning. Detta var vad som hände Hafidzah Abdullah, en ung malaysisk kvinna, som plötsligt fann sig själv med denna förmögenhet

Advertisement

En dröm som snabbt förvandlades till en mardröm

En dröm som snabbt förvandlades till en mardröm

Linkedin/Hafidzah Abdullah

Det verkade som en dröm för Hafidzah, kvinnan hade aldrig förväntat sig att hon skulle vakna upp till denna överraskning. Hennes konto visade 404.040.404,04 malaysiska ringgit, runt 80 miljoner pund, och med tanke på att den genomsnittliga inkomsten i Malaysia är drygt 1.400 pund, eller runt 15.000 kronor, är allt ännu mer överraskande. Kvinnan delade det som hade hänt med en skärmdump på Linkedin och lade till rubriken: "Nu tror ni att jag har vunnit på lotteri, eller hur? Nja, inte riktigt, det har skett ett misstag!!!".

Hon visste dock inte att detta misstag skulle stå henne dyrt, faktum är att en stund senare spärrades kontot, vilket inte ens gav henne möjlighet att använda sina egna besparingar. Kvinnan fortsatte att skriva på sociala medier och rasade mot banken Maybank, som är en av de mest aktiva i Sydostasien med cirka 2.200 kontor i 20 länder. För att kunna låsa upp kontot var hon tvungen att personligen gå till en filial och först efter tre dagar kunde hon helt lösa problemet.

Många webbanvändare kommenterade och höll med kvinnan angående den välkända asiatiska bankens dåliga kundservice.

Advertisement

Att kreditera pengar av misstag är vanligare än vi tror

Att kreditera pengar av misstag är vanligare än vi tror

Pixabay

Naturligtvis är Hafidzah inte den enda som har hamnat i den här situationen. Även en kvinna i Texas fick av misstag 37 miljoner dollar på sitt konto: efter att ha kontaktat banken bad den senare om ursäkt för felet och drog omedelbart tillbaka summan som krediterats av misstag. Mer turbulent är historien om kvinnan i New Orleans som arresterades efter att kategoriskt vägra att returnera summan på 1,2 miljoner, skickad till hennes konto av misstag.

Hur är det möjligt att detta händer?

Hur är det möjligt att detta händer?

Pixabay

Att kreditera pengar till ditt bankkonto utan uppenbar anledning kan ha flera förklaringar. Det kan vara ett bankfel, i själva verket hanterar banker enorma mängder transaktioner varje dag och ibland kan mänskliga eller systematiska fel uppstå som leder till kreditering av otillbörliga medel.

Eller så kan det vara ett avsädarfel, någon kan av misstag ha skickat pengar till ett annat bankkonto. Det kan bero på ett fel vid inmatning av mottagarens uppgifter eller ett missförstånd från avsändarens sida.

Andra skäl kan vara återbetalning eller retur från en leverantör eller företag som det har skett ett byte av varor med. Ibland kan fakturerings- eller återkravsfel leda till automatiska återbetalningar. Eller, återigen, det kan vara en försenad auktoriserad övergång,det händer att transaktioner ibland kan dyka upp på bankkontot med en fördröjning jämfört med det ögonblick då det genomfördes.

I vilket fall som helst, om du märker en oförklarlig kredit på ditt konto, är det lämpligt att omedelbart kontakta din bank för att förklara situationen för dem och verifiera pengarnas ursprung.

 

Advertisement