Världens yngsta konstnär är inte ens 2 år gammal: detta är varför Guiness World Record har valt honom

av Titti Carlberg

17 Juni 2024

Världens yngsta manliga konstnär med sina målningar

Guinness World Record

Advertisement

En 1 och ett halvt år ung afrikansk pojke har fått titeln som världens yngsta konstnär i Guiness World Record: låt oss lära känna honom bättre och upptäcka hans otroliga mästerverk tillsammans.

Ace-Liam, världens yngste konstnär

Lille Ace-Liam tittar på sina tavlor

ace_liam_paints/Instagram

Guiness World Record känner väl till underbarn, de som i väldigt ung ålder visar exceptionell talang inom ett visst område eller disciplin och ofta en IQ över genomsnittet. Bland de små människorna som fått detta prestigefyllda pris finns Ace-Liam Nana Sam Ankrah, från Ghana, Västafrika, han är 1 år och 152 dagar gammal och har valts till världens yngste konstnär.

Allt började när Ace-Liam, född 16 juli 2022, bara var sex månader gammal: hans mamma Chantelle Kuukua Eghan, konstnär, var tvungen att avsluta ett verk som var beställt för Miss Universum 2023. För att kunna avsluta det och koncentrera sig, var hon tvungen att hitta något som sysselsatte sonen, något som kunde roa honom så länge som behövdes. Hon fick idén att sätta pojken framför en duk och några färger. Hon förväntade sig verkligen inte att lille Ace-Liam skulle följa hennes spår från den stunden: lite senare insåg hon att sonen hade skapat ett mästerverk, som visade på en minst sagt exceptionell och brådmogen talang. 

Advertisement

Den första målningen av världens yngsta konstnär

Världens yngsta konstnär, Ace-Liam Ankrah, poserar med en pensel i handen framför en av sina målningar

Dennis Temituro - ace_liam_paints/Instagram

Ace-Liam kröp över duken bland färgerna och skapade det som blev hans första målning, med titeln "The Crawl". Mamma Chantelle sa senare att hennes son verkade riktigt nöjd med det han gjorde: "Det var tydligt att han tyckte det var kul". Det som slog henne mest var den blandning av färger som han valde, vilket visade att han visste vilka färger "som matchar varandra. Han var väldigt fascinerad av livliga färger".

Sedan den dagen har Ace-Liam aldrig övergivit målningen, tvärtom: sedan han började prata och ta sina första steg har han aldrig velat sluta måla, så pass att han har förtjänat ett miniatyrstaffli, ett förkläde, en egen färgpalett och ett personligt utrymme i studion i huset där han bor med sin mamma. Varje tavla kräver obestämd tid, från fem minuter till flera dagar, och det är Chantelle som hjälper honom att öppna färgburkarna. "Varje tavla är ett uttryck för hans nyfikenhet och glädje över att upptäcka nya saker".

Utställda och sålda verk av Ace-Liam, underbarnet

Ace-Liam förevigas när han visar sina verk

ace_liam_paints/Instagram

Underbarnet har dussintals målningar, som har gått långt utanför hans hem: sedan han valdes in som världens yngsta konstnär i Guiness World Record har ett av hans mästerverk funnits på Museum of Science and Technology i Accra, huvudstaden i Ghana. Det finns tio stycken utställda, varav nio har sålts. Till och med den lokala första damen, Rebecca Akufo Addo, har beställt tavlor av honom.

Innan underbarnet fick den titeln deltog han i en offentlig utställning. Eghan å sin sida hoppas att det prestigefyllda erkännandet ska öppna dörrarna för hennes son så han kan fullfölja sin passion och få chansen att bli en internationellt känd konstnär. Hennes önskan är att varje ung talang ska få hjälp att växa fram: "Varje barn är unik och att odla sina passioner kan leda till överraskande upptäckter och resultat".

Tekniken som används av Ace-Liam går ut på att använda akrylfärg med händer och kropp för att ge abstrakta verk till liv. Unika mästerverk som visar en ljus framtid i konstens värld.

Advertisement