Blir näsan och öronen större när vi blir gamla? Detta är vad som händer

av Titti Carlberg

29 December 2023

Blir näsan och öronen större när vi blir gamla? Detta är vad som händer
Advertisement

När vi åldras får vi känslan att våra öron blir större, även näsan. Men växer de verkligen? Detta är vad som orsakar detta märkliga fenomen.

Advertisement

Detta är när vi slutar växa, inklusive näsa och öron

Detta är när vi slutar växa, inklusive näsa och öron

Freepik

Med årens gång, när vi åldras, genomgår våra kroppar oundvikliga förändringar: huden tappar sin elasticitet och det uppstår rynkor, benen blir ömtåligare, håret blir skörare och glest, vår längd minskas med flera centimeter. Men det finns en fråga som förvirring och ofta förvåning: är det sant att öronen, men också näsan blir större när vi blir gamla? Det finns en utbredd uppfattning att dessa delar på kroppen aldrig slutar växa, men är det verkligen sant? Visst, vårt visuella intryck av det är just detta: näsan och öronen verkar faktiskt större när vi är gamla mot när vi var yngre.

I verkligheten slutar kroppen växa i 20-årsåldern. När vi har uppnått den åldern har benen fullbordat sin utveckling, som bibehålls resten av livet. Benens tillväxtplattorna stängs och vid det laget har skelettet inte längre förmågan att växa ytterligare, förutom skallen och bäckenet. Men alla andra ben, inklusive de i näsan och öronen, förblir stabila. Vad är det då som händer, som göra att det inte verkar vara så?

Advertisement

Anledningen till att öron och näsa verkar större med åldern

Anledningen till att öron och näsa verkar större med åldern

Freepik

Faktum är att det beror på gravitationen och förändringar som påverkar huden. I själva verket, till skillnad från ben, fortsätter hud, muskler och brosk att förändras och det är just dessa faktorer som påverkar utseende som vi tycker ser annorlunda ut. Med tiden kan förändringar i vikt, eventuella trauman och miljöfaktorer påverka hudens bindväv, vilket gör att vi uppfattar en förändring i utseendet. Dessutom har brosk en hårdare konsistens än hud, men mjukare än ben och tenderar att förlora sin elasticitet med årens gång. När den börjar "sjunka" ger den inte längre samma stöd till huden, vilket resulterar i att öronen och näsan ser större ut.

Men inte bara: förändringar i andra delar av ansiktet har också ett ansvar till detta. Till exempel kan tunnare läppar framhäva näsan, få den att se större ut, även en slapp käke och slappa kinder kan framhäva resten. I huvudsak kan vi därför säga att när vi åldras blir dessa delar större, men orsaken ligger inte hos benens tillväxt: anledningen är inget annat än gravitation, när kollagen och de fibrer, som utgör brosket börjar försämras framkallas dessa oundvikliga effekter.

En studie utförd av Mohammed Abrahim från Welland County General Hospital, Ontario, Kanada, ställer den relativa frågan "Varför blir människans öron större med åldern? Öronförlängning på grund av ansiktsfett: en hypotes?

Större öron med åldern: studiens hypotes

Större öron med åldern: studiens hypotes

Freepik

"Historiskt sett var långa öron på människan förknippade med rikedom och överlevnad, enligt forntida kinesiska skrifter" står det i studien. "Under de senaste 3 decennierna har flera studier visat att öronens längd ökar med stigande ålder. Trots olika hypoteser finns det ingen tydlig förståelse för denna mekanism eller syftet med ett så intressant fenomen. Författaren föreslår här att öronförlängning uppstår som ett resultat av detta, av en kronisk mekanisk spänning på överkroppen på grund av ansamling av ansiktsfett, särskilt i området vid örat. Ansiktsfett förekommer inte bara under åldrandet utan även under den postmenopausala övergången, såväl som vid medicinska tillstånd i samband med central fetma . Ytterligare forskning behövs dock för att testa denna föreslagna hypotes.".

Även om detta är en hypotes som ska utforskas djupare, är det därför bekräftat att den ökade storleken på öronen inte på något sätt rör en ostoppbar och omärklig tillväxt som följer oss genom hela livet. För att undvika detta "mjuknande" fenomen bör vi leva i en gravitationsfri miljö eller ta till plastikkirurgi för att vi ska återfå den förlorade volymen.
Ett förslag är dock att undvika bära tunga örhängen i ung ålder, vilket kan gynna förlängningen av slappa öron på lång sikt.

Kände du redan till den verkliga anledningen till att våra öron och näsa verkar större när vi blir gamla.

Advertisement