Varför bildas det ofta bristningar på gravida kvinnors magar?

av Titti Carlberg

23 Oktober 2023

Varför bildas det ofta bristningar på gravida kvinnors magar?
Advertisement

Bristningar är ärr som orsakas av att elastiska fibrer i huden bryts ner. De är subtila, atrofiska märken som bildas när huden sträcker ut sig och påverkar de flesta gravida kvinnor. Även om bristningar inte utgör en risk för kvinnors hälsa, kan de dock påverka deras estetiska utseende och självuppfattning.
Låt oss se vad orsakerna till bristningar under graviditeten är, och om det finns något sätt att förebygga eller behandla dem.

Advertisement

Orsaker till bristningar under graviditeten

Orsaker till bristningar under graviditeten

freepik

De flesta gravida kvinnor löper risk att utveckla bristningar. Detta fenomen orsakas av olika faktorers kombination, såsom genetisk predisposition, hormonella förändringar och fysiska variationer i graviditeten. Det sistnämnda är den mest uppenbara orsaken till graviditetsbristningar, eftersom det leder till en ökning av bukens volym, uppluckring av huden och viktökning. Bristningar är dock inte en direkt konsekvens av graviditeten, eftersom det också finns flera riskfaktorer.
De vanligaste är:

  • ett högt body mass index;
  • för lite fysisk träning i kombination med en obalanserad kost;
  • rökning;
  • dålig hydrering;
  • ung ålder

 

Advertisement

Kan bristningar under graviditeten förebyggas?

Kan bristningar under graviditeten förebyggas?

freepik

Att undvika riskfaktorer är det bästa sättet att förhindra uppkomsten av hudbristningar under graviditeten. Det är också väldigt viktigt att känna till elasticiteten i sin hud och framför allt bibehålla en bra återfuktningsnivå.
Att förhindra graviditetsbristningar kan vara en utmaning, men vissa knep kan hjälpa till att minska deras påverkan. Att hålla huden väl återfuktad är viktigt, kanske med hjälp av vegetabiliska oljor som mandelolja eller olivolja. 

Andra bra metoder är fysisk aktivitet och en balanserad kost, särskilt om den är rik på fleromättade fettsyror och vitaminer. Slutligen, att regelbundet kontrollera din vikt under graviditeten kan också hjälpa till att övervaka uppkomsten av bristningar.

Det finns också naturliga läkemedel att använda under graviditeten när bristningar börjar synas. Centella Asiatica är till exempel en medicinalväxt som stimulerar produktionen av kollagen och elastin, två proteiner som gravida kvinnor kämpar för att syntetisera. Fortfarande inom medicinska örter rekommenderas också, åkerfräken, nypon och murgröna, eftersom de har en helande antiinflammatorisk och omstrukturerande aktivitet.

Men varför naturläkemedel? För att under graviditeten är det alltid bäst att undvika specifika produkter mot bristningar.

Behandling mot bristningar efter graviditeten

Behandling mot bristningar efter graviditeten

Pexels

Som vi har sett kan du under graviditeten bara förebygga bristningar eller använda naturliga produkter. Efter graviditeten är det dock möjligt att genomgå mer effektiva behandlingar, vars val beror på i vilket stadium bristningarna är. Om de fortfarande är rödaktiga finns det retinoidbaserade krämer och vaskulära laserbehandlingar som stimulerar kollagenbildning. Om emellertid bristningarna har funnits en längre tid är det möjligt att tillgripa fraktionerad laser, som stimulerar regenerering av huden.

I samtliga fall är det metoder som är effektiva för att minska omfattningen av bristningarna, men det är inte säkert att de försvinner helt. Dessutom är det viktigt att konsultera din läkare innan någon som helst behandling av bristningar. En specialist kan rekommendera en specifik metod och förklara kontraindikationerna under de tidiga stadierna av amning.

Advertisement