Den gången som en förre detta anställd på Louvren stal Mona Lisa

av Titti Carlberg

22 Oktober 2023

Den gången som en förre detta anställd på Louvren stal Mona Lisa
Advertisement

Mona Lisa är förmodligen världens mest kända konstverk. Leonardo da Vincis målning är känd över hela världen för det gåtfulla leendet och den fascinerande historien. Många tror, nästan en urban legend som gått i arv i århundraden, att det var Napoleon som stal målningen från Italien.

Det var i alla fall det Vincenzo Peruggia, italienaren som stal Mona Lisa från Louvren i Paris 1911, tänkte. Detta är hans historia.

Advertisement

Stölden av Mona Lisa: den djärva "bedriften" av Vincenzo Peruggia

Stölden av Mona Lisa: den djärva "bedriften" av Vincenzo Peruggia

C2RMF/Wikimedia Commons

Dagen är den 22 augusti 1011, och den franska målaren Louis Béroud åker till Louvren i Paris för att utföra sitt arbete som kopist: den morgonen vill han kopiera den berömda Mona Lisa. Han kliver in i museet, går genom salarna och kommer fram till platsen för Leonardo da Vincis mästerverk.
Ett otroligt scenario öppnar sig framför honom: målningen är borta. Eller rättare sagt, Mona Lisa har stulits.

Den som begick stölden, vilket framkom ett par år senare, var Vincenzo Peruggia, en ung italienare som hade arbetat ett par år på Louvren. Peruggia som såg sig själv som en patriot var övertygad om att Mona Lisa stals av Napoleon under den franska ockupationen.

Som tidigare anställd kände han till Parismuseet väl och han planerade stölden in i minsta detalj. Den 21 augusti 1911 gömde han sig i en garderob på Louvren och väntade på att museet skulle stänga för dagen. Sedan klev han ut från garderoben, lossade tavlan från dess ram och placerade den innanför sin jacka.

 

Advertisement

Den stulna Mona Lisa "återvänder" till Italien, men inte för en längre tid

Den stulna Mona Lisa "återvänder" till Italien, men inte för en längre tid

Pexels

Detta var bara början på Vincenzo Peruggias plan. Den italienska tjuven gömmer målningen i sin lägenhet i 28 månader, längre än två år, under en tid ingen har någon kännedom om var Mona Lisa finns. Tills Peruggia bestämmer sig för att åka tillbaka till Italien och i Florens tar han kontakt med en florentinsk antikhandlare som heter Alfredo Geri.

Vincenzo Peruggia anser sig vara en patriot, vilket vi redan nämnt, och vill bara att Leonardo da Vincis mästerverk återvänder till sitt land. Så han skriver ett brev till antikvitetshandlaren Geri, som han undertecknar med pseudonymen Leonardo V: han skriver att han är i besittning av Mona Lisa och vill sälja tavlan för 500 tusen lire. En väldigt låg summa för världens mest kända konstverk.

När målningens äkthet var verifierad kontaktade Alfredo Geri de italienska myndigheterna som arresterade Vincenzo Peruggia. Resten är historia: Mona Lisa återlämnades till Louvren den 4 januari 1914, medan den unge patrioten dömdes till ett och ett halvt års fängelse. Han släpptes dock långt tidigare, bland annat för att han erkände sig som psykiskt sjuk. Han återvände till Paris där han arbetade som dekoratör tills han dog i Franrike 1925, på sin 44-årsdag

Vad säger berättelsen om Vincenzo Peruggia oss

Vad säger berättelsen om Vincenzo Peruggia oss

Wikimedia Commons

Berättelsen om Vincenzo Peruggia har verkligen vissa nivåer av komplexitet, som visar hur passion och övertygelse kan leda till otroliga handlingar. Stölden av Mona Lisa får oss dock, idag, att le: tjuvens plan, försäljningsförsöket, hans övertygelse om att Napoleon hade stulit konstverket från början, är alla element som bidrar till denna effekt. Vincenzo Peruggia hade säkerligen ingen aning om att Mona Lisa inte hade stulits av fransmännen. Tvärtom!

Målad av Leonardo da Vinci mellan 1503 och 1506 följde Mona Lisa den florentinska målaren på hans resor runt Europa. Slutligen blev konstverket en del av de franska härskarnas samling, det är dock inte känt om den gavs som en gåva eller såldes av Leonardo till kungen av Frankrike. För en gångs skull är därför Napoleon inte skyldig, till att Mona Lisa fanns i Paris. Ansvaret låg hos dess konstnär, vad än Vincenzo Peruggia, patrioten från en svunnen tid, tycker om det.

Advertisement