Det senaste verket av Banksy stals en timme efter att det var klart: det skulle gå till att stödja Palestina

av Titti Carlberg

31 December 2023

Det senaste verket av Banksy stals en timme efter att det var klart: det skulle gå till att stödja Palestina
Advertisement

Att bli omtalad är en av gatukonstens främsta kännetecken, än mer när det gäller världens mest kända gatukonstnär, Banksy. En av hans senaste skapelser har dock uppmärksammats särskilt och inte bara för dess förkastande av kriget, vilket vi snart kommer att få se orsakerna till, utan också för den mystiska stölden bara en timme efter att det skapats. Låt oss se vad som hände.

Advertisement

Ett verka av Banksy mot kriget i Gaza

Ett verka av Banksy mot kriget i Gaza

Banksy/Instagram

Banksy har aldrig varit rädd för att visa sin tydliga åsikt i politiska och sociala sammanhang, inte ens i de kontroversiella. Av denna anledning är det inte förvånande att han också vill säga sitt om kriget i Palestina, enligt den mest delade tolkningen av hans konstverk. Den senare är en stoppskylt i London, på vilken gatukonstnären har målat tre militära drönare. Banksy har varken bekräftat eller dementerat någon uppmaning, men verket kan vara en uppmaning till vapenvila.

Som vi tidigare nämnde, är detta inte första gången. De tre drönarna påminner faktiskt om hans verk från 2017 med titeln Civilian Drone Strike. Det verket såldes dock på auktion för 205 tusen pund för att stödja en kampanj mot vapenhandel. Men låt oss återvända till stoppskylten, med kontroversen som uppstod orsakade Bansys verk diskussion eftersom någon stal det. Bara en timme efter utförandet. 

Advertisement

Stölden av verket en timme efter utförandet

Stölden av verket en timme efter utförandet

Banksy/Instagram

Bara en timme efter utförandet närmade sig 2 män stoppskylten med de 3 militära drönarna och stal den. Enligt vittnen behöll tjuvarna lugnet under stölden: de försökte lossa Banksys verk utan några verktyg, men misslyckades. Så, lugnt och utan stress gick de därifrån för att återvända efter en stund med allt de behövde och lyckades avlägsna stoppskylten. Allt framför förbipasserandes misstroende blickar och helt öppet.

Vittnesmålen och videofilmen ledde ganska snabbt till utredningar av Londonpolisen. En första misstänkt greps några dagar efter stölden, men släpptes en kort tid senare, medan den andra brottslingen greps på grund av stöld och allmän skadegörelse. Men om Banksys konstverk finns det tyvärr inga nyheter.

Att stjäla en Banksy för att sälja det: är det möjligt?

Först trodde man att tjuvarna stal Banksy-verket för att sälja det. Men även om detta var anledningen är det ingen lätt sak, det finns många prejudikat som visar det. I Frankrike greps 3 män för stöld av ett Banksy-verk till minnet av offren i Bataclan-attacken år 2015. I Ukraina greps 8 personer, anklagade för att ha avlägsnat en väggmålning av konstnären i Kiev.

För tillfället verkar det som att Banksy inte har något med stölden av stoppskylten att göra. Visst skulle man kunna tro att gatukonstnären ville förstöra sitt verk, men det verkar som sagt var inte vara så. Men om syftet med samtida konst är att få oss att reflektera, och att gatukonstnären vill få oss att undra, säger stölden av Banksys verk mycket. Om oss, om tjuvar och om Banksy själv.

Advertisement