"Vid 2-årsålder började hon läsa": denna flicka blev den yngsta medlemmen med en IQ över genomsnittet

av Titti Carlberg

05 December 2023

"Vid 2-årsålder började hon läsa": denna flicka blev den yngsta medlemmen med en IQ över genomsnittet
Advertisement

Det finns barn som definieras som "underbarn", de visar att de har överraskande färdigheter redan i låg ålder: en av dem är flickan från Kentucky, USA, som tog sig in i Guiness World Record med sitt exceptionella IQ.
Låt oss upptäcka mer om denna flicka.

Advertisement

Ett tvåårigt underbarn blir medlem i Mensa: rekordpoäng

Ett tvåårigt underbarn blir medlem i Mensa: rekordpoäng

Guinness World Record

Det finns människor som föds till världen med speciella gåvor, som skiljer dem från andra och som ofta visar sig i väldigt låg ålder, de lyfter fram det som traditionellt definieras som "underbarn" och som visar överraskande förmågor och en intelligens långt över genomsnittet redan under de första levnadsåren. Bland dessa finns Isla McNabb, en liten tös från Crestwood, Kentucky, USA, som vid två årsålder lyckades ta sig in i Mensa, det största och äldsta samhället för personer med hög intelligenskvot. Inträdespoängen måste vara lika med eller högre än 98:e percentilen av befolkningen i de föreslagna intelligenstesterna, som kan vara av olika slag.

Isla visade sig vara en riktig mästare i att kunna läsa några ord skrivna på en raderbar surfplatta, en förmåga som fick hennes föräldrar att vända sig till Guiness World Record. 
Jason och Amanda McNabb misstänkte att deras dotter hade en ovanlig och otrolig intelligens och tyckte att den lilla flickans intelligens skulle utvärderas av experter. 

Till sin andra födelsedag hade Isla fått en krittavla av sin moster, och resultaten som visades under hennes lek med den, tydligt enkla för vuxna, öppnade dörren mot Mensa.

Advertisement

Lilla Isla kan läsa orden som skrivs på krittavlan

Lilla Isla kan läsa orden som skrivs på krittavlan

Guinness World Record

Faktum är att Isla kunde läsa orden som hennes föräldrar skrev på krittavlan i fråga, vilket är ganska ovanligt för ett barn på två år. Ändå var lilla McNabb fullkomligt kapabel till det: av denna anledning beslutade hennes föräldrar att kontakta Guiness World Record, som samlar in en databas med över 40.000 världsrekord, och hävdade att de hade insett att deras dotters IQ var värd uppmärksamhet och utvärdering.

Hennes far, Jason, skrev ordet "röd" på tavlan och den lilla flickan tvekade aldrig utan läste ordet med hög röst: denna förmåga uppstår vanligtvis i femårsåldern, men Isla visade sig vara väldigt brådmogen jämfört med sina jämnåriga.

Vid den tidpunkten kunde Jason inte låta bli att känna en enorm förvåning, han fortsatte med ytterligare försök för att få bekräftelse på dotterns intelligens, genom att skriva orden "gul, "blå, hund och katt" på krittavlan. Enkla ord, som lilla Isla läste och uttalade rätt utan att tveka. Inte nog med det: från det ögonblicket insåg båda föräldrarna att den lilla flickan kunde komponera skrivna ord med hjälp av de tredimensionella färgade bokstäverna som barn leker med, och placera dem bredvid de relevanta föremålen. Till exempel bredvid soffan hittade de ordet "soffa", medan det bredvid en stol hade Isla skrivit ordet med samma namn. Den största överraskningen var dock när Jason och Amanda lade märke till att deras katt Booger vilade bredvid tre färgglada bokstäver med ordet "cat". Paret tvivlade inte längre: deras dotter var verkligen lämplig för att genomgå ett intelligenstest.

Den yngsta kvinnliga medlemmen i Mensa: vilken väg kommer hon ta?

Den yngsta kvinnliga medlemmen i Mensa: vilken väg kommer hon ta?

Guinness World Record

Jason, som berättade om upplevelsen sa: "En psykolog som är specialiserad på begåvade barn testade Isla. Han sa att han vanligtvis inte testar så unga barn, men gjorde ett undantag efter att ha hört om hennes talang.".

Resultatet bekräftade hennes häpnadsväckande intelligens och hon fick poäng i den 99:e percentilen på Stanford Binets IQ-test, bara två år gammal. Den 2 juni 2022 välkomnade Guiness World Record henne officiellt som världens yngsta kvinnliga medlemmen i Mensa. Flickan förstod, trots sin späda ålder, allt som hände runt henne och uppmärksamheten hon fick från media och tv. Då och då ber hon sina föräldrar att filma henne i ett klipp att dela på YouTube, men hon är ännu inte medveten om vad det är som har gjort henne så känd: hennes häpnadsväckande intelligens.

När det gäller att välja den rätta utbildningen för henne hoppas Jason och Amanda att de genom Mensa ska komma i kontakt med andra föräldrar till underbarn för att utbyta information och för att lära sig förstå hur de ska hantera deras dotters medfödda talang. Isla tillbringar för närvarande sina dagar på förskolan, hon visar en stark fallenhet för matematik och fortsätter träna på att läsa tack vare sina favoritböcker, som "Pete, the Cat" och "The very hungry Caterpillar"

Guiness World Record rapporterade att föräldrarna söker en individuell och personlig utbildningsplan för flickan, som har lärt sig själv att uttala några ord genom att läsa självständigt.

"Hon sa att hon behövde tvätta händerna för att få bort alla bakterier, men hon uttalade det med ett hårt B" berättar Jason.

Kort sagt, ett litet spirande geni vars framtid bara kan vara full av framgångar.

Advertisement